Здравейте! Опитах се да намеря подобен случай във форума, но не успях. Затова се надявам на вашата помощ!
Случаят е следния: коридор в избения етаж, който е за общо ползване, е преграден от моя съсобственик. Половината той си ползва сам, а другата половина ползваме заедно. Сега когато започнах да ползвам моята изба по често, разбирам че преградата ми пречи, а и главния водомер е в преградената половина и нямам достъп.
Искам да разбера има ли законови средства за премахване на преградата?
Има ли опасност, по давност съсобственика ми да си присъедини половината коридор към неговата изба(преградата е повече от 10 години)
Мерси за Вашата консултация!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 05:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
преграден коридор в избения етаж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: преграден коридор в избения етаж
Невъзможно е да присъедини по давност обща част.
Впрочем давностния срок касае изрична покана и изрично отправено (в краен случай по-подразбиране) мнение на съсобственика, че поради обстоятелства, касаещи неговите намерения, същият ангажира като собственик целият размер на общото ползване, считайки се собственик.
1. Най-авторитетно е да Ви представят нотариален акт по давност - примерно през 2002 година сте се дезинтересирали от ползването на избения коридор, извадени са документи за нотариален акт, същият е факт, не сте го оспорили 5 (максимум 10 години), лицето вече е собственик, независимо от Вашето желание.
2. Колегата Ви по мазе Ви изпъжда с думите - вече не си никой, аз ще те унищожа, аз ще те ликвидарам - при което си къса ризата и тръгва по квартала неглиже.
В случая се касае до дребно, но трудно за оправяне взаимно отношение, при което Вие помолете съседа да Ви даде ключ или го заплашете със съд.
Моля Ви не внасяйте в съда нищо документално, не пишете в общината, не коментирайте скапаността на родната ни все пак система.
Просто се разберете със съседа - не може да нямате повод - все пак днес е петък 13-ти, утре е Трифон Зарезан.
Впрочем давностния срок касае изрична покана и изрично отправено (в краен случай по-подразбиране) мнение на съсобственика, че поради обстоятелства, касаещи неговите намерения, същият ангажира като собственик целият размер на общото ползване, считайки се собственик.
1. Най-авторитетно е да Ви представят нотариален акт по давност - примерно през 2002 година сте се дезинтересирали от ползването на избения коридор, извадени са документи за нотариален акт, същият е факт, не сте го оспорили 5 (максимум 10 години), лицето вече е собственик, независимо от Вашето желание.
2. Колегата Ви по мазе Ви изпъжда с думите - вече не си никой, аз ще те унищожа, аз ще те ликвидарам - при което си къса ризата и тръгва по квартала неглиже.
В случая се касае до дребно, но трудно за оправяне взаимно отношение, при което Вие помолете съседа да Ви даде ключ или го заплашете със съд.
Моля Ви не внасяйте в съда нищо документално, не пишете в общината, не коментирайте скапаността на родната ни все пак система.
Просто се разберете със съседа - не може да нямате повод - все пак днес е петък 13-ти, утре е Трифон Зарезан.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Неполучил за някакъв празник покана,
осени ме в момента идея:
пред парадния вход в този ден да застана,
за да видя, какво е без нея?
И преминаха доста познати край мене,
устремени с коли към банкета,
а повдигнал яката под леко ръмене,
аз подложих се сам на анкета:
Че без приеми можех - това беше ясно,
но дали бих могъл без колата?
Да, могъл бих, и също бих могъл прекрасно
и без толкоз висока заплата!
Без транзистора - можех!
Без вилата - можех!
Можех също без третата стая!
Как без слава могъл бих, се малко тревожех..
но реших, че и туй ще изтрая!
И така под дъжда аз си тръгнах обратно
край вратарската фигура строга.
И вървях, и ми беше ужасно приятно,
че без толкова работи мога.
Валери Петров
смени патрона , дай му ключ , ако не схване намека бъди твърд
осени ме в момента идея:
пред парадния вход в този ден да застана,
за да видя, какво е без нея?
И преминаха доста познати край мене,
устремени с коли към банкета,
а повдигнал яката под леко ръмене,
аз подложих се сам на анкета:
Че без приеми можех - това беше ясно,
но дали бих могъл без колата?
Да, могъл бих, и също бих могъл прекрасно
и без толкоз висока заплата!
Без транзистора - можех!
Без вилата - можех!
Можех също без третата стая!
Как без слава могъл бих, се малко тревожех..
но реших, че и туй ще изтрая!
И така под дъжда аз си тръгнах обратно
край вратарската фигура строга.
И вървях, и ми беше ужасно приятно,
че без толкова работи мога.
Валери Петров
смени патрона , дай му ключ , ако не схване намека бъди твърд
- miriam
- Потребител
Благодаря за вашия отговор! Наистина случая е смешен, а и повод за разбирателство и компромиси винаги може да се намери, поне аз се надявам на това в последните няколко години.
За съжаление ние сме роднини с много други нерешени въпроси, и без съд няма да се реши нищо. Затова се опитвам да събера повече инфо по какви закони мога да защитя правата си.
Благодаря
За съжаление ние сме роднини с много други нерешени въпроси, и без съд няма да се реши нищо. Затова се опитвам да събера повече инфо по какви закони мога да защитя правата си.
Благодаря
- sayenko
- Нов потребител
То и в нашия блок един хитрец е преградил половината общи коридори на мазето, но на никой от съседите не му се занимава с него, и на мен не ми се занимава с него и така хитрецът си ползва общия коридор все едно му е бащиния. Явно тарикатите са успяващите по тези географски ширини
- ednokratennik
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|