начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем със съсед

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съсед

Мнениеот alexandra_sergieva » 16 Ное 2010, 12:02

Здравейте, имам следното питане. Снощи към 23:30ч. се позвъни на вратата, оказа се, че са полицаи, които имат сигнал за шум. Нямаше купон, силна музика, скандал, просто гледахме филм. Хората казаха, че не е шумно и е въпрос как съседите се разбират помежду си и ни казаха, по- добре да не живеем в блок, за да си нямаме проблеми.
Дотук добре, проблемът идва от желанието на въпросната съседка, както тя се изрази, "всеки път да вика полиция, когато на нея й е шумно". Принципно съм за нормите и границите тогава, когато са за общото благо. Какво мога да направя, ако някой иска да злоупотребява? Какво да направя, ако някой ме заплашва с полиция, без да съм в нарушение? Когато прочетох НАРЕДБА № 1 ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ОПАЗВАНЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ ИМОТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА, ми направи впечатление, че при повторен сигнал се налага глоба. Не искам да избухне война, но има ли начин да й се противодейства? Възможно ли е да викаш полицаи без причина, просто да правиш мръсно? Носи ли тя някаква отговорност? Искам всичко да се разреши мирно и кротко, по законен път, а не да се заплашваме и извиваме ръце.
alexandra_sergieva
Нов потребител

Re: Проблем със съсед

Мнениеот toni_sf » 16 Ное 2010, 13:15

:D Това е много често явление, след определена възраст хората спят по малко и всичко им пречи,ще и мине на съседката Ви ,ще свикне .А относно да Ви глобят след като не е констатирано нарушение ,не виждам смисъл но това си зависи от полицайте ,те могат нея да глобят защото подава фалшиви сигнали и глобата за нея ще е солена.И ако решите скоро време да правите купон във вас ,уведомете Управителя на ЕС ,заради шума който ще вдигате след определеното време по наредбата . :D И все пак трябва да се съобразите да не падат прозорците на комшиите Ви.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот alexandra_sergieva » 16 Ное 2010, 13:33

Определено съм решила да уведомя всички и да се постарая да съм примерна съседка, интересното е, че аз и моя приятел сме на по 25-6 години, тя е само малко по- голяма от нас, но...Просто не искам излишни главоболия, а е някак изнервящо да ти звъни полицията късно вечерта и после сърдите съседка те заплашва, че всеки път ще вика полиция! Всичко е въпрос на взаимен компромис, това казаха и полицаите, но не мисля, че тя иска някакво разрешение, а лично удобство. Ще видим, засега се опитваме да дишаме дълбоко, да не го приемаме лично и да сме цивилизовани!
alexandra_sergieva
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 16 Ное 2010, 14:00

Правилно Вие е решението ,може би ако сте си направили хубаво домашно кино в къщи това да пречи ,знаете все пак звука си прониква :D и особено ако и стените са ви направени от нешумоизолиращ материал,все едно в тях гледате ТВ.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот alexandra_sergieva » 16 Ное 2010, 14:07

Наскоро си взехме нови колони, но не страдаме от проблеми със слуха, не сме знаели, че ще ни проверяват, а моя приятел е поразпитал и други съседи дали са имали проблем с шума. Никой нищо не е чул, склонна съм да приема забележка, ама заплахи не ми харесват. Имаме изолация с фибран, не знам дали променя нещо по отношение на шума. Аз и на съседката казах, че на всички ни се случва да чуваме неща или да не сме доволни от нещо, ама защо да го превръщаме в такъв проблем? Все едно сега да си играем на котка и мишка, не ми харесват такива похвати, затова писах и тук. Смятам, че трябва да има законов ред, по който да се защитим, а ние просто от тук насетне ще се стараем да сме изрядни. Но не съм съгласна да ни подтискат и заплашват.
alexandra_sergieva
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 16 Ное 2010, 19:35

:D Оставете заплахите даже и като ходите под вас може да Ви чуват, но това е, но трябва да се свиква , така се живее в такива блокове ,с компромиси и разбирателство.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот svdim » 17 Ное 2010, 11:55

