Здравейте!
Собственици сме на апартамент в затворен комплекс. Когато го купувахме през 2006 година сключихме някакъв договор с инвеститора за стопанисване и годишна такса. От 2007 година го стопанисва друга фирма, с която инвеститорът е сключил договор. Искаме да сменим тази фирма. Повечето собственици са англичани. Какво трябва да направим?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Затворен комплекс - смяна на фирмата, която го стопанисва
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Затворен комплекс - смяна на фирмата, която го стопанисв
Докато имате договор с инвеститора той да стопанисва комплекса нищо. Друг е въпроса дали той може да преотдава имота на трето лице за стопанисване. След изтичане на договора може да не го подновявате и да си изберете нова фирма, което става с решение на общото събрание на собствениците при необходим за вземане на подобно решение кворум.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
- possitiv3
- Потребител
Благодаря за отговора.
Проблемът е, че не пазим копие от договора, който подписахме тогава. Ще видя, как може да проверим клаузите в него. Другият проблем е, че повечето собственици са англичани и ние не ги знаем, кои са. Инвеститорът отказва да ни даде информация. Откъде мога да получа информация за собствениците и съответно вариант за връзка с тях? И ако успея да се свържа и решим да сменим въпросната фирма, как може да се организира Общо събрание - с пълномощни ? Извинявам се, сигурно въпросите звучат много некомпетентно, но не съм юрист.
Проблемът е, че не пазим копие от договора, който подписахме тогава. Ще видя, как може да проверим клаузите в него. Другият проблем е, че повечето собственици са англичани и ние не ги знаем, кои са. Инвеститорът отказва да ни даде информация. Откъде мога да получа информация за собствениците и съответно вариант за връзка с тях? И ако успея да се свържа и решим да сменим въпросната фирма, как може да се организира Общо събрание - с пълномощни ? Извинявам се, сигурно въпросите звучат много некомпетентно, но не съм юрист.
- svetla6000
- Нов потребител
svetla6000 написа:...Искаме да сменим тази фирма. ...
Кой точно иска да смени тази фирма? Ако повечето от собствениците желаят - значи сте разговаряли -> имате начин за контакт с тях. Ако само вие (или още няколко собственика направили грешката да си купят такива апартаменти) искате - нямате 50% за да са валидни исканията и решенията ви, демек... имате проблем.
Може пък англичаните да ги устройва това положение.
Още - има разни варианти в тия затворени комплекси, при които вие си купувате само апартамента, но общите части, вкл. коридори, гаражи и прилежащи площи остават собственост на инвеститора, който ги стопанисва и има всички права върху тях. Ако случая е такъв... пак лошо. Той като собственик има право да си назначава охрана, градинари и т.н. щото тези части от имота са си негови.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
svetla6000 написа:Благодаря за отговора.
Ако другата страна е добросъвестна ще ви снабди с копие от този договор -- той 100 % има такъв и си го пази
За всеки един сключен договор за покупко-продажба на НИ се изготвя нотариален акт, който подлежи на вписване в Агенцията по вписвания. Ако знаете имената на собствениците или идентификаторите можете да извлечете справка кои са те. Лошото е, че най-вероятно ще са си по родните места и ще е трудно да ги уведомите за провеждането на общо събрание в комплекса - отделен е въпроса, че съобщението ще се залепи на видно място, ако има управител той ще си запише в книгата и след изтичането на разумен срок ще се водят редовно уведомени. За съжаление обаче е друг въпроса дали ще можете да формирате кворум за вземане на решение за смяна на фирмата (и дали въобще закона изисква такъв кворум, понеже не съм сигурен в момента), а и както обясних по-горе всичко зависи от договора с инвеститора - може или не може да преотдава стопанисването на трето лице. По принцип правилото е договора има действие само между страните, освен ако не е уговорено друго. За кворум не искам да влизам в подробности дали е необходим и какъв е, но всичко е описано в Закона за управление на етажната собственост и правилника по прилагането му
За пълномощните е малко филм, понеже дори и да се свържете с тях и те да ви направят апостил трябва да е преведен там на два езика - бг feat english, да е извършено пред лице там с нотариални функции (нотариус, консул), апостили трябва (освен ако България няма сключен договор с Англия и апостил не е нужен или май беше обратното haha) и така. Драма си е като цяло това с пълномощните.
