Живея в кооперация,в която очевидно има много нередности.Например няма издаден акт 16,има заградени общи части на стълбищата от съседи,заключени тераси използвани за лични цели от съседи,както и съборени носещи стени в някои апартаменти,отстранена водосточна тръба,външна врата на входа с отваряне навътре,отклонения от проекта/за намаляване на разходите?!-по-тесни комини и отсъствието на комин в едната стая/ и т.н.
Живея на 2 междинен етаж,където няма асансьор,не го и ползвам,затова плащам половин такса от 5лв на месец.Отделно,че ме атакуват за това,изисквайки да плащам пълна такса ,в момента съседи заплашват,че ще ме дават на съдия изпълнител,за това,че не плащам за ремонт на покрива.А покрива е протекъл точно там,където е премахната водосточната тръба по свое решение от съседката,обитаваща последния етаж.Ако се възстанови въпросната тръба както е по проект,мисля,че няма да тече покрива така както сега.Отделно,че по проект и комините са по-широки и с 1 повече,но това явно никой не го интересува,освен мен,и още двама съседи,понеже сме единствените отопляващи се на твърдо гориво.На предложението ни да се разширят комините/т.е. както си е по проект,за да можем да ги ползваме пълноценно/,защото също се явяват общи части,ми бе казано,че сега покрива е належащ.Но и също,че никой няма да допусне в дома си да му къртят заради "нашите" комини.
Не съм отказвала да платя,но в предвид всичко гореописано ,а и наистина финансовата ми нестабилност и невъзможност да заделя такава сума/почти 200 лева/,някои съседи съвсем заплашително и арогантно ми казват,че ще ме дават под съд..
Аз не съм собственик на апартамента,който обитавам-собственик бе покойния баща на сина ми,с когото съжителствах на семейни начала 14 години.А понастоящем единствен наследник се явява синът ми/на 14години/,чийто законов представител съм аз.Как мога да се защитя и в същото време съседите ми да бъдат заставени да се съобразяват със закона за етажната собственост ,но в пълния му вариант,а не както само им изнася на тях?Не са се събирали пари за ремонти до сега,сега единствено за покрива са събрали.Не се дава касов бон или друг документ,за платени месечни такси.И това сега е проблем,тъй като със задна дата ми казват/след смъртта на мъжа ми/,че дължа много пари.А аз няма как да докажа обратното,въпреки,че знам,че мъжа ми е плащал.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Живея в кооперация,в която очевидно има много нередности
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Живея в кооперация,в която очевидно има много нередности
Най добре е да си минете през съда по това което описвате ,те с техните аргументи вие с вашите .Но ги оставете те да заведат дело срещу вас да не влизате в разходи .А наистина щом трябва да се прави ремонт на покрива трябва да платите сумата която дължите по идеални части от общите .Сумата която плащате за асансьора според мен е неправилна ,но ако имате подземен гараж и той слиза до там вече всеки е длъжен да плаща такава такса и се определя вече на ОС кой колко да плаща .Относно за периода в които ви искат пари трябва да има тетрадка в която се записват сумите платени от собственика и той се подписва че ги е дал така ,че може да поискате ревизия на касата имате го това право.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
До raliko - Моят съвет: Изчакайте и други мнения.
- trando58
- Потребител
raliko написа:Живея в кооперация,в която очевидно има много нередности.Например няма издаден акт 16,има заградени общи части на стълбищата от съседи,заключени тераси използвани за лични цели от съседи,както и съборени носещи стени в някои апартаменти,отстранена водосточна тръба,външна врата на входа с отваряне навътре,отклонения от проекта/за намаляване на разходите?!-по-тесни комини и отсъствието на комин в едната стая/ и т.н.
В тази жилищна сграда, не трябва никой да живее. Щом дадена сграда, не е въведена в експлоатация по реда на ЗУТ, тя не следва да се обитава. Не следва да се захранва с ел енергия, вода, топлинна енергия, телефони и т.н. При първия сигнал до РДНС, всички ще трябва да освободят сградата.
