начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Такса за асансьор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса за асансьор

Мнениеот racer » 29 Ное 2010, 22:12

Ежемесечната такса за асансьор, която влиза в джоба на асансьорния техник, консумативен разход ли е?
racer
Младши потребител

Re: Такса за асансьор

Мнениеот trando58 » 29 Ное 2010, 23:53

Май нещо мозъчните Ви връзки са Ви се поразхлабили. Сумата и народ Ви писа по повод Вашата "голяма болка". Лично преди месеци още се помъчих да обесня,че под консумативи трябва да се разбира най-общо казано веществата и предметите необходими за ПОДДРЪЖКА на общите части в ЕС. Това са в общи линии препаратите за миене,стирки,метли,търнокопи,брадви,топори,лопати,мотики метли,прахосмукачки,багери ,трактори,RAINBOW,отрова за мишки,такава за хора,препарат за стъкла,изтривалки,найлонови чували и торбички,кисилина,гъби и парцали,торове и препарати с/у листни въшки,лейки и маркучи,ел крушки и кисело мляко за чистачката.консумативите които използва Управата -телбодове ,лепило, хартия А-4,папки,разходи за копиране на документи,триъгълник,молив и химикал,гума и коректор,преспапие,пликове и бланки,хапчета против нервно разтройство и т.н. всичко което може да се приеме ,че е нужно за ПОДДРЪЖКАТА на ЕС. Самата ПОДДРЪЖКА се осъществява от градинар,чистачка,асансьорен техник,портиер,нощна охрана с/у заплащане.
След евентуалната промяна която предстои на ЗУЕС - заплащане и за Управлението в ЕС - Управителен съвет или Управител,Контролен съвет,касиер.
Това ,че някои си мислят примерно,че когато изгори една крушка,тя трябва да се плати от фонд ремонт и обновление и то само от собствениците в ЕС,си е за тяхна сметка. Крушката както и слънцето ,свети над всички ни! И в изтривалката не си избърсват краката само собственици.
Колкото до конкретният Ви въпрос,ако все още не Ви е станало достатъчно ясно,"парите дето влизат в джоба на ас.техник" са разходи за поддръжка на общите части. А неговите консумативи са машинно масло,грес,водка,домашна ракия,зеле ,туршия,младо вино и старо мезе.
trando58
Потребител

Мнениеот hkoev » 30 Ное 2010, 21:52

До trando58 -
racer на 29 Ное 2010 09:12 pm НАПИСА:
Ежемесечната такса за асансьор, която влиза в джоба на асансьорния техник, консумативен разход ли е?

trando58 на 29 Ное 2010 10:53 pm ОТГОВОРИ :Колкото до конкретният Ви въпрос,ако все още не Ви е станало достатъчно ясно,"парите дето влизат в джоба на ас.техник" са разходи за поддръжка на общите части. А неговите консумативи са машинно масло,грес,водка,домашна ракия...............

АБСОЛЮТНО ВЯРНО...
trando58 - Мисля,че конкретния въпрос е в под въпроса на racer :Трябва ли да плащам тая такса след като не ползвам асансьора /той много добре знае къде отиват парите -част от тях за заплата,управление,данъци и т.н..../
И съответно ще си направи извода,че ако е консумативен разход няма да плаща, и тъй като с Вас сме на различни мнения аз казвам,че консумативен и разход за поддръжка не би трябвало да плаща а Вие казвате,че ще плаща само поддръжката,затова trando58[/b ]Изключи всякакви Закони и дай своето мнение на следния казус :

[b]hkoev
и trando58 си купуват общ автомобил който струва 100000лв.Двамата дават по 50000лв. - отиват в КАТ, Регистрация 200лв. по 100 лв. на човек,застраховка 1200лв. - по 600 лв.,отиват на бензиностанцията - 100 лв. по 50 лв...Разликата между hkoev и trando58 е че, trando58НЯМА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ - и така hkoev яхва автомобила газ до дупка свършва бензина и сутринта отива при trando58 - и му казва автомобила е общ дай ми 50 лв. за бензин и аз ще дам 50 лв. и така всеки ден до износването и на гумите и пак trando58 дай 300 лв.половината за да купим гуми понеже автомобила е общ / но trando58 не го е ползвал никога и няма да го ползва /

И последно една сутрин hkoev отива при trando58 - и му казва ДАЙ 500 лв.,че ударих колата - какво би ми казал сещам се : я си йоби колата и ще ми тръшне вратата ....!!!!
Загова мисля ,че hkoev трябва да си поеме разходите.Същото се отнася и за асансьора - неможе цял живот комшията на първия етаж да ми плаща асансьора до 10 етяж / каквито и да са разходите /нестига,че е купил част от него и ми я е дал да я ползвам и да искам да ми плаща и разходите и сутрин като си кажем добро утро аз да си казвам ,пак го прекарах............
Може да има Закони недодялани но неможе и не трябва да има морал недодялан..........
hkoev
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 01 Дек 2010, 02:16