Щом съседката ви е извикала Полицията, значи е имало, за какво. По-принцип българите сме доста толерантни към тези неща, много рядко хората се решават да се оплакват от малоумни съседи, повечето предпочитат да си траят и бавно и сигурно да си съсипват здравето. Живял съм в Германия, там хората за безкопромисни към нарушаването на нощната тишина.
На мен пък ми пречи, че съседите ми (по-точно наематели), се прибират към 2-3 часа сутринта и почват да разместват мебели и да хвърлят тежки предмети над главата ми, от което се събуждам, въпреки че спя с тапи за уши. От всичко това страдат и родителите ми, което са на 63 години. Има проблем и с телевизора, въпреки че по-рядко, отколкото с разместването на мебелите. Според мен, най-доброто решение е просто да намалите звука на телевизора. Има болни, нервни хора, на които им пречи шумът. Това не означава, че трябва за сме злонамерени, или да ги отпращаме да живеят на село. Има закон за нощна тишина, който трябва да се спазва, както и всички останали закони, ако искаме някой ден страната ни да престане да бъде клоака, която е в момента.
Извинявайте, ако звуча грубо, но съм на страната на съседката ви, защото и на мен ми е писнало да ме събуждат всеки ден в 3 през нощта, при положение, че в 6 ставам за работа.
svdim
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Ное 2010, 12:29

до-svdim Така е прав сте, още българина не е свикнал на самодисциплина и толерантност към другите ,все още сме със 100г назад във времето.А и да Вие като живеехте в Германия на пръсти ли ходехте в квартирата си случайно да не тропнете на комшията отдолу,че веднага ще извика полиция.Казвам го в кръга на шегата защото мойта комшийта отдолу дойде да ми показва как да се ходи в къщи така,че да не им пречим :D :wink: и се оказа ,че трябва да стъпвам като балерина.Няма да споменавам как я от учих да ми чука по тръбите на парното всеки път като се прибирам от работа .Или пък над вас ако малко дете ,какво ще правите , всеки път ли трябва да се вика полиция когато то тича и му се играе или майка му да го връзва за леглото докато е в къщи.Мое лично мнение ,че много се прекалява с това да се пази тишина , има си наредба която трябва да се спазва.Не можеш да забраниш на никой кога да се прибира как да си ходи в къщи или да си мести стола .А и щом се живее в кооперация построена с газобетонови тухли, ще се чува и кога комшията яде зелена салата.За съжаление това е действителноста в нашата държава
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот svdim » 17 Ное 2010, 12:57

Мен родителите са ме научили, че трябва да уважавам хората около себе си, но за съжаление, във Варна, където живея, идват прекалено много селяни от всички краища на България, които се държат изключително арогантно и когато им се направи забележка (учтиво), почват да създават още по-големи неудобства. Между другото-нямам нищо против селяните, стига да не тропат и да не блъскат мебели, да не слушат чалга до 3 сутринта и да не си изхвърлят торбите с боклук на терасата ми.
В Германия съм живят сред българи и трябва да ви кажа, че българите там се опитват да се държат там точно така, както са свикнали в Дупница или Асеновград. ''Опитват'' се, защото след глоба от 250 Евро, веднага си преосмилят поведението.
Между другото, качеството на жилищата в България наистина е под-всякаква критика и ''чуваемостта'' е много висока.
svdim
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Ное 2010, 14:41

до-svdim За съжаление е така прав сте ,Вие живеете във Варна а аз съм софиянец, тук е същото . От кол и въже са събрани,дали са наематели или купили апартамент след като са си продали нивите ,просто няма разлика.Културата и манталитета ще важи още 100г напред.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 17 Ное 2010, 22:44

