начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Събиране на суми за ремонт на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събиране на суми за ремонт на ЕС

Мнениеот dimiter_98 » 22 Фев 2011, 18:14

Здравейте,
Имам следния въпрос към управляването на етажна собственост:
Направихме ремонт, за който събрахме пари - съобразно ид.части на всеки собственик, но двама не си платиха.
От кметството ме посъветваха (понеже съм Управител на ЕС) да подам Заявление до съдия изпълнител за откриване на изпълнително производство.
Има ли някой представа каква точно е процедурата, както и в кои закони евентуално да погледна, за да си изясня нещата. Защото имаше и някаква възможност през районен съд или Кметството, но аз не съм професионалист и, честно казано, съм напълно объркан.
Предварително благодаря за помощта.
Поздрави
Димитър
Последна промяна dimiter_98 на 23 Фев 2011, 10:49, променена общо 1 път
dimiter_98
Младши потребител

Re: Събиране на суми за ремонт на ЕС

Мнениеот bosconsult » 22 Фев 2011, 19:55

оставете си контакти за връзка
bosconsult
Нов потребител

Мнениеот dimiter_98 » 23 Фев 2011, 10:51

Можете да ми изпратите лично съобщение, или директно на:
dimiter_98@yahoo.com
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот kirile » 23 Фев 2011, 13:27

Не са Ви включени личните съобщения , затова Ви отговарям тук.
Бях управител и съм водил такива дела срещу длъжници. Най - важно и на първо място е необходимо да имате протокол с решението на общото събрание за извършването на този ремонт , в който е точно упоменато кой собственик до коя дата каква сума дължи за ремонта. Ако датата на падежа е минала и някои собственици не са изпълнили задължението си , подавате до Районен съд заявление по чл.410 от ГПК за издаване заповед за изпълнение. Към заявлението прилагате копие от протокола с решението на общото събрание за ремонта и дължимите суми от всеки собственик. Срещу всеки длъжник се подава отделно заявление. При нас длъжниците бяха 5 и подадох 5 заявления. Длъжниците имат право в законоустановения срок да възразят , ако това се случи се подават съответния на длъжниците брой установителни искове до Районен съд и когато с влязло в сила съдебно решение се установи , че всеки длъжник трябва да плати определена сума , тогава Ви се издава изпълнителен лист , с който завеждате при съдия изпълнител изпълнителни дела. Ако длъжниците не възразят , заповедта за изпълнение влиза в сила и с нея по същия начин завеждате изпълнителни дела при съдия изпълнител. При нас 5 длъжника възразиха и се наложи да се водят 5 граждански дела. Ако нямате нужния протокол или този , който имате не е оформен както трябва , съвета ми е първо да свикате общо събрание и да изготвите изряден протокол , така както Ви обясних по - горе , за да имате успех в съда.
kirile
Потребител

Мнениеот dimiter_98 » 23 Фев 2011, 14:15

Много благодаря за отговора.
Промених и личните съобщения (не знам защо са се изключили, преди време получавах).
Поздрави
Димитър
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 21 Мар 2011, 17:32

Продължавам по темата. След разговори, консултации и обсъждания стана ясно, че парите могат да се получат след подаване на заявление в районния съд по чл.410 от ГПК. Обаче освен документите (протокол, решение и т.н.) трябва да се представи и адрес на ответника, за да може да му се връчи съобщение. Намирането на адреса не било задължение на съдия-изпълнителя, т.е. интересът е на оплакващите се. Което е доста странно, понеже нашият проблем е точно в това - неплатилите се крият, не са се регистрирали с адрес в книгата и практически излиза, че трябва да се превърнем в детективи, за да си вземем парите, които сме дали за ремонт на техните ид. части. Както бях писал някъде - за всеки закон в Бг е намерен "елегантен" начин за пренасочване на силата му в празното пространство. В резултат на това целият бюрократичен апарат, "впрегнат" в изпълняването му, си получава необезпокояван заплатите (и привилегиите) без никаква опасност някога да му се наложи да свърши нещо реално срещу престъпността (независимо от ранга й).
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Мар 2011, 18:08

