начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съседът ми отказва да направи наложителен ремонт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседът ми отказва да направи наложителен ремонт

Мнениеот vranimir » 30 Ное 2012, 20:32

Казусът е следния: Над нас живее един тип- абсолютно говедо. От тръба в неговата баня текат всякакви гнусотийки върху общите части, мазето и най-вече- тавана на моята кухня. Той само се крие, рядко излиза или рядко се прибира, не знам кое от двете. Твърди на своето, че тръбата е била оправяна преди еди-колко-си време и че не бил при него проблема.Това обаче съвсем не е така- проучих щателно, няма откъде другаде да идва теча. Всички са сигурни за това обаче той си знае своето, крие се и не отваря.

Последния ремонт върху щрангове и прочее беше преди 4 години. Не иска дори за наша сметка да отиде майстор да го види, да не говорим, че входа иска да покрие половината от щетите за ремонта. Целия вход мирише непоносимо вследсвие от което, а по моя таван се прокрадва зелено-кафеникаво петно.

Застрахователя вече отказва да ми плаща щети и съм пред нервен срив.

Обзема ме пълно отчаяние, а по-юнаците комшии предлагат саморазправа. Това се случва за втори път от три години насам.

А да, и гадината не ще да дава пари за поставяне на алуминиева дограма на целия вход, като всички останали са ЗА и повечето вече са платили. Това обаче е съвсем друга история. Казвам го в контекста на това, че е темеруд човек.

Моля ви, кажете ми как да си потърся правата и коя е тази сила дето може да накара таз гад да си оправи тръбите.
:cry:
vranimir
Нов потребител

Re: Съседът ми отказва да направи наложителен ремонт

Мнениеот vranimir » 01 Дек 2012, 00:41

Действията на съседа ми са в разрез със следните алинеи на Закона за етажната собственост, Член 6:
ал.2. Не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата; (Ако се чудите за произхода на необичайната миризма в мазето);
ал.8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
ал.9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;
ал. 10. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата!!!
ал. 11 Спазват санитарните и хигиенните норми!!!
ал. 12. Собствениците са длъжни да: (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата;
ал. 14. Обезщетят вредите, причинени на други обекти в сградата, когато те са резултат от отстраняване на повреди в своя самостоятелен обект или част от него; (Нашият съсед отрича напълно аварията да идва от неговия апартамент и не желае намесата на компетентно лице да определи правотата му)
vranimir
Нов потребител

Мнениеот vranimir » 01 Дек 2012, 00:43

Моля Ви, кажете ми, къде да си търся правата? Кой може да ме защити от тази смрад и този странен ужас с който трябва да живея? Точно ето тези малки гадни нещица като се трупат правят живота непоносим. Искам да ги унищожа едно по едно, но трябва оттук да започна... Помощ?
vranimir
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Дек 2012, 09:28

Обърнете внимание на ЗУТ (чл.чл.195-197). Процедурата е сложна и трябва да бъде изпипана в детайли :arrow: задължително адвокат. Отнема няколко месеца, но работи.
Възможно е още появата на адвоката да окаже терапевтично въздействие, знае ли човек.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vranimir » 01 Дек 2012, 12:46

Много съм благодарен за точния и бърз отговор. Желая Ви всичко хубаво!
vranimir
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Дек 2012, 20:48

Ако са Ви причинени вреди вследствие подобни действия от съседа и възникнала авария, за последиците от която той не желае да вземе мерки и да Ви изплати необходимите пари за ремонт или сам да извърши този ремонт за своя сметка, можете да заведете гражданско дело.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Етажна собственост