Каква е причината да искате смяна на фирмата, ако не е тайна?
- possitiv3
- Потребител
Сега погледнах нотариалния акт - има продадени и идеални части от сградата.
Относно англичаните - мисля, че те също са недоволни, защото преди години получавахме и-мейли от тях, но тогава не реагирахме, защото бяхме много ангажирани с други проблеми. Имам 3-4 и-мейла, но преди за започна някакво действие, искам да съм наясно със ситуацията и закона / както и вратичките в него/, за да направя план. От Агенцията по вписване дават ли информация, кои са собствениците и техните адреси? Каква информация може да се предостави оттам ? Мислила съм си и за НАП. Собствениците плащат данъци там и сигурно има вариант за контакт, но едва ли ще ни предоставят тази информация. Години наред плащаме, досега никога не сме получавали информация, за какво отиват парите- а те не са никак малко. Стопанисването е под всякаква критика, просто един местен дерибей седи там, ползва апартаментите като свои, отдава си ги под наем и много други неща, не искам да разводнявам темата.
Относно англичаните - мисля, че те също са недоволни, защото преди години получавахме и-мейли от тях, но тогава не реагирахме, защото бяхме много ангажирани с други проблеми. Имам 3-4 и-мейла, но преди за започна някакво действие, искам да съм наясно със ситуацията и закона / както и вратичките в него/, за да направя план. От Агенцията по вписване дават ли информация, кои са собствениците и техните адреси? Каква информация може да се предостави оттам ? Мислила съм си и за НАП. Собствениците плащат данъци там и сигурно има вариант за контакт, но едва ли ще ни предоставят тази информация. Години наред плащаме, досега никога не сме получавали информация, за какво отиват парите- а те не са никак малко. Стопанисването е под всякаква критика, просто един местен дерибей седи там, ползва апартаментите като свои, отдава си ги под наем и много други неща, не искам да разводнявам темата.
- svetla6000
- Нов потребител
Плащате, защото такъв договор сте сключили при такива условия... Може да се мисли за промяна на цената по договора, но това става по съдебен ред и трябва да докажете, че действителността се е изменила и обстановката е такава. Трябва да докажете, че и сделката е търговска, защото предното се отнася само за търговски сделки. Смятам, че това няма да е проблем.svetla6000 написа:Сега погледнах нотариалния акт - има продадени и идеални части от сградата. Това какво ви притеснява? Всеки апартамент върви с ид.ч. от сградата, така ставате собственици на вашия апартамент и съсобственици с останалите собственици на апартамента върху общите части от сградата
Относно англичаните - мисля, че те също са недоволни, защото преди години получавахме и-мейли от тях, но тогава не реагирахме, защото бяхме много ангажирани с други проблеми. Имам 3-4 и-мейла, но преди за започна някакво действие, искам да съм наясно със ситуацията и закона / както и вратичките в него МНОГО ХОРА ГОДИНИ РАБОТЯТ И ПРАКТИКУВАТ ЗА ДА НАУЧАТ ЗА ВРАТИЧКИ И ОТ ИНТЕРНЕТ СЕ СЪМНЯВАМ ДА ПОЛУЧИТЕ КОНКРЕТНО НЯКОЕ "ГОЛЯМО ОРЪЖИЕ" срещу инвеститора, още по-малко без нужните документи/, за да направя план.
От Агенцията по вписване дават ли информация, кои са собствениците и техните адреси? Каква информация може да се предостави оттам ? Мислила съм си и за НАП (НЕ ВИ ТРЯБВАТ). Собствениците плащат данъци там и сигурно има вариант за контакт, но едва ли ще ни предоставят тази информация (ПРАВИЛНО).
Години наред плащаме, досега никога не сме получавали информация, за какво отиват парите- а те не са никак малко. Стопанисването е под всякаква критика, просто един местен дерибей седи там, ползва апартаментите като свои, отдава си ги под наем и много други неща, не искам да разводнявам темата.
За всяко едно плащане следва да ви се издава документ, който подробно да показва кое за колко отива - колко за охрана, за озеленяване, за поддържане, за управление и т.н.
Нужни са документи и някой адвокат. По интернет според мен сте обречени да се лутате в невидение.
- possitiv3
- Потребител
Да, знам. Търся адвокат с опит със Закона за етажната собственост и в частност затворените комплекси.
- svetla6000
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|