:D Тъй като сте Управител на ЕС цялата документация на блока или входа е при Вас ,ако блока е панелен си отивате в общината и там ще Ви дадат което е необходимо а ако сте в по нов блок връзка със строителя той знае на кого е продал. :wink: Елементарно Уотсън.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dimiter_98 » 22 Мар 2011, 10:02

Точно от Общината казаха, че нямат такава информация. Остава да отида в службата по вписванията и след това ще напиша какво е станало.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Мар 2011, 10:53

A знаеш ли колко е лесно да им посочиш новите адреси, там да си получават призовките и съобщенията и като се правят на луди ,съдия-изпълнителя вече ще ги намери на работните им места ,нека да си заслужи парите който ще вземе от тях :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dimiter_98 » 22 Мар 2011, 14:00

Май не ми стана много ясно. Ако искаш, пиши ми на лично съобщение :)
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Мар 2011, 08:56

От общината може да не са ти дали тази информация ,защото може и да не сте регистрирали ЕС в нея.Затова с протокола от ОС с които си избран бегом там и регистрирай ЕС и ще видиш колко лесно става.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dimiter_98 » 23 Мар 2011, 11:43

Какво имаш предвид с това регистриране в Общината? Нали сме регистрирани в Кметството, с домова книга, площ и т.н.? Обаче въпреки това в Общината ми отказаха.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Мар 2011, 16:03

Нямат право да ти откажат :D Общината отказва съда отказва,значи си го закъсал, давай си отвод като Управител на ЕС .
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 23 Мар 2011, 20:50

До dimiter_98
Тони пак дава поредица от "весели" съвети,макар на Вас да не Ви е никак смешно.
Лично не мога да Ви дам един единствен изход от батака,но ще се опитам да Ви дам няколко насоки. Ако поне имате трите имена и ЕГН на собствениците на обекта:
1. Можете да опитате в общината в отдела за адресна регистрация да получите информация за постоянен или настоящ адрес на лицето.Ако е необходимо подайте молба.
2. Подайте молба в РПУ или в Главно - отдел "Издирвания" да Ви помогнат с информация.В молбата опишете случая.
3.Както сам казахте ,вижте в агенцията по вписванията.
4.Проверете в Агенцията по кадастъра дали няма нещо.
5.Подайте молба до прокуратурата,тя трябва да задължи съответните органи да извършат проверка. В случая използвайте всички предходни начини и в жалбата до прокуратурата пишете ,че сте ги използвали.Всичко което правите е съобразно определен закон(ЗУЕС) така че трябва да Ви обърнат внимание.
6.Платете на детективска фирма да изнамери собственика.Разходите със съответните документи представяте заедно със дължимата сума по ремонта в съда,както и мерките които сте предприели преди това за издирването на длъжника(за да не приеме съда,че сте прибегнали до частни услуги,а сте прескочили други държавни такива).
Навсякъде молбите Ви да са придружени с входящ номер.При отказ на служител искайте мотиви за отказа или неговото име и длъжност. Действайте по всички точки едновременно (без 5 и 6 те са за накрая) за да не губите време. Не забравяйте,че сте в правото си,търсите си правата по действаш закон и службите са длъжни да Ви съдействат.
Не забравяйте ,че всички документи трябва да бъдат безупречни.
Дано имате късмет и още в началото да се оправите.Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Мар 2011, 08:22

до-trando58 :D Правилно позна за веселите съвети ,защото тук не става въпрос за новопостроена сграда а за кооперация от панел ли е пълзящ кофраж ли е тухла ли и е поне над 15г.Така ,че как да се убеди човек че не се знаят собствениците макар и да не са записани в домовата книга нали са правили ОС има протокол имената ги има , тия хора които ужким се крият нали плащат данък в общината. :D И не сте ли съгласен че пасивноста дразни :D и както беше посочил един в постинга си ,избрахме си такъв домоуправител за да си го шамаросваме когато ни е удобно.И не ми е много ясно :wink: след като заведеш дело по искова молба с посочен адрес на собственика и имената му ,съдия изпълнителя нямало да го издирва . :wink: И пак весел съвет вместо да прави тази конфигурация направо да си намери фирма която да им изкупи дълга към ЕС и те да се оправят :wink:
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост