- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съсед не плаща "такса вход"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Съсед не плаща "такса вход"
От почти 2 години. Под предлог, че в момента няма възможност. И така всеки месец. В този случай какво може да се направи?
- turbosol2007
- Младши потребител
Re: Съсед не плаща "такса вход"
Незнам защо досега никой не е отговорил на този въпрос...
И мен, както и много други хора ги интересуват как по законен начин се събират месечните такси за общи разходи.
Никой ли не може да опише поетапно процедурата?
И мен, както и много други хора ги интересуват как по законен начин се събират месечните такси за общи разходи.
- elkolev
- Нов потребител
turbosol2007 написа:От почти 2 години. Под предлог, че в момента няма възможност. И така всеки месец. В този случай какво може да се направи?
Е как какво. Хората се скъсаха да говорят за учредяване на Общо събрание или Сдружение в етажната ви собственост, а вие мислите само как да се потите на нивата. И съответния лукавия ви съсед никога няма да иска да си плаща това което му се полага съгласно Закона за управление на ет. собственост. За да го накарате да си плати ще трябва да създадето необходимата за целта структура. понимаеш? и т.н. Ако не създадете тази структура до края на месец юни 2010 г. градоначалника на района или града ви е приготвил една голяма глоба на всички във вашата сграда в режим на ЕС...
- lakavitsa
- Потребител
elkolev написа:Незнам защо досега никой не е отговорил на този въпрос...
Създавате структура, ръководно тяло, контролно тяло, вземате решения еди колко си пари да събирате съгл. ЗУЕС. И подпуквате този който не иска да си плаща. И повече инициативност. събуди се народе. Я погледете какво правят в район Тракия в Пловдив...
- lakavitsa
- Потребител
1. Пробвате с убеждение
2. Пробвате със заплаха - писмена; че при дело ще плати и разноски и т.н.
~~~
3. За да можете да си претендирате парите по съдебен път, трябва да има надлежно (законосъобразно по процедурата) взето решение на етажната собственост, което е малко трудоемко, но бездруго изискуемо от закона във всички случаи:
3.1. Свиква се общо събрание. Ако няма управител, това правят собственици с 20 % от идеалните части.
3.2. То определя сумите, които се падат на калпак (всеки собственик, обитател, член на домакинство). Не виждам пречки да се приеме съобразено със закона разпределение и на стари (вече платени) консумативни разходи и разходи по поддръжката; добре е конкретно по име и размер.
3.3. Избирате управител/ УС, който попълва заявление за заповед за изпълнение и го подава в районния съд и силно се надявате да не възрази, че тогава трябва да водите дело.
Всичко това обаче има доста детайли. Както се посочи, добре е да прегледате ЗУЕС (има го на сайта): по т. 3.1. - чл. 12-17; по т. 3.2. - чл. 48 - 51; по т. 3.3. - чл. 38.
2. Пробвате със заплаха - писмена; че при дело ще плати и разноски и т.н.
~~~
3. За да можете да си претендирате парите по съдебен път, трябва да има надлежно (законосъобразно по процедурата) взето решение на етажната собственост, което е малко трудоемко, но бездруго изискуемо от закона във всички случаи:
3.1. Свиква се общо събрание. Ако няма управител, това правят собственици с 20 % от идеалните части.
3.2. То определя сумите, които се падат на калпак (всеки собственик, обитател, член на домакинство). Не виждам пречки да се приеме съобразено със закона разпределение и на стари (вече платени) консумативни разходи и разходи по поддръжката; добре е конкретно по име и размер.
3.3. Избирате управител/ УС, който попълва заявление за заповед за изпълнение и го подава в районния съд и силно се надявате да не възрази, че тогава трябва да водите дело.
Всичко това обаче има доста детайли. Както се посочи, добре е да прегледате ЗУЕС (има го на сайта): по т. 3.1. - чл. 12-17; по т. 3.2. - чл. 48 - 51; по т. 3.3. - чл. 38.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Благодаря на всички отзовали се със съвети, НО...
Не открих ясна процедура. Това, което пишете е ясно че трябва да се направи и сме го направили отдавна. Правим събрания поне 2 пъти в годината.
- Избрали сме си управителен съвет с председател
- Имаме си и надзорен съвет с председател
- Приели сме вътрешен правилник
- Приели сме на на обшо събрание годишен бюджет и месечна такса за общи разходи
И въпреки всички има няколко човека, които не плащат поради техни си съображения. Питането ми е какъв е законния начин за вземане на задълженията. От ЗУЕС разбрах, че трябва да се състави констативен протокол за нарушение по чл. 55 ал.1 и да се предаде на кмета на общината. След това какво се прави?!
Не открих ясна процедура. Това, което пишете е ясно че трябва да се направи и сме го направили отдавна. Правим събрания поне 2 пъти в годината.
И въпреки всички има няколко човека, които не плащат поради техни си съображения. Питането ми е какъв е законния начин за вземане на задълженията. От ЗУЕС разбрах, че трябва да се състави констативен протокол за нарушение по чл. 55 ал.1 и да се предаде на кмета на общината. След това какво се прави?!
- elkolev
- Нов потребител
elkolev написа:Благодаря на всички отзовали се със съвети, НО...
След това се раздвижва кметът. Но ако той няма волята...Ако неговият имот в режим на ЕС и без структура на ОС или Сдружение си го обслужва безпроблемно. Просто вади торбата с ...Към общините/районите има създадена организация по ЗУЕС, съгласно което Кметът или ...в повечето случаи лице назначено чрез Заповед от него координира и дава инструкции, указания по ЕС. На практика подобни лица нехаят и не искат да чуят за подобни неща. Имат си и готови отговори...
Нещата опират до службата издаваща изпълнителни листове към Районен съд. Твърде неопростена процедура и там. И ще трябва да си потърсите адвокат...За който евентуално осъденото лице впоследствие ще плати разноските ведно с дължимите суми.
- lakavitsa
- Потребител
lakavitsa написа:elkolev написа:Благодаря на всички отзовали се със съвети, НО...
След това се раздвижва кметът. Но ако той няма волята...Ако неговият имот в режим на ЕС и без структура на ОС или Сдружение си го обслужва безпроблемно. Просто вади торбата с ...Към общините/районите има създадена организация по ЗУЕС, съгласно което Кметът или ...в повечето случаи лице назначено чрез Заповед от него координира и дава инструкции, указания по ЕС. На практика подобни лица нехаят и не искат да чуят за подобни неща. Имат си и готови отговори...
Нещата опират до службата издаваща изпълнителни листове към Районен съд. Твърде неопростена процедура и там. И ще трябва да си потърсите адвокат...За който евентуално осъденото лице впоследствие ще плати разноските ведно с дължимите суми.
turbosol2007 написа:От почти 2 години. Под предлог, че в момента няма възможност. И така всеки месец. В този случай какво може да се направи?
При нас опитахме следното преди да пристъпим към Съда. Едно от решенията на ОС бяха да окачваме имената на неплатилите. Може да не вярвате, но хвана декиш...
- lakavitsa
- Потребител
lakavitsa написа:elkolev написа:Благодаря на всички отзовали се със съвети, НО...
Прехвърлях няколко пъти написаното по-горе по вашия случай и си мисля, че след като сте предали констативния протокол за нарушение по чл. 55 на кмета би следвало да направите запитване чрез деловодството дали кметът е предприел адекватни мерки. Най-малкото юристът на Общината от името на кмета следва да ви даде някакъв отговор. А не да гони далавери по продажби на общински/държавни имоти чрез съответните хватки. До дупка търсите отговор. Успех. И още нещо. Защо останах с впечатлението, че събирате месечна такса за ОБЩИ нужди. Къде остава фонд "Ремонт и обновление"?
