- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Казус с етажна собственост
Майка ми е собственик на апартамент в новопостроен блок. Апартамента няма да се обитава с години, тъй като тя живее в чужбина (не сме уведомявали писменно за отсъствието й). Аз съм упълномощена от нея, но съм бременна и в болнични и не съм присъствала на събранията на блока. Беше ми обяснено, че на Учредително Събрание е взето решение, да се наеме портиер и майка ми е длъжна да плаща цялата сума, както всички живеещи в блока. Изчетох закона и видях, че след като не живее в блока трябва да плаща половината от пълния размер по всички разходи. Домоуправителката ме уведоми, че е длъжна да плаща в пълен размер, защото така са решили на събранието. Освен това не мога да взема Домовата книга, а прочетох, че това трябва да стане до месец юни, иначе има глоби (отказаха ми под претекст, че не са обитаеми половината апартаменти и не било необходимо да се попълва).Моля за съвет, как да постъпим, трябва ли да плащаме за портиер в пълен размер? Закона на чия страна е?
- alexd
- Нов потребител
Re: Казус с етажна собственост
Законът е едно, но Правилникът измества закона в някои точки. Можете да потърсите адвокат, както и да обжалвате решението, ведно с разноските по делото.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за бързият отговор. Моля, да ми препоръчате адвокат.
- alexd
- Нов потребител
ivan_lawyer написа:Законът е едно, но Правилникът измества закона в някои точки. Можете да потърсите адвокат, както и да обжалвате решението, ведно с разноските по делото.
В питането не се споменава за никакъв правилник. ПУРНЕС е отменен, а ПВР не може да дерогира ЗУЕС досежно примерно вписването в книгата на собствениците.
alexd,
Необитаемостта на апартаментите не освобождава по никакъв начин от задължението за попълване на Книгата на собствениците. Чл. 7 ал. ІV ЗУЕС Ви дава право на достъп до Вашите данни.
Надали обаче може да задържите книгата у себе си - тя се води и съхранява от УС/ управителя.
Що се отнася до разходите, поддържам позицията си тук. Който не обитава до степен да се е отписал като обитател - не плаща въобще. В сравнение с консумативните разходи тъкмо за портиерни има известна логика да се плаща и от отсъстващите - защитава се сигурността на апартамента, охрана. Но също толкова логично е и че ще се плаща по-малко - не се осъществява контролно-пропускателен режим. Впрочем, както сте се ориентирала, това е изрично посочено в закона.
Срокът за обжалване на решението тече от връчването срещу разписка/ залепването на съобщение, че протоколът е изготвен.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Не се напъвайте да водите дело. Оставете управителя да заведе такова срещу вас. Освен по съдебен ред никой не може да ви принуди да плащате. От това което сте написали и от личен опит ви казвам , че има поне няколко законови основания да отпадне това решение в съда и съм убеден че няма да могат да ви осъдят. В момента просто ви обработват психически и разчитат да се примирите и да платите доброволно. Не се поддавайте ! Малко е некоректно да ви давам този съвет , защото като управител съм бил в съда от другата страна , но за сметка на това мога да ви дам правилен съвет въз основа на придобит опит.
- kirile
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|