Здравейте, имам нужда от помощ, ако имате възможност да ми отговорите и насочите ще ви бъда благодарна.Имаме апартамент в жилищна сграда в гр.Каварна. Когато го купувахме никои не ни каза, не ни е задължил да подписваме договор за поддръжка на сградата.В нотариалния акт пише, че купуваме апартамент в "жилищна сграда".В тази сграда повечето собственици са англичани. След няколко месеца след като взе сградата разрешение за ползване, се оказа, че някаквя английска фирма е купила малко над 50% от апартаментите в сградата и е решила да подържа сградата. За целта ще събира по 9евро на м2 от собственоста.Подръжката се изразява в това двама души(мъж и жена) идват три пъти в седмицата по 4часа да полеят и окосят тревата и да измият стълбището.Няма басейн, няма охрана, няма нищо. Няколко години отказваме да платим тази такса(досега никои не ни е поканил официално),като им искаме протокол от общо събрание с което са избрани, искам бюджет на етажната собственост и т.н.Нямаха нищо до миналата година. Направили са събрание на 12,01,2010г. и са присъствали само фирмата, но нали имат 50% се е провело събранието и са се избрали да поддържат сградата за упоменатата сума.На 24,08,2010г. са направили ново събрание с дневен ред правилник на етажната собственост и да се съберат задълженията от неплатилите такса подръжка .Ние не сме получили покана за това събрание(въпреки, че съм оставили и-мейл адрес т.к. не живеем там).Взето е решение, ако не се плати доброволно да се пристъпи по реда на чл.11, ал.1, т.10е от ЗУЕС-чрез изваждането му от сградата по реда на чл.45 от Закона на собствеността.Питането ми е следното:
1.На това общо събрание са присъствали и англичани, които са се подписали под този протокол, които е воден на български език и никъде не е написано , че някои им е превеждал или да е написан на български и английски. Не е ясно за какво са се подписали тези хора. Това законно ли е?
2. Могат ли да ми искат пари със задна дата за такса подръжка след като са избрани от 12.01.2010г.
3.При регистрация на сградата в кадастъра в гр.Добрич е регистрирана като хотел, а не жилищна сграда.(т.к. тази фирма си отдава апартаментите под наем лятото.)В този случай действа ли закона за Етажната собственост след като сме регистрирани като хотел.Трябва ли да плащаме такси ?
4.Може ли да заведем дело,защото си мисля, че тази сума е безумно висока и съда да определи.
Не сме против да плащаме, но нещо разумно за услугата която предлагат.Опитваме се да поговорим с тях,че все пак се намираме в България и тази цена е доста висока за услугата.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТАКСИ ЗА ПОДРЪЖКА НА СГРАДА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ТАКСИ ЗА ПОДРЪЖКА НА СГРАДА
Не става ясно от това няколко години не сме плащали,колко са???? Вие бяхте ли поканени на ОС на ЕС по надлежният ред, имате ли протокол от ОС , което е проведено на 12.01.2010г.Няма значение дали сградата е регистрирана като хотел, Вие сте собственик и по закона дъкжите пари за консумативни разходи ,за текущо поддържане и за фонд ремонт и обновление.И най накрая и да заведете дело ще пиете студена вода ,съда не може да наложи на ЕС какви такси да събира щом е решено на ОС.Забравих отностно изваждането ви ,не се притеснявайте едва ли ще стане.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
По принцип разрешение за ползване има от 04.2006г. На това събрание имахме залепена бележка на вратата на сградата, но ние сме оставили e-mail адрес на който да водим диалог и аз доколкото съм чела закона за етажната собственост в такъв случай трябва да ни изпратят покана по e-mail.
Да имам протокол от ОС което е проведено на 12.01.2010 изпратиха ми го на 27.12.2010г.,след като няколко пъти им го исках, но там няма приет бюджет за какво ще се харчат тези пари. Аз пак казвам ,че не съм против да плащам нито за ремонти , нито за режийни разходи и това съм им го изпратила като обяснение и на тях. Те длъжни ли са да ми покажат за какво се харчат тези пари?И другото което искам да попитам, когато не живея там мога ли да плащам половин такса(тако поне мисля, че е с новото изменение на ЗУЕС.
Да имам протокол от ОС което е проведено на 12.01.2010 изпратиха ми го на 27.12.2010г.,след като няколко пъти им го исках, но там няма приет бюджет за какво ще се харчат тези пари. Аз пак казвам ,че не съм против да плащам нито за ремонти , нито за режийни разходи и това съм им го изпратила като обяснение и на тях. Те длъжни ли са да ми покажат за какво се харчат тези пари?И другото което искам да попитам, когато не живея там мога ли да плащам половин такса(тако поне мисля, че е с новото изменение на ЗУЕС.
- big_67
- Младши потребител
Ако бихте могли да ми отговорите къде в закона прочетохте ,че може да ви бъде изпратена покана по имейл адрес.Да и можете да плащате половин такса нали сте чели закона , писмено уведомявате УС ,че от еди коя си дата до еди коя си , няма да обитавате жилището това пак е по закона.И още нещо по закона мандата на УС е две години и тогава се отчита на ОС ,Вие пак чакайте покана този път може да прочетете ,че ще я получите с въздушна поща по някой гълъб или гларус Във вашият случай си прочетете чл 13 от ЗУЕС и после се запознайте с чл51 от този закон.И както казвате за тези стари задължения най добре ако Ви натиснат се обърнете към адвокат лично ,може и да отпаднат по закона за давноста .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Дело мисля, че не можете да заведете, з-то сте пропуснали срока за оспорване. (Ако са удостоверили надлежно, че са Ви съобщили за ОС ч/з залепване.) Може да поискате (ако имате 20 %) свикване на ново ОС.
