начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

чл.186 ал.2 от зут

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.186 ал.2 от зут

Мнениеот zlato » 11 Фев 2010, 17:30

Здравейте,ще цитирам този член за да е по-ясно:
Инсталация за централно отопление или ГАЗОСНАБДЯВАНЕ в съсобствена сграда - етажна собственост,се прокарва с изрично ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ на не по-малко от 2/3 от всички цобственици.
Моля ако някой може да ми разтълкува" писменото съгласие" в какво точно се изразява?Ако има протокол от общо събрание с дневен ред т.1 Вземане на решение за изграждане на газова инсталация....... и Решения по т.1от Дневния ред-"Взема се решение за изграждане на газова инсталация в сграда.....и този протокол е разписан от 3ма от общо 4-мата собственика в сградата,счита ли се за ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ съгл. чл186 ал.2 от ЗУТ.
Допитвам се до вас,защото-4тия собственик/жената на съседа/ е от тия дето за тях важи "'не е важно аз да съм добре,а на Вуте да му е зле" и със сигурност ще има жалби след жалби.
zlato
Младши потребител

Re: чл.186 ал.2 от зут

Мнениеот anserk » 12 Фев 2010, 01:20

ЗУТ:Чл. 186. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Изменение на съществуващи общи инсталации или прокарване на нови инсталации в съсобствени сгради или в сгради - етажна собственост, се извършва с изрично писмено съгласие на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост.
(2) Инсталация за централно отопление или газоснабдяване в съсобствена сграда или в сграда - етажна собственост, се прокарва с изрично писмено съгласие на не по-малко от 2/3 от всички собственици.

От опит при прилагането му:
1.изрично писмено съгласие- нот.заверени съгласия на всеки собственик на обект в сградата; ефективността на инвестицията е по-голяма при повече консуматори - 2/3 (строго индивидуално);
2. за обектите в сградата, за които няма съгласие - не се снабдяват - има такива възможности при тези инсталации.
Помогнете на съседа ви да си обуздае жената :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот zlato » 12 Фев 2010, 14:14

Той сам се е спасил от нея,като гледа все да е порядъчно пиян.
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 12 Фев 2010, 14:40

Той е намерил спасение в чашката,ами ние да му мислим.
Anserk,нещо не мога да схвана.Как така писменно съгласие от всички собственици на обекти се иска,а после има такива които не са съгласни...
Ако ние сме два обекта/етажа/със самостоятелни входове,ние искаме да прокараме газова инсталация,която практически не минава по никакъв начин през съседа,който не желае на този етап да се отоплява с газ,но е разписал този протокол на общо събрание/готова бланка която тагава ни дадоха от Овергаз/има и управител /съпругът ми/който пред нотариус е дакларирал,че подписите са действителни,не е ли достатъчно/2/3 от собствениците са дали съгласие за изграждане на газ.инсталациа в сградата//,в случая се включваме само ние,а съседката дето ако не дебне на прозореца какво става в нас няма и да разбере,но като разбере че се отопляваме на газ непременно ще се жалва че не си е давала съгласието.
zlato
Младши потребител

Мнениеот anserk » 12 Фев 2010, 17:57

zlato написа:Anserk,нещо не мога да схвана.

Нека допълня: да, може в случая 1/2 от къщата да се газифицира, но ГРТ (таблото) трябва да е на уличната регулация, защото минат ли тръби през имота до сградата - трябва нотариално право на преминаване от съсобственика.
Иска се съгласие от Софиягаз за захранване - начина и условията се нанасят в/у скица на имота с придружително писмо.
От визата за трасето на газта зависи какво съгласие ще искате-всичко е строго индивидуално.Закона дава общата рамка. Имате ли нещо от Софиягаз?
Информацията, която давате, не е недостатъчна :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот zlato » 12 Фев 2010, 20:27

Имота е във Варна.Варна газ има този протокол и нот,заверена декларация от съпругът ми,че подписите са действителни.С тях няма проблем да ни вземат парите и да задействат издаването на разрешение за строеж на газова инсталация/то и инсталацията я има в момента,само дето се топли с дърва/Проблема е дали това разрешение за строеж ще издържи на жалбата на съседката.
За да се стигне до сградата има преминаване през дворно място-целият парцел е разделен на 2 идеални части респ.1/2 -северната половина за нас и 1/2 -южната за тях, има и ограда която ни разделя и всеки си ползува неговата половина.Ние сме зкупили от държавата 1/2 от целия парцел,а те са все още само с право на ползване, т.е собствеността на другата 1/2 е държавна.Трасето преминава в нашата 1/2 от парцела.
Темата ми е интересна,защото много ме е яд,дето хем си плащам и сме разделени максимално,тази етажна собственост ме кара непрекъснато да се допитвам до нея как да си подредя дома и тя се кефи максимално като ми отказва и непрекъснато ми прави малки мръсотийки/да ми докаже,че тя е чорбаджийката.Ние закупихме имота от съдружниците им,на които явно им беше писнало от такива съседи.
Май ще се откажа от газта и ще сложа 2 климатика,поне за тях няма как да ме спира,макар че съм сигурна че пак ще се жалва и ......
Ансерк,благодаря Ви за отзивчивостта.Не знам как да се боря с тази бъркотия,вътрешно съм убедена че имам право,но дали и РДНСК ще защити моите права.
zlato
Младши потребител

Мнениеот anserk » 12 Фев 2010, 22:22

zlato написа:Проблема е дали това разрешение за строеж ще издържи на жалбата на съседката.

Ще издържи, ако се постараете максимално и ползвате при необходимост правна консултация :idea:
1. Доколкото схванах вие не сте в режим на ЕС, а имате съсобственици - вкл.държавата. Може да сте платили и преградили 1/2 част от имота, но трябва и държавата (в лицето на обл.у-тел на Варна) да ви даде право на прокарване.Ще ви го дадат. Нека адвокат да погледне НА за къщата и имота.
2. Съсобствениците нямат право на ползване в/у другата 1/2 част (нищо че е заградена),ако не покажат договор с държавата - но вие щяхте да знаете за него.Пишете, че сградата е с два входа, т.е. има реална делба.
3. РС ще се издаде от общината след представяне на проектите за газоснабдяване (като плащате,гледайте да са пълни и точни). РС се обявява в 14 дневен срок. И да възрази - трябва да е мотивирано, ако няма основания - ще се топлите и готвите на газ :idea:
Ех....., тази Варна, какви хора живеели там :D
anserk
Активен потребител

Назад към Етажна собственост