Здравейте,
моля да ми помогнете за следния казус.
Живея в 8-етажен блок-на втория етаж. Асасьорът се ползва само от апартаментите от етажи 4 - до 8. Етажи от 1- до 3 не ползат асансьор. Тъй като се повреди асансьорът и фирмата за ремонт иска солидна сума за ремонт, моля да ми кажете, етажи от 1-до 3 трябва ли да плащат за ремонта, след като не ползват асаньор(блокът е стар и никога етажи от1 до 3 не са ползвали асансьор). Живущите от 4- до 8 етаж твърдят, че всички трябва да плащат за ремонта, дори от първи , втори и трети етаж. В ПУРНЕС пише, че е възможно освобождаване от такси по решение на ОС на входа, но на предстоящото общо решение живущите от етажи 4 до 8 ще са с мнозинство. Реално погледнато етажи 4- до 8 ползват асансьора, амортизират го, а сега искат тези които не ползват също да плащат, правилно ли е това?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ремонт на асансьор - кой трябва да плати
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ремонт на асансьор - кой трябва да плати
Общата собственост се плаща от съсобствениците съобразно квотите им. Това няма нищо общо с вноските за ползването.
- esteria
- Нов потребител
Ако асансьора не се е позлзван никога, например от живеещите на първия и втория етаж, не мислите ли ,че не е редно да плащат за ремонт. Асансьорът се е развалил в резултат от експлоатацият му(ползването му)от живущите на горните етажи. Мисля, че трябва да има начин лице което никога не е ползвало асансьора да не плаща за ремонта му. Би трябвало които са го ползвали асансьора те да платят? Първият и вторият етажи никога и в бъдеще няма да ползват този асансьор. В ПУРНЕС пише,, - ако ОС освободи първите етажи,, но горните етажи искат и ние неползващите да им плащаме ремонта и няма да гласуват за освобождаване от такси, по този ред
- new_orbit
- Нов потребител
предлагам ви да помислите по следния казус: вие живеете на 8 етаж. Има спукана тръба водопровод на 7 етаж. обща част водозахранваща тръба . Обща част. Какво им пука на долните етажи.. Вие горе сте ползвали интензивно и сте причинили повредата. Оправете си я. и не търсете от нас участие. Аз не живея в апартамента на 2 етаж, не го отдавам под наем и т.н. не амортизирам вмодопровода. защо да плащам. а нали е обща част. да ама аз не съм я ползвал тази обща част. затова в Правилника е записано- кои за общите части, тук влиза и асансьора. и е задължение ремонта да се поеме от всички съсобственици съобразно идеалните им части. Защото сграда/вход / със асансьор води по по-висока цена за апартамента. Продавате апартамент на 8 етаж без асансьор -една цена и със асансьор по-висока цена. . В общината има служба "Връзки с обществеността" направете събрание и ги поканете. за невярващите. И нека от общината ви обяснят- що ето обща част и има ли почва унас. Деа не ви обяснявам какво е положението в новостроените сгради. Апартамента ви е реално 60 кв.м. и20 кв.м общи части. Да ама в данъчното те облагат върху 80 кв.м. , значи си плащаш за общите части. така и с асансьо
- todorst
- Потребител
Решенията на Общото събрание имат приоритет пред факултативните разпоредби на Закона за Собствеността, новия Закон за Уреждане на Етажната собственост (Държавен вестник - брой 9, от 2009 г.), в сила от Празника на труда (ако го празнувате) - 01.05.2009г. (Първи май, великденски трамвай), като Основен източник е приетият от Общо събрание на собствениците и наемателите Правилник за уреждане на реда и надзора в Етажната собственост (ПУРНЕС).
Прецизирайте Вашата информация, защото има значение какво гласи Вашия Правилник - ако имате достъп до него - ни го цитирайте.
По принцип асансьора е поднадзорно съоръжение, което се регистрира с надпис "Годно според Евро - Сертификат" - подробности - друг път.
Има редица усложнения към използването на поднадзорни съоръжения - технически преглед.
Дефакто Госпожо/Господине, асансьора се амортизира поради шахтовата дължина - не е еднакво дали асансьора ще минава през вертикален тунел с дължина 15 метра, или ще минава през тунел - именно с четирите етажа по - малко.
Тоест, ако се направи експертно мнение - дали асансьора изразходва повече усилия, за да се изкачи по етажите - тоест - дали дължината на тунела влияе на амортизацията - има и възможност (формули) за оценка на паричното изражение на амортизацията и дяловото разпределение на етажи 1 - 4.
Говоря така, поради факта, че съм редовен касиер на входа и имам същите проблеми - например плащам осветлението, от джоба си.