До nkoev
Извинявай,но въпреки ,че отчитам интелигентните Ви постове,в случая не виждам какво има да спорим. Конкретният въпрос на питащият е:
"Ежемесечната такса за асансьор, която влиза в джоба на асансьорния техник, консумативен разход ли е?" Той явно се интересува дали това влиза в приоритетите на чл.51.Такаааааа....,моят конкретен отговор е:"парите дето влизат в джоба на ас.техник" са разходи за поддръжка на общите части"Значи съм визирал точно чл.51 от ЗУЕС Не виждам въобще за какво може да има неразбиране по въпроса,явно не сте чели в една друга тема въпросите на същият господин в където той пита дали е длъжен да плаща,щом живее на партерен етаж и досега не е плащал. Там му беше отговорено обширно и от мен и от други форумчани,какво следва да направи и какви са му възможностите(трябва ли постоянно да се ровя да търся цитати?) Самият въпрос на питащият не е коректен,именно защото е получил достатъчно отговори за да си направи заключение за правата страна в случая.
Оттам Вие пишете:
"
АБСОЛЮТНО ВЯРНО...
trando58 - Мисля,че конкретния въпрос е в под въпроса на racer :Трябва ли да плащам тая такса след като не ползвам асансьора /той много добре знае къде отиват парите -част от тях за заплата,управление,данъци и т.н..../
И съответно ще си направи извода,че ако е консумативен разход няма да плаща, и тъй като с Вас сме на различни мнения аз казвам,че консумативен и разход за поддръжка не би трябвало да плаща а Вие казвате,че ще плаща само поддръжката,затова......" Пускам това което съм писа съвсем наскоро в отговор на същият питащ и не смятам nkoev,че сме на различни мнения,защото ако това е така...ти бъркаш кардинално.
Re: Такса, ток и ремонти на асансьор
от trando58 на 24 Ное 2010 02:13 pm

"Нито в старият ПУРНЕС,нито в новият ЗУЕС,законодателят не освобождава автоматично някой от задължението да плаща за асансьор. В ПУРНЕС в чл.9(7)където се говори за разходите свързани с асансьорната инсталация,само се дава възможност на ОС на ЕС да освободи обитатели от долните етажи от това им задължение. При новият ЗУЕС това може да стане по чл.11 т.13 Това,че досега не сте плащали за асансьор без изрично прието решение на ОС си е просто късмет,"не е луд който яде зелника" При сегашното положение,подайте писмена молба до ОС чрез Управата в ЕС в която да помолите да бъдете освободени от таксата за асансьор и ел,енергия за него. Логиката на закона е който потреблява - плаща. Друг е въпросът с ремонт на асансьора.Там вече сте длъжен да участвате с равна на другите СОБСТВЕНИЦИ вноска по извършеният ремонт. Това е така защото асансьорната уредба е обща част и Вие имате идеална част от нея.
Едно е да си ползвател на нещо,а друго е да си собственик и като такъв сте длъжен да участвате с парични вноски за необходими ремонти въобще по ВСИЧКИ ОБЩИ ЧАСТИ в ЕС. Дано да съм бил ясен."

Това е мнението ми което поддържам и сега,ако има промени в закона,ще има безусловно и промени в мнението ми!
Ако пак се върнем на изначалният въпрос на питащият в темата,пак отговарям така: Разходът е "КОНСУМАТИВЕН" както Вие го определяте,аз бих добавил и за "ПОДДРЪЖКА" какъв друг би бил?
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Дек 2010, 09:54

:D А защо не ги разграничите нещата ,едно е такса поддържка на асансьора и тя не е консуматив ,а друго е тока ,той е консуматив.А Това за моралната гледна точка нека самото ОС да реши дали да изключи тези които не ползват въобще асансьора и другата морална точка е ако се получи неотложен ремонт на асансьора тези които не го ползват да нямат претенции ,че се взимат пари от бюджета на ЕС.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 01 Дек 2010, 15:09

До tony_sf
Погледни хубаво пак какво съм написал по-горе: " При сегашното положение,подайте писмена молба до ОС чрез Управата в ЕС в която да помолите да бъдете освободени от таксата за асансьор и ел,енергия за него."
Това значи абонаментна такса и консумативи за поддръжка на асансьоре,какво друго да значи?
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Дек 2010, 18:11

Така е написали сте го правилно като действие ,но пък наистина тук могат да се хванат много юристи и да спорят ,защото в закона пише така;9. "Консумативни разходи" са разходите за осветление, почистване, асансьор и други,
необходими за поддържане на общите части на сградата. :D Лошото е ,че няма разделение между такса и ток.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Дек 2010, 18:30

до-trando58 Единственото нещо което е обезпокоително в случая е,че в панелен блок със старите асансьори таксата е малка, но в новите кооперации в зависимост от асансьорната фирма таксите са здрави. Цените варират между 10-20лв на спирка и както са направени да обслужват и подземните гаражи а Вие имате такъв ,но пък живеете на първият етаж и особено както вече се строят и първият етаж Ви се води сутерен или бизнестен.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 01 Дек 2010, 19:07

Абе и за половин спирка да използва асансьора,трябва да плаща.И престани да даваш поводи да те ръчкат,пише се "безистен" :wink:
trando58
Потребител

Мнениеот hkoev » 01 Дек 2010, 21:26

До trando58 - Наистина нямаме разминаване .Извинявам се ,че неуместно използвах името Ви в горния пост - исках само да направя сравнение.....
Ако пак се върнем на изначалният въпрос на питащият в темата,пак отговарям така: Разходът е "КОНСУМАТИВЕН" както Вие го определяте,аз бих добавил и за "ПОДДРЪЖКА" какъв друг би бил?

