начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

въпрос за неотложен ремонт на жилищен блок

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за неотложен ремонт на жилищен блок

Мнениеот mimoca » 09 Фев 2009, 15:38

Здравейте,живея в блок,който се нуждае от много сериозен цялостен ремонт.
Свиках общо събрание,тъй като няма домуправител и никакъв ред,и да решим какви пари да
отпуснем за ремонта.Всички решения на събранието после бяха нарушени,главно от тези които не са присъствали,а и от другите също.
На мен ми стана ясно ,че със събрания нищо няма да постигна и се обърнах към общината и кмета,като
поисках да свика комисия,защото има пукнатини в основата на блока.
Получих протокола,където се описва ,че сградата е в лошо състояние и на основание чл.195,ал.1 от ЗУТ собствениците
са длъжни да ги поддържат....отговарящи на съществените изисквания по чл.169,ал.1-3 и съгласно отново
чл.195,този път ал.3 и ал.7 от ЗУТ при обстоятелства застрашаващи сградите с увреждане.....и т.н
От този протокол на мен ми стана ясно,че общината не иска да се занимава с нашия проблем,а ние собствениците
никога няма да се разберем.И така въртим се в кръг без краен резултат.
Въпросът ми е следния:Възможно ли е аз въз основа на същия чл.195 само че ал.4 от ЗУТ да поискам кмета да издаде заповед,
с която да задължи собствениците да направят необходимите ремонтни и възстановителни дейности в определен срок.
Накратко целта ми е да намеря начин общината и кмета да задължат собствениците да ремонтират блока.
mimoca
Нов потребител

Re: въпрос за неотложен ремонт на жилищен блок

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2009, 11:13

Все едно, дали общината ще задължи или етажната собственост.
Принципно решенията на Етажната собственост (по-точно на Общото събрание и упълномощеният Управител) се изпълняват без възражения от страна на собствениците.
Дори и да не искат да платят сумата, завереният протокол от събранието служи за доказателство и може веднага да се поиска заповед за осъждане на нередовния кооператор.
В случай, че бъде издаден изпълнителен лист, със съдия-изпълнител се продава неговото имущество - това е законовия ред.
Разбира се, неприятно ще бъде да се стигне до такива спорове в едно общежитие, каквото е Етажната собственост, но така или иначе някой трябва да я свърши тази работа.
Но ако мислите, че блока е сериозно разрушен - трябва да вземете мерки.
Ако специалистите не разчитат в 10 годишен срок да се срути сградата или потъне основата, не бързайте, а разумно и отговорно накарайте един по един кооператорите да не пестят от ремонта на блока - малко търпение.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Етажна собственост