До alexandra_sergieva
Да Ви кажа,ако слушате всички какво трябва да правите,най-вероятно ще Ви се наложи да ходите на ръце.Или постоянната ви стойка след 22.30ще е челната.Колкото и да е смешно,всички си мислят,че освен тях ,всички други трябва да живеят като във безвъздушно пространство,носейки се като ангелчета м/у спалнята и тоалетната и им е забранено да издават звуци присъщи на влюбените пчелички, каквито те не са били.И от тази омраза се раждат закони или по-точно канони и тази омраза и завист се канонизира и започва човешкото в нас да убива.
Иначе драга ми Александра(извинявайте за фамилиярността)ще Ви кажа,че това ,че съседката Ви(Бог мъж да и дава) е извикала полиция в един момент,не значи нищо,освен неприятният вкус в устата който Ви е останал от посешението на полицията и псевдозадоволството на Вашата "комшийка"
Лично не мога да преценя, дали сигналът който е изпратен до органите на МВР е бил основателен,но за да го има,значи има и предистория най-малкото.Ако като млади,макар и интелигентни и разумни хора,както виждам, сте използвали шумов тормоз в/у съседката си след определеното от вътрешният ред час в продължение на дни или както се казва има рецидив,то наистина е в нейното право да се жалва и аз бих го направил.От друга страна пък,възниква въпросът; защо тази Ваша съседка не се е оплакала досега на Управата на ЕС която е задължена да следи за вътрешният ред в ЕС.Съответно да Ви изслуша ако има сигнал ДА УСТАНОВИ ИСТИНАТА (защото казвате ,че от другите съседи които са най-малко трима,нямате оплаквания)Така ,че съседката Ви първо трябва да поиска съдействие от УС на ЕС и ако не получи такова,тогава да търси друга намеса. Това,че тя е прескочила един законов етап е в неин ущърб. Самата полиция при проверката не е констатирала нарушение според Вашите думи,което значи само по себе си,че не е установено нарушение от Ваша страна. Е как тогава следващият път ще Ви глобяват? Не се паникьосвайте и не си го слагайте на сърце. Поговорете и с другите комшии и вижте те какво мислят. Все пак, Ви съветвам да намалявате звукът на новите си тонколони след определеният час,защото тази както им викаме във Варненско недоиб... п...а ще се опита да ви трови живота ,защото сте млади,на 25 и животът е пред ВАС! УСПЕХ!
trando58
Потребител

Мнениеот alexandra_sergieva » 20 Ное 2010, 11:25

Чета мненията и се забавлявам искрено! Благодаря на всички за отговорите и няма да оправдавам нито себе си, нито моя приятел. svdim- благодаря, че вземате страната на съседката, Вие сте първият!
Ние не тормозим хора умишлено, а когато живееш в блок, както бях написала по- рано, всички чуваме неща. Мога да кажа само следното нещо, не съм фен на този начин на "решаване на проблеми", коства ми много да не се озлобя и да не отговоря със същото поведение- също имам основания за оплакване. Но тогава какво ни прави по- разумни, по- човечни и в 21 век? При всеки шум, който не ни харесва, скърцащо столче и т.н. да викаме полиция? Така ли ще се решат проблемите, аз лично не вярвам, че този вид преднамерени сигнали- както е в нашия случай, дават добри резултати. Съгласна съм, че има хора, които злоупотребават и се държат невъзпитано и арогантно, че тормозят съседите си, аз ,обаче, на този етап нямам друго жилище и имам намерение да поживея в този апартамент още време :D, което означава автоматично, че трябва да се съобразя, че има още обитатели на този блок.
Причината да пиша бе, че исках да съм наясно дали разполагам със законово основание да се защитя пред съответните органи, а не да се саморазправям. Благодаря на всички, които дават отговор именно на този въпрос, а не пишат, за да се оплакват от съседите си, да вземат страна и т.н. Благодаря и страхотен уикенд!
alexandra_sergieva
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Ное 2010, 08:52

до-alexandra_sergieva Да за съжаление имате право да се забавлявате , тук има много консервативни мнения , и които знам,че не са присъщи за младите хора.Но за съжаление явно тук трябва да се отвори от модераторите категория за адвокати и юристи над 45г консерванти и под 45 за млади и напористи. :D .
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот bebo_sn » 19 Яну 2011, 14:45

Здравейте, Управител съм на ЕС, проблема ми не е относно шума и тишината, но не намерих подходяща тема и затова ще питам тук.
Така.. от 2 седмици една съседка на 5-ти етаж /в панелка от 8 етажа/ си закупила ширм и го е монтирала в кухнята, но на етаж 2 друга съседка е сложила печка, която е с водна риза и се отоплява на дърва, пак в кухнята. Последваха луди скандали и запушвания на комина и почти съседката от ет.5 е пуснала жалба, но са й отвърнали , че не се знае схемата къде е и това коминно тяло за какво и ние да решим на ОС.
Естествено съседката от ет.2 каза, че ще направи разместване или поне ще опита, но като свърши отоплитения сезон. Аз съм на ничия страна, в смисъл и едната е права и другата е права.
Въпроса ми е законово или поне някой с опит дали може да ми даде информация за това как да се справя или се е справил с проблема. Има ли записано някъде кой комин с какво предназначение е, някакво решение може ли да ме посъветвате.
В правилника ни не съм го заложила като точка - това кой комин и отдушник за какво е.
благодаря ви предварително.
bebo_sn
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Яну 2011, 11:27