Не би трябвало да се вземат решения за суми за предишен период. Мислима е гестия.
Решението е незаконосъобразно и в частта, в която се определят вноските за текуща поддръжка на база площ.
Т.е. би трябвало, ако пристъпят към изпълнение, в исковото производство да не бъдете осъдени.
Наистина дължите и 50 %, но само ако сте уведомили за отсъствието си.
Длъжни са да Ви дават достъп до разпределението на харчовете. Липсата на бюджет също е нарушение. Но тези две неща нямат пряка връзка с (не)дължимостта на вноските.
Важно е да имате актуален настоящ и постоянен адрес за призоваване от съда.
Добре е да посочите и упълномощено лице за призоваване за решения на ОС - чл. 13 ал. V ЗУЕС.
Не би трябвало да се вземат решения за суми за предишен период. Мислима е гестия.
Решението е незаконосъобразно и в частта, в която се определят вноските за текуща поддръжка на база площ.
Т.е. би трябвало, ако пристъпят към изпълнение, в исковото производство да не бъдете осъдени.
Наистина дължите и 50 %, но само ако сте уведомили за отсъствието си.
Длъжни са да Ви дават достъп до разпределението на харчовете. Липсата на бюджет също е нарушение. Но тези две неща нямат пряка връзка с (не)дължимостта на вноските.
Важно е да имате актуален настоящ и постоянен адрес за призоваване от съда.
Добре е да посочите и упълномощено лице за призоваване за решения на ОС - чл. 13 ал. V ЗУЕС.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Да дело не завеждайте Вие ,нека те да заведат дело срещу Вас за тези стари задължения а и не вярвам да посмеят но както Ви каза kontrol важното е в исковото производство да не сте осъдени, но пък в срока си давате възражението и ще си водите дела дълго време ,но пък как разчитате на имейла си нямам идея.Така се изпускат всички срокове и винаги губите
- toni_sf
- Активен потребител
Без претенции за задълбоченост, особено юридическа, Ви съветвам да четете своевременно и внимателно закона за ЕС и промените в него. Опитайте също с техните камъни по тяхната глава, свикайте ново ОС с 20% от собствеността, от днес за утре с бележка на входа, и приемете различни от техните решения. Обърнете се към кмета на населеното място който също може да инициира такова събрание за изясняване на противоречията. Опитайте да се свържете със собствениците-чужденци и да им обясните колко по-евтина може да бъде поддръжката. Представете им алтернативна оферта от българска фирма.
Също така на 24.08.2010 НЕ СА ИМАЛИ ПРАВО да организират ОС по закон, заради ваканционния период, и може да реагирате, че то е било нелегитимно.
Надявам се да имате успехи.
Също така на 24.08.2010 НЕ СА ИМАЛИ ПРАВО да организират ОС по закон, заради ваканционния период, и може да реагирате, че то е било нелегитимно.
Надявам се да имате успехи.
- mishko1971
- Младши потребител
Без персонални покани,поне докато не се приемат промените в ЗУЕС,няма да се получи
- trando58
- Потребител
Защо наистина не се съберете ако можете да съберете 20% от собственоста и по реда на ЗУЕС свикайте ОС но непременно спазете чл 13 т1 т 3 т4 т5т 6 и т7.На това ОС поискате от сегашният Управител на ЕС да Ви представи бюджета за тази година и как са разпределени сумите.
- toni_sf
- Активен потребител
Трудно бихме могли да свикаме ОС т.к. всички други са чужденци и само ние българи.Много ни е трудна комуникацията т.к. незнаем чужди езици. И може би това използва въпросната фирма.Но мисля да си изпратиме с обратна разписка адрес за кореспонденция и да искам да плащам 50%, ако стане добре, ще почнем да плащаме, но преди няколко години пробвахме не се получи спряха ни водата ,писахме до прокаратурата и ни я пуснаха. Сега са се сменили управителите и може да стане.Тук прочетох , че на квадратен метър е незаконно на общи части ли трябва да се изчислява? И друго искам да попитам когато купуваш апартамент в затворен комплекс в нотариалния акт пише ли, че е затворен комплекс?Аз мисля, че щом не съм подписвала никакъв договор за подръжка когато е купуван апартамента и в нотариалния акт пише апартамент в жилищна сграда не може да се говори за затворен комплекс, то всъщност няма нищо освен един блок?
- big_67
- Младши потребител
Освен да ВИ кажа да си прочетете чл 4 от ЗУЕС и ще разберете как е станало.Неприятно е но си имате добър кмет там и бизнесмен.
- toni_sf
- Активен потребител
Не плащайте нищо и чакайте те да Ви съдят. Има доста нарушения на ЗУЕС , поради които задължението Ви ще падне в съда. Като управител съм водил 5 такива дела срещу длъжници и вече имам опит. Между другото нямат право нито да Ви спират водата , нито да Ви вадят от сградата.
- kirile
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|