Здравейте,живея в блок,който се нуждае от много сериозен цялостен ремонт.
Свиках общо събрание,тъй като няма домуправител и никакъв ред,и да решим какви пари да
отпуснем за ремонта.Всички решения на събранието после бяха нарушени,главно от тези които не са присъствали,а и от другите също.
На мен ми стана ясно ,че със събрания нищо няма да постигна и се обърнах към общината и кмета,като
поисках да свика комисия,защото има пукнатини в основата на блока.
Получих протокола,където се описва ,че сградата е в лошо състояние и на основание чл.195,ал.1 от ЗУТ собствениците
са длъжни да ги поддържат....отговарящи на съществените изисквания по чл.169,ал.1-3 и съгласно отново
чл.195,този път ал.3 и ал.7 от ЗУТ при обстоятелства застрашаващи сградите с увреждане.....и т.н
От този протокол на мен ми стана ясно,че общината не иска да се занимава с нашия проблем,а ние собствениците
никога няма да се разберем.И така въртим се в кръг без краен резултат.
Въпросът ми е следния:Възможно ли е аз въз основа на същия чл.195 само че ал.4 от ЗУТ да поискам кмета да издаде заповед,
с която да задължи собствениците да направят необходимите ремонтни и възстановителни дейности в определен срок.
Накратко целта ми е да намеря начин общината и кмета да задължат собствениците да ремонтират блока.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 05:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос за неотложен ремонт на жилищен блок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въпрос за неотложен ремонт на жилищен блок
Все едно, дали общината ще задължи или етажната собственост.
Принципно решенията на Етажната собственост (по-точно на Общото събрание и упълномощеният Управител) се изпълняват без възражения от страна на собствениците.
Дори и да не искат да платят сумата, завереният протокол от събранието служи за доказателство и може веднага да се поиска заповед за осъждане на нередовния кооператор.
В случай, че бъде издаден изпълнителен лист, със съдия-изпълнител се продава неговото имущество - това е законовия ред.
Разбира се, неприятно ще бъде да се стигне до такива спорове в едно общежитие, каквото е Етажната собственост, но така или иначе някой трябва да я свърши тази работа.
Но ако мислите, че блока е сериозно разрушен - трябва да вземете мерки.
Ако специалистите не разчитат в 10 годишен срок да се срути сградата или потъне основата, не бързайте, а разумно и отговорно накарайте един по един кооператорите да не пестят от ремонта на блока - малко търпение.
Принципно решенията на Етажната собственост (по-точно на Общото събрание и упълномощеният Управител) се изпълняват без възражения от страна на собствениците.
Дори и да не искат да платят сумата, завереният протокол от събранието служи за доказателство и може веднага да се поиска заповед за осъждане на нередовния кооператор.
В случай, че бъде издаден изпълнителен лист, със съдия-изпълнител се продава неговото имущество - това е законовия ред.
Разбира се, неприятно ще бъде да се стигне до такива спорове в едно общежитие, каквото е Етажната собственост, но така или иначе някой трябва да я свърши тази работа.
Но ако мислите, че блока е сериозно разрушен - трябва да вземете мерки.
Ако специалистите не разчитат в 10 годишен срок да се срути сградата или потъне основата, не бързайте, а разумно и отговорно накарайте един по един кооператорите да не пестят от ремонта на блока - малко търпение.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|