до-bebo_sn Да интересно Вие питането, по пътя на логиката всяко нещо се води комин ,някой могат да си сложат печка в кухнята други в хола , и стига някой тарикат да е решил да си я разшири кухнята или хола и да отреже тези комини.Правилника за вътрешният ред няма нищо общо с това .А се води преустройство и трябва да има решение на ОС. И после да бъдат извадени другите архитектурни разрешителни.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 20 Яну 2011, 12:13

От кой град сте? Коя година е строена сградата?
Проблемът не може ли да бъде разрешен технически? Всъщност какъв е техническият проблем? Дали не е въпрос само на почистване на комина?

Струва ми се, че разрешението трябва да е от типа първи по време - първи по право, но по други причини. Наистина е обща част, но предназначението на комина е само за определен вид въздуховод - на изгорели газове. Може да се ползва за друго, само ако не пречи или е променено предназначението му.

Твърде подобен казус е обсъждан вече във форума: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=19440, където са дадени и други аргументи.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот bebo_sn » 20 Яну 2011, 13:37

Благодаря ви за интереса.
Така сградата е строена през 1978 г. - 8 етажен панелен блок. От гр. Русе съм.
Нито едните, нито другите съседи са правили някакви преустройства, имаше си розетки на коминните тела, към които просто са сложили въздуховода - едните за печка, другите за абсорбатор.
Първо ще пробваме с почистване, доста четох из интернет по този въпрос и евентуално на какво може да се дължи опушването, но все пак ми е интересно законово как стоят нещата. Тези с печката на ет.2 са с такава от 30 години, ноо досега никой не си е включвал ширма там - оправданието "Едно време като се строи сградата нямаше ширмове - за печки са правени ". И как да й обясня на жената, че вече има млади хора в сградата и времената са други. Според мен чисто технически коминното тяло в кухнята трябва да се използва за абсорбатор, защото в хола има друго коминно тяло, а то за какво е тогава?
Проблема е, че тука вече си говорим за потърпевши и жената от ет.5 упорито иска да съди тази от ет.2, защото имала нова кухня и тази от ет.2 й вреди. Напълно ги разбирам хората и от двата етажа, ет.2 казаха че ще се пробват с преутройство, но след като свърши отоплителния сезон, а ет.5 нямала къде да готви и стои на студено.
Помогнете ми как да разреша проблема.Ще ходя сега в общината да искам плана на сградата да видя има ли записано кое коминно тяло за какво се използва и може ли изобщо някой да ми отговори.
Ще разгледам и другата тема, благодаря kontrol
bebo_sn
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 20 Яну 2011, 14:11

Лично смятам,че тези собственици от 2ет. са в правото си и то не само както казва control на принципа "Първи по време ,първи по право" а и защото наистина тези въздухопроводи са за печки на твърдо гориво дърва или нафта. Отдушници се полагат в тоалетните и баните. Явно ширма не само засмуква от вътре навън,а и в определен момент пропуска и навътре част от изгорелите газове. Мисля,че едно добро почистване на комина ще свърши работа(имал съм такъв случай),но ако не се оправи,вината си е на "ширма":) първо е трябвало да се консултират със специалист.Не виждам защо тези от 2ет.трябва да си правят преустройство,дори и след отоплителният сезон,освен от чист алтруизъм.Не виждам как ще издържат претенциите на соб.от 5ет. в съда.Най-много да се постанови,да се почисти комина за сметка на соб.от 2ет.,което и сега е дължимо.Независимо от това,че комините са общи части,ЕС едва ли ще даде средства за това.Честно би било двамата собственици да си разделят разходите за да се спре конфликта,Иначе кой има повече право вече казах моето мнение.
trando58
Потребител

Назад към Етажна собственост