- lakavitsa
- Потребител
Щом си имате структура , взето решение за припадащи се суми в бюджета , управителят с протокола от ОС подава молба до РС за издаване заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Ако обаче в решението няма фиксирана дата на падежа , първо ще трябва да изпратите нотариална покана и ако не изпълни тогава в съда. Ако длъжника възрази по заповедта за изпълнение , се завежда гражданско дело. Аз като управител водих 5 такива дела срещу 5 длъжника. Идея си нямате колко е трудоемко и колко са разходите които ще направите. Самите съдии все още не са много наясно и прилагат различно закона. По един и същи казус при 5 дела 3 спечелени и 2 загубени беше резултатът при мен. Абе много трудна работа и е дълго за обясняване. Аз поне имах амбицията и извървях целия трънлив път без да се откажа по средата , но в последствие благодарност от никой няма. Всички те мразят защото ги съдиш. Дано при вас не се получи така , дето се вика управителя да получи поне морално удовлетворение от къртовския труд който е положил за потупване по рамото. Хората са неблагодарни не забравяйте това , за да угодиш на един накърняваш друг и накрая ти си лошия ! Абе угода няма , затова в бъдеще все повече хора няма да искат да поемат ангажимент като управител и на много ЕС ще им се наложи да си намерят платен такъв и то за предпочитане външно лице.
- kirile
- Потребител
kirile написа:Щом си имате структура , взето решение за припадащи се суми в бюджета , управителят с протокола от ОС подава молба до РС за издаване заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Ако обаче в решението няма фиксирана дата на падежа , първо ще трябва да изпратите нотариална покана и ако не изпълни тогава в съда. Ако длъжника възрази по заповедта за изпълнение , се завежда гражданско дело. Аз като управител водих 5 такива дела срещу 5 длъжника. Идея си нямате колко е трудоемко и колко са разходите които ще направите. Самите съдии все още не са много наясно и прилагат различно закона. По един и същи казус при 5 дела 3 спечелени и 2 загубени беше резултатът при мен. Абе много трудна работа и е дълго за обясняване. Аз поне имах амбицията и извървях целия трънлив път без да се откажа по средата , но в последствие благодарност от никой няма. Всички те мразят защото ги съдиш. Дано при вас не се получи така , дето се вика управителя да получи поне морално удовлетворение от къртовския труд който е положил за потупване по рамото. Хората са неблагодарни не забравяйте това , за да угодиш на един накърняваш друг и накрая ти си лошия ! Абе угода няма , затова в бъдеще все повече хора няма да искат да поемат ангажимент като управител и на много ЕС ще им се наложи да си намерят платен такъв и то за предпочитане външно лице.
Ако Turbosol2007 и на това не е доволен, здраве му каже. И е прав КИРИЛЕ в много неща, че те намразват. Останалите собственици на ЕС не разбират случилото се като възтържествуване на справедливостта при убеждаване на неплатилия вноската си да го направи по общи или ремонтни дейности, а го виждат като ...даже финансиране на едно или друго друго правосъдно лице с цел победа при делото. Те не могат да повярват, че съдебната система работи...И че трябва да работи. Нагласата от десетилетията трудно се променя.
- lakavitsa
- Потребител
И не само това ! При мен върхът на сладоледа не е възтържествуването на справедливостта , за което те намразват , а и сериозните последствия за мен от тази омраза. Всички разходи за 5 съдебни дела съм заплатил с лични средства , а не с общи от касата и в последствие ОС отказа да ми възстанови тези средства с аргумента , че това били неправомерни разходи. Не ми стига цялото търчане 2 години по съдилища и адвокати , както и влагането на лични средства , но сега съм принуден да водя ново дело по ЗЗД , за да си взема парите за направените разходи по управлението на ЕС.