Не е лошо нещо асансьора, ама де да имаше такъв - само нагоре да вози.
Прецизирайте Вашата информация, защото има значение какво гласи Вашия Правилник - ако имате достъп до него - ни го цитирайте.
По принцип асансьора е поднадзорно съоръжение, което се регистрира с надпис "Годно според Евро - Сертификат" - подробности - друг път.
Има редица усложнения към използването на поднадзорни съоръжения - технически преглед.
Дефакто Госпожо/Господине, асансьора се амортизира поради шахтовата дължина - не е еднакво дали асансьора ще минава през вертикален тунел с дължина 15 метра, или ще минава през тунел - именно с четирите етажа по - малко.
Тоест, ако се направи експертно мнение - дали асансьора изразходва повече усилия, за да се изкачи по етажите - тоест - дали дължината на тунела влияе на амортизацията - има и възможност (формули) за оценка на паричното изражение на амортизацията и дяловото разпределение на етажи 1 - 4.
Говоря така, поради факта, че съм редовен касиер на входа и имам същите проблеми - например плащам осветлението, от джоба си.
Не е лошо нещо асансьора, ама де да имаше такъв - само нагоре да вози.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Малко ще се отклоня от темата но ще отговоря на todorst. В нашия блок е възприета практиката при авария на обща тръба ремонта да се извършва от този апартамент, където е аварията, нищо, че е обща тръба. Това "неписано " правило се спазва от съседите, досега без изключения. В др блокове общата тръба се ремонтира със средства от всички обитатели- въпрос на договорка, но ако е възможна... Специална за тръбите- ако аварията е на 7 етаж и тръбата е обща е ясно, че трябва да платят по принцип всички, защото водата в тези тръби се ползва от всички. Също и при ремонт на покрив- живеещия на първия етаж също ползва покрива, и трябва да плати.
Но при асаньор е друго. Първият, вторият и третия етаж не се возят на асансьора. Нито някога ще го ползват по какъвто и да е начин. Амортизацията е настъпила от ползването от етажи 4 до 8. Така, че реално погледнато би трябвало който се е ползвал от удобството на асансьора, и с това ползавне го е развали и амортизирал да си плати ремонта. А вие todorst ми цитирате ПУРНЕС. Ако сте обърнал внимание от горния ми постинга, аз познавам текста на правилника. Там е записано, че ОС може да освободи от плащането на такси за ремонт и ползване на асансьора първите етажи, именно заради това, че не ползват (а от тук следва и не амортизират) асансьора. Проблема, е че на общото събрание може да се предположи, че поради това, че апартаментите в етажи 4-8 са повече от апартаментите на етажи до третия, те няма да допуснат освобождаване от такси. Защото е по-лесно друг да ти поеме ремонта.И какво се оказва, на втория етаж никой не се вози на асансьора, аз дори не знам как изглежда този асансьор отвътре, никога няма и да го ползвам в бъдеще- вратата на втория етаж е заварена и дори не се отваря, нямам вина за амортизацията и ми искат да плащам. Ако тръгнем да си цитираме закони в ЗС пише, че съсобственик лишен от ползването на общата вещ трябва да получи наем от другите съсобственици. Не аз трябва да им плащам за ремонта, за това , че те са счупили асансьора, те трябва да ми плащат наем, за това, че ми ползват съсобствената вещ - асансьор! Очаквам на общото събрание да има доста грозни сцени, може да се наложи и спорът да излезе извън рамките на гражданското право(това е шега, разбира се)...
А към иван лойр - не знам дали изобщо имаме вътрешен правилник, а касиерката си е касиерка от 15 г, и сама си е решила да си продължи "мандата", и е нейна идея всички да плащат - тя живее на шестия етаж... Абсолютно немислимо е да се направи експертната оценка , която предлагате, по ред причини
Но при асаньор е друго. Първият, вторият и третия етаж не се возят на асансьора. Нито някога ще го ползват по какъвто и да е начин. Амортизацията е настъпила от ползването от етажи 4 до 8. Така, че реално погледнато би трябвало който се е ползвал от удобството на асансьора, и с това ползавне го е развали и амортизирал да си плати ремонта. А вие todorst ми цитирате ПУРНЕС. Ако сте обърнал внимание от горния ми постинга, аз познавам текста на правилника. Там е записано, че ОС може да освободи от плащането на такси за ремонт и ползване на асансьора първите етажи, именно заради това, че не ползват (а от тук следва и не амортизират) асансьора. Проблема, е че на общото събрание може да се предположи, че поради това, че апартаментите в етажи 4-8 са повече от апартаментите на етажи до третия, те няма да допуснат освобождаване от такси. Защото е по-лесно друг да ти поеме ремонта.И какво се оказва, на втория етаж никой не се вози на асансьора, аз дори не знам как изглежда този асансьор отвътре, никога няма и да го ползвам в бъдеще- вратата на втория етаж е заварена и дори не се отваря, нямам вина за амортизацията и ми искат да плащам. Ако тръгнем да си цитираме закони в ЗС пише, че съсобственик лишен от ползването на общата вещ трябва да получи наем от другите съсобственици. Не аз трябва да им плащам за ремонта, за това , че те са счупили асансьора, те трябва да ми плащат наем, за това, че ми ползват съсобствената вещ - асансьор! Очаквам на общото събрание да има доста грозни сцени, може да се наложи и спорът да излезе извън рамките на гражданското право(това е шега, разбира се)...