И как в общината са регистрирали домовата книга, като в регистрите не съществува сграда. Налице е само строеж, който на отговаря на нормите и по вашето мнение е опасен за обитателите му.
- nasko_69
- Младши потребител
Благодаря за отговорите!
Както писах-това е жилищна кооперация,без гаражи/по проект е трябвало да има,но са ги махнали/като 1991 година някъде е влязла в екплоатация,но-до колкото разбрах,се е чакало автоматично да настъпи след 10 или 15 години срок за издаването на акт 16.Сега някои съседи казват,че комисия трябвало да идва,за да се провери по проект дали отговаря блока,но дали е така не зная.По-лошото е,че ако дойде такава комисия,нередностите посмъртно няма да позволят издаване на какъвто и да е документ.Но въз основа на закона за управление на етажната собственост по думите на съседите-щом е обща част покрива,ще ме осъдят да плащам.А дали е ремонта толкова добър и за парите,които са дали на фирмата,която са избрали, и дали след 1 година пак няма да събират пари за покрива-тръбата така или иначе я няма на мястото й и вода се събира и просмуква??А другите нередности са си просто подробности..
За ревизия на касата не зная дали е възможно-вече имаше момент,когато видях надраскано върху писаното на страницата,където сме плащали с мъжът ми-как мога да докажа върху дискредитирана тетрадка кое е вярно?Отделно за домофони дето давах сума на ръка,а там бе писано ,че не сме платили и имах реплика с тогавашния касиер.Дълбоко се съмнявам,че има документация както си е реда,но аз нямам никакъв документ какви суми сме плащали-насреща могат да покажат тетрадка, в която може да пише на практика всичко..
Както писах-това е жилищна кооперация,без гаражи/по проект е трябвало да има,но са ги махнали/като 1991 година някъде е влязла в екплоатация,но-до колкото разбрах,се е чакало автоматично да настъпи след 10 или 15 години срок за издаването на акт 16.Сега някои съседи казват,че комисия трябвало да идва,за да се провери по проект дали отговаря блока,но дали е така не зная.По-лошото е,че ако дойде такава комисия,нередностите посмъртно няма да позволят издаване на какъвто и да е документ.Но въз основа на закона за управление на етажната собственост по думите на съседите-щом е обща част покрива,ще ме осъдят да плащам.А дали е ремонта толкова добър и за парите,които са дали на фирмата,която са избрали, и дали след 1 година пак няма да събират пари за покрива-тръбата така или иначе я няма на мястото й и вода се събира и просмуква??А другите нередности са си просто подробности..
За ревизия на касата не зная дали е възможно-вече имаше момент,когато видях надраскано върху писаното на страницата,където сме плащали с мъжът ми-как мога да докажа върху дискредитирана тетрадка кое е вярно?Отделно за домофони дето давах сума на ръка,а там бе писано ,че не сме платили и имах реплика с тогавашния касиер.Дълбоко се съмнявам,че има документация както си е реда,но аз нямам никакъв документ какви суми сме плащали-насреща могат да покажат тетрадка, в която може да пише на практика всичко..
- raliko
- Нов потребител
Относно въвеждане на строежа в експлоатация (Акт 16), следва да имате предвид и следния текст:
НАРЕДБА № 2 от 31 юли 2003 г.
за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти
(Обн., ДВ, бр. 72 от 2003 г.; изм., бр. 49 от 2005 г.)
................................
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
.............................
§ 6. Наредбата не се прилага за заварени строежи, завършени до 9.IV.1993 г., които не са били приети по установения ред до 9.IV.1993 г.
НАРЕДБА № 2 от 31 юли 2003 г.
за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти
(Обн., ДВ, бр. 72 от 2003 г.; изм., бр. 49 от 2005 г.)
................................
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 6. Наредбата не се прилага за заварени строежи, завършени до 9.IV.1993 г., които не са били приети по установения ред до 9.IV.1993 г.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|