начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

общи части на етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

общи части на етажна собственост

Мнениеот gun_moll » 12 Дек 2008, 11:02

Здравейте, живея в кооперация от 2000г и съседите твърдят, че са взели решение на общо събрание разходите по ремонт на кооперацията да не се изчисляват спрямо идеалните части на всеки от собствениците , а по равно на всеки етаж - това разбира се устройва голяма част от собствениците , но не и мен понеже живеем на партерен етаж и почти целия етаж е общи части . Решението се предполага е взето след нашето идване в кооперацията - въпросът ми е : Ако нашия апартамент не е дал съгласие на общото събрание за подобно разпределяне на разходите по общите части възможно ли е те да ни заставят да плащаме повече от това което законът ни задължава. Аз съм почти на 100 % сигурна , че подобни решения могат да се вземат при пълно мнозинство - но това е моето скромно мнение и логика. Какво бих могла да цитирам на съседите си ако това е неправомерно от тяхна страна, защото не намерих нищо нито в ЗС , нито в Правилника. Предарително ви благодаря.
gun_moll
Нов потребител

Re: общи части на етажна собственост

Мнениеот vela_iv » 12 Дек 2008, 15:35

Разходите са пропорционални на идеалните части от общите части и правото на строеж. Всякакви други решения не могат да породят различни права и задължения. При допълнителни усложнения , редно е да се обърнете към адвокат за консултация и съдействие.
vela_iv
Нов потребител

Мнениеот samori » 22 Мар 2009, 10:32

Здравейте,аз съм Домоуправител,но възникна един проблем.В нашият вход имаме три вида секции-двустайни,тристайни,четиристайни апартаменти.Съответно те се обслужват по реда описан по-горе-един щранг,два щранга и три щранга.Всичките тези щрангове са независими един от друг нямат пресечни точки т.е. независими са и аварията на един от тях в четиристайните искат да се плати от всички,което е крайно несправедливо по отношение на останалите и най-вече на малките апартаменти.В сегашният правилник не е изяснено добре ,а и в новият не е разработена тази схема,което ще доведе утре до по-големи проблеми при подмяна на същите щрангове, счиято цена е вече 200.0лв на щранг разпределено по трите секции се получава ,че двустайните трябва да платят един на четиристайните-крайно несправедливо след като те са прилежащи в имота на четиристайните и никой не би допуснал в имота си някой да влиза и да муползва щранга или водата .Това е един пропуск и то сериозен на Законотворците и Закона след като изписах толкова много писма и няма никаква промяна в него.Посъветвайте ме,как да процедирам и какво решение да взема по отношение на този казус!
samori
Нов потребител

Мнениеот samori » 23 Мар 2009, 20:04

Здравейте,този проблем със щранговете при нас продължава и има ли някой ,който да ни даде един компетентен отговор?В правилника не е ясно нито детайлно е разгледан този проблем.При авария или подмяна ,то принципа е един и същ,кой трябва да поеме разхода на спукан щранг н четиристайните дето имат общо 3бр щранг и нямаме никакви пресечни точки помежду си освен при хоризонталните долу в мазето които се събират към главният водопровод на "Соф.вода".Трябва да има някаква справедливост ,когато изгърми даден щранг от линията на четиристайните да си я платят от първи до девети етаж само четиристайни.Утре се случва същото с тристайните и те си поемат.В други ден се случва с двустайните те си го поемат.Защо всички да плащат за нещо,което не е прилежащо към имота му и нямат пресечни точки на тези водни инсталации на трите вида апартаменти.Моля,Ви да ми дадете съвет кое е най справедливото решение и не всички да сме в кюпа а всеки да си плати за това което ползва.
samori
Нов потребител

Назад към Етажна собственост