Забележката
и за "ПОДДРЪЖКА"
е правилна и точна...защото ако по точно се изразя:
Консумативен разход - е ел.енергията
Поддръжката това е таксата - :парите с които се заплаща труда за извършените задължителни прегледи ./Както примерно сменя един бутон -5 лв.и за труд 5 лв./ парите за труда отиват към поддръжката..
В допълнителните разпоредби на ЗУЕС т.9. "Консумативни разходи" са разходите за осветление, почистване, асансьор и други, необходими за поддържане на общите части на сградата.
От тук и извода,че таксата би трябвало да влиза в графа и други...
toni_sf НАПИСА: Лошото е ,че няма разделение между такса и ток.
Според значи и други са разделени т.e.с. в тая дума могат да влязат още много други.................
hkoev
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Дек 2010, 13:00

до-hkoev :D Да и тук могат и да възникнат и други въпроси , върху каква основа се приема бюджета на ЕС по време на мандата на Управителя, :wink: или трябва да се актуализира през месец два, заради инфлация , скок на цени, нещо неотложно се е случило.И в кръга на шегата ще кажа, започва да прилича закона все едно сме в парламента и трябва да се приема и гласува бюджета на РБ. И не искам да засягам никой ,но знам кои корифей адвокати и юристи го написаха за да има срещу какво да се борят.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Дек 2010, 13:39

до-trando58 Да извинявам се, но нали знаете когато човек отиде в друг град за малко време трябва да влезе в диалекта на местните, :D но колко са местни никой не знае, живеят там и са собственици на имоти.Но лошото е ,че когато контактуваш просто свикваш и без да искаш се изпускаш. :D Пак Ви дължа едно течно.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 03 Дек 2010, 00:22

ДО tony_sf
Не държа да ми се извиняваш! Но как така,ти нали беше СОФИЯНЕЦ.Не мога да разбера,от написаното,ти от някой град в друг град(София?) ли си отишъл или от София за малко в друг град,където на диалект вместо "безистен" викат "бизнестен" Защото не ми се вярва някъде из Странджанско на безистените да им викат бизнестени.Ако коренът на измислената дума "бизнестен" е "бизнес" по вероятно да е софийска измишльотина.Мини по обратният път на логиката и ще видиш какво се полъчава:)А иначе етимологията на думата "безистен"идва от арабски и е особен вид сводесто архитектурно творение от древността. Такъв има в Ямбол например и на Капалъчарши,Дамаск и на много други места където са минали муджахидините.
trando58
Потребител

Мнениеот ekostova » 03 Дек 2010, 01:30

Който е собственик, той трябва да плаща за поддръжката на асансъора, тъй като в собствеността му има съответните идеални части. Когато е правена сметката за стойността на жилищата, в цената е включена и цената на асансьора. Дали го ползвате или не - това се отразява на сметката за ток на асансьора, но поддръжката е задължителна за собственика. Нямам сили да изчета всичко, но Ви се чудя защо така издребнявате? Тук изобщо не става дума за принципи, а за някакъв инат, та поне кажете си защо се инатите. Ако Ви се заяжда със съседите, намерете нещо по-градивно от това. Ако се спре асансьорът, макар и Вие да не го ползвате, веднага става като вилите за милиони на нашите новобогаташи без канализация. Пада му и реномето и цената, ако на Вас това нещо Ви говори. Ако не можете да свикнете със цивилизацията, има връщане назад... Собствеността си изисква поддръжка и тя не е само даденост, но и разход и задължение. И себеуважение, ако това значи нещо за Вас. Има някои, които биха Ви предложили да го направите на кокошарник, така ще е по-изгодно, и печалбица можете да изкарате. Оправяйте се, но вземете и си направете държава без асансъори, без плащане на ток, парно, вода , тоал.хартия и пр, та да знаем и да не идваме да живеем при Вас.
ekostova
Потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Дек 2010, 08:47

до-ekostova Извинявам се ако ВИ прозвучава ,че се инатим ,просто ние водим диспут по ЗУЕС. защото се забелязват много противоречия в него и не е направен за двойният стандарт който съществува в БГ и мойто лично мнение е,че е направен повече да обслужва кооперации и комплекси където е изяснен статута на собственоста а много малка част от него обслужва старите панелки където са на 40-45 години.
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост