начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как се определят "идеалните части от общите части" ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: как се определят "идеалните части от общите части" ?

Мнениеот toni_sf » 24 Ное 2010, 17:57

Изтълкувахте го погрешно изказването ми, :D .Имам впредвид като по голям град там където може да се осъществи конкуренция за бизнес .Иначе в по малките населени места си има местни феодали.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Ное 2010, 08:36

toni_sf написа:до-cholacova Да така е права сте ,но идва момент когато като си ги сумират и не им излезнат , и се окаже,че са в по малък размер ,кой ще се навие да му ги завишат,че да плаща повече за поддържане и обновление.

Прегледайте си учебниците по математика! 8)

cholacova написа:...
Само не мога да разбера къде са другите % ? След като не са собственост на собствениците на апартаменти, а и Общината не знае. ???

:idea: % ид.ч. от общите части на сградата! :arrow: ...Това, говори ли Ви нещо?!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Ное 2010, 10:23

Надявам се ,че имате и впредвид в това процентно отношение и прилежащи площи а не само на сградата. Защото едно е да се говори за панелен блок на поне 20г а друго е на сграда построена от частен инвеститор.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 30 Ное 2010, 01:43

georgiev_sfbg написа:
toni_sf написа:до-cholacova Да така е права сте ,но идва момент когато като си ги сумират и не им излезнат , и се окаже,че са в по малък размер ,кой ще се навие да му ги завишат,че да плаща повече за поддържане и обновление.

Прегледайте си учебниците по математика! 8)

cholacova написа:...
Само не мога да разбера къде са другите % ? След като не са собственост на собствениците на апартаменти, а и Общината не знае. ???

:idea: % ид.ч. от общите части на сградата! :arrow: ...Това, говори ли Ви нещо?!

Въпросът е резонен.Щом при сумиране на % на собственост в/у идеални части в ЕС не се получават 100% значи има някъде грешка или има "скрит" собственик,Това дали има дворно място, променя картината.Трябва да се изясни,къде и как е построена ЕС,в/у собствена земя ли? С отстъпено право на строеж ли?Или на общинска земя.Ако ЕС е построена в/у собствена земя,всеки собственик придобива и % от дворното място,така или иначе сборът на притежажаните % пак трябва да достигне 100% При отстъпено право на строеж или бившата суперфиция,собствениците в ЕС имат само собственост в/у сградата ,респективно в/у общите и части.при това положение сборът в НА на собствениците за собственост в/у идеални части от ОЧ пак трябва да бъде равен на 100% Така,че в случаят според мене,питащата трябва да уточни,какъв е статутът на земята(теренът) в инвестиционният проект и в разрешителното за строеж,би трябвало да е видно точно какво и как се строи и кой на какво е собственик.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Ное 2010, 12:51

Да точно така има момент в който земята прилежаща към сградата се явява общинска собственост или собственост на инвеститора :D и затова математиката не излиза ,макар ,че всеки има нот. акт и в него пише колко и.ч. притежава.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 30 Ное 2010, 19:53

ЕС = 1 вход
Сграда = от 2 до 7 входа

П.П. ...По-простичко от това, ще ми е трудно, да Ви го обясня!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 01 Дек 2010, 02:33

Цялата сграда има един строителен и архитектурен проект.Това е вярно.Но всеки вход, или грубо казано,всеки сегмент(вход) от общата сграда,образува отделна ЕС по смисълът на ЗУЕС.И на 100% отделните ЕС (или входове) имат самостоятелно разпределение на идеалните части от общите такива,което е вписано и в НА.
Така,че драги не изпростявай да ни казваш простички неща,които явно са сложни за теб.
trando58
Потребител

Мнениеот bgarch » 01 Дек 2010, 20:28

mmbulu написа:Та въпроса е - каква е тази магическа методология дето се ползва за изчисляване на тези оценки ? Или си е истинска магия дето не може да бъде комуникирана с простосмъртните ?

Методологията не е магическа, ами си иска доста професионализъм и познания, за да се свърши професионално тази работа. Това не е проста аритметика, а познания в няколко области на техниката+ икономически познания. Обърнете се към професионален оценител да ви свърши работата както трябва. Ама трябвало да плащате- значи на чистачка можете да плащате, пък на оценител- не (Предварително казвам, че аз самият не съм оценител). Въпрос на степенуване на ценности. Защо тогава се учудваме, че въпросът с процента собственост на идеалните части на отделните собственици е "голямо мазало"? Ами и тези преди Вас са разсъждавали така.
Ако сега учредявате ЕС по новия закон, точно сега е момента да свършите тази работа, не случайно в закона се набляга на "изчислени при учредяването на етажната собственост". Понеже се касае за съотношения на стойности, в пазарната икономиката стойностите се променят, така че след шест месеца тези съотношения вече може да са други. Важи момента на учредяване на ЕС.
Чл. 40. Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Дек 2010, 13:13

до-bgarch Абсолютно сте прав :D даже и не е толкова сложно да се направи,тук не бих искал да търся причина да не си вземат оценител да им смята % и.ч. Но е толкова елементарно да се съберат на ОС всички собственици на самостоятелни обекти и всеки има нотариален акт .Има си документация за даденият обект и се знае кой трябва да я съхранява и ако има несъотвествие по документите има въпроси и ако няма отговори ,има адвокати и съд.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот cv_nikol » 11 Дек 2010, 08:41

Те ще се съберат собствениците с нотариалните актове, добре, ако входа е само апартаменти.
Но в нашия вход - панелка от 1986г, партерните помещения бяха още от комунизма магазини и ателиета. Не знам чия собственост - на общината ли, на държавата ли, макар че съседи твърдят че, когато сме купували апартаментите сме плащали и за тези помещения. Сега тези същите партерни помещения са разпродадени на частни лица/фирми от кого не знам :!: (може би общината), защото едно от помещенията все още е общинско и се дава под наем чрез търг.

:arrow: Въпросът е къде да се търси информация за тези помещения и полагащите им се идеални части от общите части ?

- В едното се помещава Софийска вода - от фирмата ли да търсим :?:
- В другото помещение е физическо лице - как да го издирим :?:
- Третото общината го дава под наем - къде е нотар. акт в общината ли :?:

:arrow: Възможно ли е при купуването на апартаментите да сме платили за тези помещения и да имаме % от идеалните части върху тях?
:arrow: Задължени ли са всичките тези обекти да представят Нотариален акт и кой ще им го изиска?
:arrow: Има ли право етажната собственост да изисква Нотариален акт :?:

Извинявайте, ако ви се струват елементарни въпросите, но се занимавам от 1-2 седмици с тоталния батак във входа :x
cv_nikol
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 11 Дек 2010, 09:24

до-cv_nikol Имате ли цялата документация която е предоставена от строителя и трябва да се съхранява от Управителя на ЕС.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот cv_nikol » 11 Дек 2010, 10:08

В момента нямам никаква документация - предишния домоуправител се укрива, при многократни обещания да дойде да предаде документацията не си спазва уговорките, не си вдига телефона.

Какво точно съдържа тази документация? От 1986г. досега са се сменили доста домоуправители, мислите ли че я има? Аз лично нямам идея, трябва да поразпитам съседите и най-вече да издирим стария домоуправител. Мисля си обаче, че впоследствие тези партерни помещения (с неясен за мен първоначален собственик) са купувани и продавани, вкл. преустройвани - къде трябва да се търсят техните нотар.актове и документи тогава?

Пак питам има ли право етажната собственост да изисква нотариални актове от собствениците на обекти, за да се докажат % идеални части от общите?
Ако не - откъде се взима информацията?
Последна промяна cv_nikol на 11 Дек 2010, 13:26, променена общо 1 път
cv_nikol
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 11 Дек 2010, 12:40

Ако Вие сте в панелен блок в общината можете да изискате плана на блока.И там са описани квадратурите и знаете всеки един еднакъв по квадратура апартамент притежава еднакви ич.А за помещенията можете да проверите в нотариата.Там всеки един нот. акт го има описан.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 12 Дек 2010, 13:08

cv_nikol написа: :arrow: Възможно ли е при купуването на апартаментите да сме платили за тези помещения и да имаме % от идеалните части върху тях?

Първо трябва да си изясните какво представляват идеалните части от общите части на сградата. Вие няма как да имате % идеални части от магазините, ако не сте съсобственици на въпросните магазини. Напротив, Вие имате по- малък % идеални части от общите части на сградата поради факта, че има магазини, които също имат съответен % идеални части от общите части на сградата. И като правило този % е доста по- висок на единица застроена площ при магазините, защото магазините имат по- висока стойност на единица застроена площ от жилищата.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот fighter » 12 Дек 2010, 14:59

За това си има вещи лица. Плащаш им и ти представят частна писмена експертиза. Аз съм много доволна от едно такова вещо лице (възрастен човек с изключително голям опит).
fighter
Потребител

Мнениеот cv_nikol » 13 Дек 2010, 02:06

Изобщо не мисля да палщам на когото и да било, при положние че има още 27 апартамента и на никой не му пука! Просто както става обикновено в БГ ще отида при познат в общината и ще се опитам да разнищя бъркотията. Мисля, че там би трябвало да ми дадат адекватни отговори, за да мога да ги споделя после и с вас. Защо да плащаш на оценител, като си има съответната документация някъде?(Надявам се! :lol: )

Никой не можа да ми отговори има ли право Етаж.собственост/Управителя на Етаж. собственост да изисква нотариален акт за доказване на % идеални части. Защото от това, което чета като мнения - в някои входове хората си попълват декларация за притежавания % идеални части и на тази база си взимат решения на Общото събрание. Само че доколко са верни данните в тези декларации?

