начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Теч,а нямам връзка със собственика на апартамента от който е

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Теч,а нямам връзка със собственика на апартамента от който е

Мнениеот dianakarcheva » 15 Окт 2011, 20:29

Имам теч в банята от апартамента над моя, в който живеят намематели. От скоро съм собственик на моя апартамент и не познавам собственика на този, от който е теча. Според информацията от наемателите му, той не живее в същия град. Поисках от тях негови координати, и незнам защо, но те упорито отказват да ме свържат с него и ме уверяват, че ще го уведомят за проблема и ще ми съобщят отговорът му. На мен обаче не ми се чака те да се наканят да го направя, нито въпросният собственник да благволи да отстрани проблема (ако изобщо окаже съдействие по въпроса).
Дали, ако ми бъде предоставен достъп до апартамента и отстраня причината за теча за моя сметка, след това мога по някакъв законово регламентиран начин, различен от съд и дело, да принудя собственикът му да ми възтанови направените разходи?
dianakarcheva
Младши потребител

Re: Теч,а нямам връзка със собственика на апартамента от кой

Мнениеот Pause » 18 Окт 2011, 17:03

dianakarcheva написа:Имам теч в банята от апартамента над моя, в който живеят намематели. От скоро съм собственик на моя апартамент и не познавам собственика на този, от който е теча. Според информацията от наемателите му, той не живее в същия град. Поисках от тях негови координати, и незнам защо, но те упорито отказват да ме свържат с него и ме уверяват, че ще го уведомят за проблема и ще ми съобщят отговорът му. На мен обаче не ми се чака те да се наканят да го направя, нито въпросният собственник да благволи да отстрани проблема (ако изобщо окаже съдействие по въпроса).
Дали, ако ми бъде предоставен достъп до апартамента и отстраня причината за теча за моя сметка, след това мога по някакъв законово регламентиран начин, различен от съд и дело, да принудя собственикът му да ми възтанови направените разходи?

Да, може след това да искате да ви се възстановят необходимите и полезни разноски с лихвите за поправка по Чл.61 ,62 ЗЗД от писаното ви право. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот karmen1961 » 09 Ное 2011, 10:11

Имала съм го тоя проблем и не съм окуражена. От опит ви казвам, че наемателите ще се правят на глухи и слепи и ще ви мотаят. Това е по указание на собственика. Знам как става. Собственикът няма нищо против да се направи ремонт, но ако наемателите си го поемат. Обаче без да се приспада от наема. Те пък не са луди да влагат средства в нещо, което не е тяхна собственост. Ако не ви пуснат доброволно, трябва по съдебен ред да искате достъп и също от опит казвам, че докато го получите, стените могат да паднат. Най- целесъобразно е да се договорите с наемателите само да ви осигурят достъп, пък да си поемете всичките разходи. Ако после си търсите парите... ами първо не е във ваша полза, защото договорката е друга, а второ - наемателите и собственикът ще си прехвърлят топката кой е отговорен (едните не са задължени по закон, другият не се е съгласявал поначало), докато побелеете. Ако искате да спрете теча навреме, просто платете ремонта. Не казвам, че е правилно, но по съдебен ред е направо загубена кауза.
karmen1961
Младши потребител

Мнениеот kirile » 11 Ное 2011, 16:40

Като начало свикайте общо събрание , което да вземе решение собственика на апартамента да отстрани теча за своя сметка , като в решението давате кратък срок за изпълнение. След изтичането на срока Управителя съставя констативен протокол за нарушението (неизпълнение на решение на ОС и увреждане на чужда собственост по ЗУЕС) и го предава на районната администрация за налагане глоба. С решението на ОС можете да поискате и издаване на заповед , с която да се задължи собственика да извърши ремонта - чл.49 ЗУЕС.
kirile
Потребител

Мнениеот trando58 » 11 Ное 2011, 20:02

Този път ,доста некомпетентно мнение :?:
trando58
Потребител

Мнениеот kirile » 13 Ное 2011, 14:23

Защо да е некомпетентно , като аз от месец май съм в същото положение (имам теч от горния етаж по вертикалния щранг - обща част) и действам съгласно чл.49 от ЗУЕС , но Общината издаде само предписание , а не заповед , което не бе изпълнено и в момента съм поискал издаване на заповед.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост