начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

преустройство на имот (баня)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преустройство на имот (баня)

Мнениеот kostarem » 17 Ное 2010, 12:42

Здравейте,
Моля, някой да ми помогне със следния казус. Съседите ми над мен са решили да си разширят банята без да питат никого и сега част от банята им (по-точно душ кабина и мивка) се намира над моята спалня. Не искам и да се замислям откъде са прекарвали тръби и кой как си е свършил работата. Искам да знам дали това е законно и към кого мога да се обърна за помощ. Без да споменавам че чувам всички природни звуци идващи от тоалетната им, бих желал да взема някакви мерки преди нещо да е протекло (не дай боже). Притеснява ме факта, че блока ни е построен преди 2 години а вече имахме проблем с теч от тяхната тоалетна, което ме води на мисълта че ВИК майстора им не е много надежден. Благодаря ви предварително.
kostarem
Нов потребител

Re: преустройство на имот (баня)

Мнениеот toni_sf » 17 Ное 2010, 14:43

По добре отидете в общината и вижте дали има разрешителните за преустрояване.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2010, 14:59

Веднага жалба в Общината. Няма как да имате баня над спалнята.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 17 Ное 2010, 20:39

Подкрепям мнението на sunrise
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

Има и 185 (1) и 154т.7 които са пак в някаква връзка (това е от ЗУТ) но горното Ви стига.
Жалбата е въпрос на избор,може би първо в районното кметство,в отдел "Строителен контрол".
trando58
Потребител

Мнениеот kostarem » 19 Ное 2010, 11:02

Благодаря, много сте готини. Ще го проверя в Общината, но ако закона го изключва като вариант, не би трябвало да има такова разрешително. Интересува ме дали решението губи давност ако жалбата се подаде на по-късен етап, т.е. ако след 2 години например се появи проблем и аз тогава подам жалба или трябва да е на момента в който се констатира нарушението. Бих се радвал да можех да ги хвана когато са правили промяната, но както споменах блока е нов и чукането и къртенето са доста обичайно явление, а и няма как да разбереш ако не те пуснат вътре. Аз го видях чак когато се появи проблема с тяхната тоалетна преди месец и ме пуснаха да видя от къде може да е проблема.
kostarem
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Ное 2010, 09:03

Затова проверете дали имат необходимите разрешетелни.Защото в някой случай когато се купи имот на зелено макар ,че има проект одобрен ,в момента на строежа всеки собственик се договаря със строителя и му се променя плана на апартамента ,а това доколко е законно ,не мога да Ви кажа.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост