Колеги, имам много объркан казус и моля за мнения:
В апартамент, намиращ се в кооперация е наводнен от хора, които обитават горния етаж, но тези хора не са собственици на горния апартамент, нямат и дори пълномощно, а просто имат ключове и влизат и излизат, когато си искат! Собствениците по нот.акт живеят в чужбина от близо 10-15г.! На наводнения апартамент са нанесени много големи поражения и то неколкократно!
Собственика иска да съди тези, които са виновни за това, но на какво основание.................?!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съвети
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: съвети
тъй като не знам на какво основание са тия хора в апартамента ,наем ,право на ползване или само го наглеждат по някога , не зная общото събрание на етежната на етажните собственици какво решение е взело по въпроса .
Мога само да направя някакви предположения.
иск срещу собствениците /разбирам че те са допуснали лицата в апартамента и не се интересуват какво става там / и да привлечете лицата наводнили апартамента на основание чл.175 ал.2 от ГПК .
Другия вариант е да предевите иска срещу собственика и тия лица ,струва ми се по удачен от първия вариянт.
Това при условие ,че става въпрос за небрежност ,забрявени течащи кранове и т.н.-чл.50 от ЗЗД
Не знам какво точно е предизвикало наводняването , но ако става въпрос за водопроводната инсталация ,то според чл.38 от ЗС общи са всички видове инсталации и централните уредби , при тази хипотеза според мен ОС на собствениците трябва да реши въпроса с един евентуален ремонт /това при условие че инсталацията е стара и подлежи на ремонт ,собствениците трябва да вземат решение за ремонта и да си я ремонтират ,щото днеска ще тече при един утре при друг /
все пак дайте още подробности
Мога само да направя някакви предположения.
иск срещу собствениците /разбирам че те са допуснали лицата в апартамента и не се интересуват какво става там / и да привлечете лицата наводнили апартамента на основание чл.175 ал.2 от ГПК .
Другия вариант е да предевите иска срещу собственика и тия лица ,струва ми се по удачен от първия вариянт.
Това при условие ,че става въпрос за небрежност ,забрявени течащи кранове и т.н.-чл.50 от ЗЗД
Не знам какво точно е предизвикало наводняването , но ако става въпрос за водопроводната инсталация ,то според чл.38 от ЗС общи са всички видове инсталации и централните уредби , при тази хипотеза според мен ОС на собствениците трябва да реши въпроса с един евентуален ремонт /това при условие че инсталацията е стара и подлежи на ремонт ,собствениците трябва да вземат решение за ремонта и да си я ремонтират ,щото днеска ще тече при един утре при друг /
все пак дайте още подробности
- donna
- Старши потребител
Поясниявам, че става въпрос за небрежност т.е. запушване на тръби, незатворени кранове и т.н. Освен, че са наводнили апартамента на този човек има поражения и на общите части на сградата! Там е проблема, че и аз не знам, но зная на какво не са - не са наематели, нямат пълномощно, водят и други хора в апартамента, които остават по ден, два!!!
- s
Лошото е , че тъй като собствениците на апартамента са в чужбина и ще трябва да се призовават с ДВ, да се назначава евентуално служебен защитник и това много ще усложни нещата!
Не се ли сещаш Donna как да насочим иск само срещу тези които ползват имота?!
Не се ли сещаш Donna как да насочим иск само срещу тези които ползват имота?!
- s
мисля че най добре е срещу собственика и тия лица , нищо че ще се призовава чрез ДВ ,ако собственика е оставил в БГ пълномощник това е друго ,но явно не е
а ще ви се наложи да водите и свидетели ,които да доказват ,че тия лица влизат и излизат от апартамента и т.н. ,няма да е много лесно и много бързо
Добре ще е да се събере и общото събрание на етажните собственици и да констатира тоя факт
а ще ви се наложи да водите и свидетели ,които да доказват ,че тия лица влизат и излизат от апартамента и т.н. ,няма да е много лесно и много бързо
Добре ще е да се събере и общото събрание на етажните собственици и да констатира тоя факт
- donna
- Старши потребител
Да, това за общото събрание е добра идея!
А какво ще стане ако съдът не иска да ги привличе като 3-ти лица в процеса?!
А какво ще стане ако съдът не иска да ги привличе като 3-ти лица в процеса?!
- s
ще обжалваш ,но не виждам причина да откаже
предложих ти и другият вариянт да заведеш иска срещу собственика и тия лица ,тъй като според мен тоя иск е с основание чл.50 от ЗЗД/става дума за непозволено увреждане / само дето трябва да се докаже в каква връзка са със собственика , едно е да наглеждат апартамента и да се грижат за него докато ги няма собствениците ,друго е примерно на тия лица да им е учредено право на ползване .
Но въпреки всичко според мен вторият вариянт е по -добър
предложих ти и другият вариянт да заведеш иска срещу собственика и тия лица ,тъй като според мен тоя иск е с основание чл.50 от ЗЗД/става дума за непозволено увреждане / само дето трябва да се докаже в каква връзка са със собственика , едно е да наглеждат апартамента и да се грижат за него докато ги няма собствениците ,друго е примерно на тия лица да им е учредено право на ползване .
Но въпреки всичко според мен вторият вариянт е по -добър
- donna
- Старши потребител
az smiatam,4e sledva da se zavede isk po 4l.45 i sl. ot ZZD no problema e 4e triabva da znaete imenata na xorata navodnili apartamenta i saotvetno svideteli.
- zakon4o
Колега и на мен ми се въртеше такава идея за чл.45 :"))) днес... но реших да изчакам преди да се включа, мисля че е шансово по ЗЗД
http://www.consult-bg.com
http://www.consult-bg.com
- Гери
Колега, не съм чел мненията на колугите преди мене. Струва ми се, обаче, че ощетеният може да заведе негаторен иск срещу увредилите го.
- bgjurist
- Потребител
Правилно, колега бгюрист!
Аз предлагам обективно съединяване на исковете. Не се знае какво ще се докаже. Все пак можете да пробвате:
1.Иск по чл.109 ЗС,
2.При условията на обективно евентуално съединяване с иск по чл.45 ЗЗД,
3.При условията на обективно евентуално съединяване с иск по чл.50 ЗЗД
Аз предлагам обективно съединяване на исковете. Не се знае какво ще се докаже. Все пак можете да пробвате:
1.Иск по чл.109 ЗС,
2.При условията на обективно евентуално съединяване с иск по чл.45 ЗЗД,
3.При условията на обективно евентуално съединяване с иск по чл.50 ЗЗД
- Иван
Благодаря Ви колеги за помощта!!!!!
Ще видим как съда ще възприеме казуса! Ако ви е интересно ще Ви информирам за резултата!!!
Ще видим как съда ще възприеме казуса! Ако ви е интересно ще Ви информирам за резултата!!!
- s
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|