А към иван лойр - не знам дали изобщо имаме вътрешен правилник, а касиерката си е касиерка от 15 г, и сама си е решила да си продължи "мандата", и е нейна идея всички да плащат - тя живее на шестия етаж... Абсолютно немислимо е да се направи експертната оценка , която предлагате, по ред причини
- new_orbit
- Нов потребител
малко дълъг е горния ми постинг, но явно подобен асансьорен казус засяга напрактика всеки, който живее в блок, особено на ниските етажи
- new_orbit
- Нов потребител
Ето извадка от ПУРНЕС (правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост)
Чл.9.(7) (Нова -ДВ, бр. 76 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за използуването и поддържането на асансьорни уредби се разпределят според броя на обитателите без децата до три години. Общото събрание може да реши разпределението на тези разходи да стане по друг начин, както и да освободи от тях някои от обитателите на долните етажи.
Ако тези етажи са били освободени от заплащането на текущите разходи, то следва да са освободени и от капиталовите разходи, каквито са ремонтите.
Чл.9.(7) (Нова -ДВ, бр. 76 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за използуването и поддържането на асансьорни уредби се разпределят според броя на обитателите без децата до три години. Общото събрание може да реши разпределението на тези разходи да стане по друг начин, както и да освободи от тях някои от обитателите на долните етажи.
Ако тези етажи са били освободени от заплащането на текущите разходи, то следва да са освободени и от капиталовите разходи, каквито са ремонтите.
- p_dyan
- Потребител
обърнете внимание на термина " може да освободи" Едва ли има жилищна сграда респ. вход където да има, да се пази протокол с решение по въпроса. Но дори да има това не е вечно. На всяко общо събрание ,всеки от съсобствениците може да поиска допълнителна точка към предварително обявения дневен ред. И както посочвате първите три етажа по 4 апартамента имат 12 гласа, а другите пет етажа имат 20 гласа. И ще се реши" всички заедно". Според мен разумно е да се освобождават само апартаментите на партерния/някои го наричат първи/ етаж.Всички останали от втори и трети го правят за икономия. И още един каламбур. Живея на 8 етаж. При наличие на асансьор ползвам стълбище и площадката до асансьорната врата. И се качвам с Асан. на 8 етаж. Нямам работа и не ползвам стълбището от втори до 7 етаж. Не го амортизирам,не го цапам. Може ли да ме освободите от разхода за чистачка или да плащам пропорционално на ползването, но не и наравно с тези от 1,2 и 3 етажи. Същото е и при ремонт-боядисване. Защо по равно, след като не минавам по тази обща част.
Някога всички си плащаха. Не плащаш, ще дойдат от кварталното ОФ и ще ти поговорят. А утре ще искаш характеристика.Е няма да пътуваш в чужбина дори с БАЛКАНТУРИСТ. Синът/дъщерята няма да стане студент/ка. и т.н. Сега всичко е свободно. Няма такива задръжки. Слава богу. Но има и негативи. Едното от тях е свободно да решиш ще плащаш или не!
Проблемите в жил.сграда не са малко. Сещам се за това,че някои през лятото си отиват НА СЕЛО. Няма ги до зимата. И отказват да плащат за общи разходи:чистачка, ток! Ако и това го поставим за решаване на общо събрание
А законите, правилниците по тези въпроси са много либерални "ОБЩО СЪБРАНИЕ", демек оправяйте се сами !
Някога всички си плащаха. Не плащаш, ще дойдат от кварталното ОФ и ще ти поговорят. А утре ще искаш характеристика.Е няма да пътуваш в чужбина дори с БАЛКАНТУРИСТ. Синът/дъщерята няма да стане студент/ка. и т.н. Сега всичко е свободно. Няма такива задръжки. Слава богу. Но има и негативи. Едното от тях е свободно да решиш ще плащаш или не!
