Здравейте,
търся съвет по следния казус:
Жилищната ни кооперация е на 7 етажа [първоначално е била 4-етажна, през 1975 пристроени още 3 етажа], без асансьор. Има техническа възможност да бъде построен външен асансьор, но не можем да започнем процедурата за съгласуване с УАГ и виза за проектиране, понеже един от всичките 19 собственици не е съгласен с изграждането на асансьора. Този собственик живее на втория етаж и не е заинтересован от наличието на асансьор.
Има ли възможност да се игнорира неговото несъгласие - в УАГ не придвижват процедурата поради факта, че няма 100 % съгласие на собствениците
Предварително благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
строеж на асансьор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: строеж на асансьор
Мисля ,че има начини да се избегне "противният глас" На първо място го освободете от вноската за монтирането на асансьора.Има резон да освободите и първият етаж от сградата.Ако това не сработи,значи,че този човек е "лош човек"прави всичко от инат и трябва да бъде "наказан".Няма човек в една ЕС ,ако го нарочат другите собственици,да не му се стъжни живота.
От друга страна,която е много по-съществена,мен лично много ме притеснява това изискване на УАГ за 100% съгласие на собствениците в ЕС. В ЗУЕС в чл.17(2)т.1 единствено изискване на пълно съгласие се иска при надстрояване,пристрояване,право на ползване. Не съм сигурен,че един асансьор е вид строителство,по-скоро е по-близо до т.6 от същият член.
С изключение на т.1 от чл.17,всички други случаи касаещи ползването на общите части на ЕС се вземат с решение от 67% от притежателите на общите части и в много случаи с 50+1 глас на ОС.
Така ,че моят съвет е да направите една консултация на 4 очи с адвокат вещ в тези дела,да направите запитване до отдел "строителен надзор" и Архитектурен" в кметството по местоживеене.
Лично смятам,че каузата ви не е пердута.
В крайна сметка може да се стигне и до завеждане на дело,но това най-добре ще ви каже адвокатът.Просто е абсурдно е седем етажна сграда да няма асансьор заради някакъв си капут.Има и европейски изисквания освен тези в Булгаристан,така,че си търсете "ПРАВАТА" и хич да не ви пука.
От друга страна,която е много по-съществена,мен лично много ме притеснява това изискване на УАГ за 100% съгласие на собствениците в ЕС. В ЗУЕС в чл.17(2)т.1 единствено изискване на пълно съгласие се иска при надстрояване,пристрояване,право на ползване. Не съм сигурен,че един асансьор е вид строителство,по-скоро е по-близо до т.6 от същият член.
С изключение на т.1 от чл.17,всички други случаи касаещи ползването на общите части на ЕС се вземат с решение от 67% от притежателите на общите части и в много случаи с 50+1 глас на ОС.
Така ,че моят съвет е да направите една консултация на 4 очи с адвокат вещ в тези дела,да направите запитване до отдел "строителен надзор" и Архитектурен" в кметството по местоживеене.
Лично смятам,че каузата ви не е пердута.
В крайна сметка може да се стигне и до завеждане на дело,но това най-добре ще ви каже адвокатът.Просто е абсурдно е седем етажна сграда да няма асансьор заради някакъв си капут.Има и европейски изисквания освен тези в Булгаристан,така,че си търсете "ПРАВАТА" и хич да не ви пука.
- trando58
- Потребител
Построяването на "външен асансьор" (извън обема на сградата - аз така го разбирам) не е нищо друго освен пристрояване. Има вратичка - ще Ви я кажа, от мен да мине. Чл. 184 (3) от ЗУТ. Пратете много здраве на умните глави в "УАГ" (сега се нарича "НАГ", ако става въпрос за Столична община).
- goblin
- Потребител
Благодаря, не ми изглежда лесно, но трябва да започнем процедурата.
До trendo58: асансьорът ще бъде външен, следователно е пристройка. Затова искат 100 %.
Ще изключим първи и втори етаж от разходите по построяването, но това отменя ли изискването за
100 % съгласие на собствениците? Човекът не е в ред и няма да подпише при никакви обстоятелства.
При нас има и още един проблем - апартаментите, които са пристроени през 1975 г, нямат идеални части.
Как тогава се спазва ЗУЕС за гласуване в ОС с идеални части?
До goblin: за чл.184 - хората с увреждания - вероятно трябва да имат документ за инвалидност?
До trendo58: асансьорът ще бъде външен, следователно е пристройка. Затова искат 100 %.
Ще изключим първи и втори етаж от разходите по построяването, но това отменя ли изискването за
100 % съгласие на собствениците? Човекът не е в ред и няма да подпише при никакви обстоятелства.
При нас има и още един проблем - апартаментите, които са пристроени през 1975 г, нямат идеални части.
Как тогава се спазва ЗУЕС за гласуване в ОС с идеални части?
До goblin: за чл.184 - хората с увреждания - вероятно трябва да имат документ за инвалидност?
- diaant
- Нов потребител
Не е необходим документ за инвалидност. Нужни са само одобрен проект и издадено разрешение за строеж. По принцип не е необходимо ничие съгласие, и процедурата може да се инициира дори и по желание на един-единствен етажен собственик. Как ще разпределите разходите помежду си - това няма отношение към издаването на строителните книжа.
- goblin
- Потребител
То е ясно , че трябва одобрен проект и разрешително за строеж , но за да бъдат одобрени и издадени от Общината искат нотариално заверено съгласието на всички етажни собственици , което е и същността на проблема на питащия , а се оказва , че този проблем е непреодолим за съжаление.
- kirile
- Потребител
Позоваването на чл. 184 ЗУТ е "нож с две остриета". Той ни отвежда до Наредба № 4. Осигуряването на достъпен маршрут в жилищната сграда не винаги е задължително (само в сгради с над 30 жилища и то само до едно жилище на първия етаж). Е, Общото събрание може да реши друго. Но тогава самият асансьор трябва да бъде доста по- голям от обикновените, достъпът до вратата му също трябва да е достъпен маршрут. Дали заварената сграда (входната й част) може да се преустрои така, че да отговори на всички тези изисквания, и то на разумна цена?
- bgarch
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|