начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

спор за стълбище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спор за стълбище

Мнениеот titqna » 12 Фев 2009, 14:58

Здравейте,през 2005г.родителите ми закупиха етаж от къща, но другия собственик не ги пуска да минават през стълбището.Кара ги да си изградят ново.........през терасата.твърди,че си е закупил стълбището,което според мен е невъзможно тъй като е обща част, според ЗС и доколкото ми е известно,общите части не подлежат на разпоредителни сделки.Къщата е разделена през 1952г.,т.е.са започнали да я разпродават и в описанието на имота е описано разположението"..........втори жилищен етаж, състоящ се от два апартамента-западен и югоизточен........."но за западния който купуват родителите ми при описанеито не се споменава стълбище и те се хващат за тази дума независимо че пише ".........и общи части по смисъла на чл.38 от ЗС....."а в описанието на югоизточния апартамент пише и стълбище.Възможно ли е заради този пропуск или те да са в правото си да мислят че стълбището е тяхно?
titqna
Нов потребител

Re: спор за стълбище

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2009, 19:47

Доколкото разбирам сте от окръг Плевенско, прощавайте ако навлизам така интимно в темата Ви.
Има чудесни адвокати, които обслужват съответния район на имота.
Би следвало да депозирате искане за предаване държането на сервитутно право, описано по нотариален акт.
Случаят Ви е разрешим, бих казал "козметичен", по своя характер.
Нали запомнихте - сервитутно право, имащо траен характер.
Не забравяйте да предупредите собственика на етажа, срещу когото се насочвате, че дължи писмен наем от 200 лева на месец, за препятстване достъпа до имота Ви.
Успех, при тези начални данни прогнозирам урегулиране на обстановката в рамките на годината, както и взаимно гостуване със съседа Ви, с размяна на комплименти и ако сте от компаниите, употребяващи спиртни напитки, взаимно черпене с отлежали ракии и так далее.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: спор за стълбище

Мнениеот titqna » 13 Фев 2009, 17:05

Здравейте,благодаря Ви за отговора.Имота не е в Плевенско, но както и да е.Аз не мисля, че трябва да завеждаме иск за сервитутно право,защото смятам че стълбището си е обща част и никъде в нотариалните актове не е отбелязано че някой е изключителен собственик,което води до извода, че по смисъла на чл.38 от ЗС е обща част.Защо трябва да искам вещно право на преминаване?
titqna
Нов потребител

Назад към Етажна собственост