Проблемите в жил.сграда не са малко. Сещам се за това,че някои през лятото си отиват НА СЕЛО. Няма ги до зимата. И отказват да плащат за общи разходи:чистачка, ток! Ако и това го поставим за решаване на общо събрание
А законите, правилниците по тези въпроси са много либерални "ОБЩО СЪБРАНИЕ", демек оправяйте се сами !
- todorst
- Потребител
todorst за почистването на общите части се плаща от всички, защото тези общи части се ползват от всички. Нали за да достигнете до вашия етаж вие не прелитате, а влезате през партерния и първия етаж, а после и на вашия етаж ползвате общите части. Същото се отнася и за боядисването. Но вие май предлагате този , който не ползва асансьор да плаща дори когато не го ползва????? Да плаща и за ремонти , причинени от амортизация след ползване от горните етажи, тоест от друг. Нека да не стигаме до абсурди. Повече от ясно е, като първия,втория и третия етаж на ползват асансьор (а на втория етаж дори вратата е заварена от заварчик) и дума не може да става да се плаща за ползване.(пишете, че от икономия не плащат такса от долните етажи, какви са причините въобще не е важно, фактът е - втория етаж асансьор не ми е притрябвал, ама заради това, че ми ползват съсобствения ми асансьор на мене трябва да ми плащат наем от горните етажи). Който получава "облагите на асансьорния конфорт " ще си поеме и разноските, който той си е причинил, като от ползване е амортизирал и "износил" веща. Аз с нетърпение чакам касиерката да свика ОС на входа и да видим какво ще стане. От предварителните разговори със съседи- и ползващи и неползващи асансьор се усеща постепенно покачващо се напрежение в и без това сложните междусъседските отношения.
Само като се сетите, че в градовете повечето хора живеят в блокове, и то стари блокове, явно подобни проблеми ще се срещат по-често.
Само като се сетите, че в градовете повечето хора живеят в блокове, и то стари блокове, явно подобни проблеми ще се срещат по-често.
- new_orbit
- Нов потребител
В този разгирещен спор за правата на живушите в етажната собственост ,както и за неизбежните житейски проблеми мога да Ви уверя че по времето на "Балкантурист" проблема с асансьорите е бил разрешен демократично.По-голяма част от машинния парк е бил оборудван с така наречената касичка (искаш да се возиш плашташ ,милсля че е било една стотинка).По този начин се е определяла амортизацията без да се интересува от това кой точно я е низвършил.В днешно време за да се избегне проблема на развиващите демокраций ,съществуват малко по модерни начини за избягване на този проблем (кой да плаща асансьора) ,както и разрешаване на проблеми свързани с етажната собственост в коята живеем.Въпроса е дали сме готови да станем "човеци" или така ни е по-добре на Нас Българите!
С Уважение
С Уважение
- hristaki
- Нов потребител
Добър вечер!
Имам същия проблем като домоуправител, тоест едно четиричленно семейство живущи на ет. 4 плащат такса асансьор за двама, а го ползват всичките. Въпроса ми е има ли все още производство на касички за асансьор, нашия е и стар и другия вариант е с чип карти дали има сигурност? Ще чакам с нетърпение Вашите отговори, времето си тече!
И ако имате други идеи казвайте ги, ще ви бъда благодарна!!!
Имам същия проблем като домоуправител, тоест едно четиричленно семейство живущи на ет. 4 плащат такса асансьор за двама, а го ползват всичките. Въпроса ми е има ли все още производство на касички за асансьор, нашия е и стар и другия вариант е с чип карти дали има сигурност? Ще чакам с нетърпение Вашите отговори, времето си тече!
И ако имате други идеи казвайте ги, ще ви бъда благодарна!!!
- sonya7
- Младши потребител
И аз се чудя и мая.
Единия бил пенсионер и цял ден цапал входа, другия работил на две места и почти не се прибирал, на оня пък кучето му много цапало, особено като е кално, на другия децата му си изграели с асансьора....
Толкова ли е трудно да се разделят между всички съседи някакви си дребни суми.
Ами покрива? Ама остъкляване на входа, ами саниране....
Единия бил пенсионер и цял ден цапал входа, другия работил на две места и почти не се прибирал, на оня пък кучето му много цапало, особено като е кално, на другия децата му си изграели с асансьора....
Толкова ли е трудно да се разделят между всички съседи някакви си дребни суми.
Ами покрива? Ама остъкляване на входа, ами саниране....
- nikiboy
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|