- kirile
- Потребител
kirile написа:И не само това ! При мен върхът на сладоледа не е възтържествуването на справедливостта , за което те намразват , а и сериозните последствия за мен от тази омраза. Всички разходи за 5 съдебни дела съм заплатил с лични средства , а не с общи от касата и в последствие ОС отказа да ми възстанови тези средства с аргумента , че това били неправомерни разходи. Не ми стига цялото търчане 2 години по съдилища и адвокати , както и влагането на лични средства , но сега съм принуден да водя ново дело по ЗЗД , за да си взема парите за направените разходи по управлението на ЕС.
Ако имате още средства и тях можете да харчите. Майтапа настрани, ако е за пробване, могат да се харчат средства, но не са ли съгласувани с останалите, просто ще останат пари хвърлени на вятъра. Имат правото да кажат, че са неправомерни разходи, ако не са подкрепени, предварително, от определения процент хора, на ОС през годината, когато се гласува бюджета за следващата година. Не трябва да се забравя, че времената са такива, че хората нямат и $.
Там където в сгради в ЕС има хора с доста големи приходи, не се занимават със събрания за учредяване на това или онова, а просто вадят това което трябва от джоба си и оправят за нула време нещата.
- lakavitsa
- Потребител
При нас хората имат пари , защото през този период не аз , а те си направиха основен ремонт на апартаментите за хиляди лева , но същевременно не си внасят определените от ОС събрание суми по бюджета. Тоест за личното има пари , но за общото няма. Неправомерни ли са разходите по съдебното производство в този случай ?
- kirile
- Потребител
@ kirile
Това са разноски по обикновеното управление - чл. 47 ЗС. Управителят е длъжен да ги направи - 23, 38 ЗУЕС (10, 20 ПУРНЕС преди). Това не са разходи на управителя - те се правят от името и за сметка на всички собственици.
А не успяхте ли да съберете разноските при изпълнението на заповедите? Или става дума за отхвърлените?
(Допълнение: Прочетох в друга тема, че новият управител е прекратил.)
@ elkolev - изглежда все пак не сте направили всичко, особено т. 3.4. от написаното от мен по-горе. Както посочва kirile, пътят е съдебен - търсенето на административнонаказателна отговорност чрез кмета не Ви ползва особено.
Това са разноски по обикновеното управление - чл. 47 ЗС. Управителят е длъжен да ги направи - 23, 38 ЗУЕС (10, 20 ПУРНЕС преди). Това не са разходи на управителя - те се правят от името и за сметка на всички собственици.
А не успяхте ли да съберете разноските при изпълнението на заповедите? Или става дума за отхвърлените?
(Допълнение: Прочетох в друга тема, че новият управител е прекратил.)
@ elkolev - изглежда все пак не сте направили всичко, особено т. 3.4. от написаното от мен по-горе. Както посочва kirile, пътят е съдебен - търсенето на административнонаказателна отговорност чрез кмета не Ви ползва особено.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
kirile написа:При нас хората имат пари , защото през този период не аз , а те си направиха основен ремонт на апартаментите за хиляди лева , но същевременно не си внасят определените от ОС събрание суми по бюджета. Тоест за личното има пари , но за общото няма. Неправомерни ли са разходите по съдебното производство в този случай ?
Това че са правили основен ремонт и са платили хиляди левове е в тяхно право, те могат да разполагат с парите си както намерят за добре, не само за ремонт, а за всичко което си решат. Въпросът остава открит как, по какъв нормативен път, да бъдат заставени да извършват ритмични плащания по предвидените вноски за фонд "Ремонти и обновление". Все още повечето управителни съвети се сблъскват именно с това препятствие и в повечето случаи стигат до задънена улица. Натрупващи се с години задължения на определени собственици на ЕС и липса на практика за решаване на подобни проблеми. Как да има практика, като до края на юни тази година остават броени дни, а в национален мащаб делът на регистрирани структури по ЗУЕС, няма да сгреша ако кажа че е все още под 5 %. Криза имало, имало далеч по-"важни" въпроси и административната принуда, съдебната принуда се избутва встрани. И се отлага. Докато по-старите сгради започнат да се рутят малко по-често от обикновеното, с повече жертви...
- lakavitsa
- Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|