Те хубаво законотворците са написали ЗУЕС, ама не са обяснили на простите хорица, свикнали някой винаги да ги управлява ( самоуправлението е доста сложно нещо в БГ), откъде да си ги извадят тези % идеални части. Още повече, ако има намесени държавни/общински помещения, клубове на партии..... , купувани, продавани, преустройвани и мамата си трака. И Управителят на ЕС да ходи като гламав да търси собственици, чертежи, %-ти, нотариални актове и пр. Пък и да го наказват евентуално по ЗУЕС от 300 до 1000лв, при положение, че върши всичко абсолютно безплатно и защото е единствения човек сред 7 етажа, населени с овце.

Ех, ех, явно свестните в тая държава наистина са луди....
cv_nikol
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Дек 2010, 10:07

до-cv_nikol Нали знаете лафа не е луд този който яде баница а е луд този който му я дава .Отговарям Ви директно в закона никъде не е посочено ,че може и Управителя на ЕС не е такава монополистическа структора като топлофикация например.Иначе си направете ОС и може да заложите точка в дневният ред ,всеки да представи по нотариален акт какви % притежава но не и да му го изисква . :D Аз в няколко поста посочих ,че този закон не направен за панелните жилища от времето на соца ,но кой ли обръща внимание.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот cv_nikol » 15 Дек 2010, 00:18

Да ви информирам какво научих днес в общината
относно идеалните части на етажната собственост във вход в панелен блок.
В отдел "Общинска собственост" ми извадиха една тетрадка - там са описани съответно - блок, вход, № апартамент и партерните помещения (магазини, клубове, ателиета) към всеки вход със съответните им идеални части. В нашия вход отначало всички партерни помещения са били общински и след това са започнали да ги разпродават. Сега само 1 помещение е общинско с 1-2% идеални части. Казаха ми въобще да не си правим труда да каним Общината на Общо събрание - нямало кой да дойде, особено в 8ч.вечерта, а и живущите във входа имали над 90% от общите части. Така, че още по-добре за нас. Само забравих да ги питам, ако има ремонт, ще плащат ли, макар че са длъжни.

Отделно от това - в общината има услуга - "Справка за разпределение на идеални части от общите" - струва 15.60лв и след 1 седмица ти вадят справката.
Мисля че при проблеми и трудна комуникация със съседи това е идеалният вариант, при това никой нищо не може да оспорва, пести се време и нерви.
Много съм доволна, че за мен одисеята със идеалните части приключи! :D
cv_nikol
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 16 Дек 2010, 08:54

Само така сега остава да въведете и в ред плащанията за консумативи и разходи и да имате 100% събираемост :D.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 16 Дек 2010, 23:55

do cv_
"Никой не можа да ми отговори има ли право Етаж.собственост/Управителя на Етаж. собственост да изисква нотариален акт за доказване на % идеални части. Защото от това, което чета като мнения - в някои входове хората си попълват декларация за притежавания % идеални части и на тази база си взимат решения на Общото събрание. Само че доколко са верни данните в тези декларации?"

Ще споделя разочарованието си точно по този момент от доказване на % /той не е и процент, а по-точно вече промил/, дано не съм отегчителен. Ако не искат да попълнят декларацията е проблема, както стана при нас. Някои от собствениците са си "прекроили" нот.акт, колкото и абсурдно да личи, с цел бъдеща /"по-изгодна"/ продажба. Ако в този форум има "kontrol", в районната /общинската/ администрация контрол изглежда няма. И под предлог че са "загубили" нот.акт ще ви се откаже от някои от собствениците. Независимо че това е едно от основните неща за оформяне на вноските по Фонд ремонт и обновление. ЗУЕС няма категорични клаузи в това отношение, а липсата на "санкции" за нерегистриралите структури по ЗУЕС хвърля самия закон, за съжаление, в глуха линия. И поражда немалко насмешки, с днешна и много отдавнашна дата, особено след многото отлагания на регистрациите на тези същите структури там където и както е необходимо...
lakavitsa
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Етажна собственост