начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Молба за помощ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за помощ

Мнениеот jockitch » 27 Юни 2021, 14:39

Здравейте. Образувано е дело срещу мен от частен характер. Имам изтеглeни бързи кредити и взета техника на изплащане, които нямам как да обслужвам, защото останах трайно без работа.
Живея при приятелката си. Нямам нищо на мое име. Въпросът ми е - Кредиторите могат ли да извадят заповед, за да влязат на оглед в нейният дом, в който живеем двамата от година. По лична карта живея на нейния адрес. Притеснявам се да не вземат нещо нейно и да го набедят за мое, защото и тя не разполага с всички документи за закупени вещи от 20години насам, с които е обзаведен домът и ? Бихте ли дали съвет по моят казус ?
Благодаря ви !
jockitch
Нов потребител

Re: Молба за помощ

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Юни 2021, 15:11

Не сте оспорили, което води на изпълнение, според мен от размера зависи - агресията за малък дълг е малка.

Всички защитни реакции са до време - в случая едва ли ще имате проблем с доказването на вещите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот berto » 27 Юни 2021, 15:46

Ето един съвет - намерете си друга работа възможно най-бързо (не знам причината, поради която трайно сте без работа, но имайки предвид нещата напоследък - кризата с тоя световен вирус, би трябвало да сте наясно, че няма да се завърнем на работа особено като ваксинацията е с такива бавни темпове).

Второ, като казвате, че има дело срещу Вас, кажете по кой член е образувано (т.е. в документите трябва да пише на кое основание е, най-вероятно е чл. 417 /ГПК), кажете колко дължите. Правилно Ви е казал колегата, че за малък дълг натискът е малък, но това не трябва да Ви успокоява много, защото там текат и лихви, а те не са малки май. Като нямате нищо на Ваше име, значи нищо не могат да Ви вземат - това е правилото. Не мисля, че ще тръгнат да доказват кое е Ваше и кое не е (имам предвид вещите, които имате) това предполагам са домакински уреди и е малко срамно да се иска от човек основното, с което да живее - има си неща които са несеквестируеми (в този ред на мисли прочетете чл. 444 и сл. /ГПК).
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 27 Юни 2021, 17:34

berto написа:Ето един съвет - намерете си друга работа възможно най-бързо (не знам причината, поради която трайно сте без работа, но имайки предвид нещата напоследък - кризата с тоя световен вирус, би трябвало да сте наясно, че няма да се завърнем на работа особено като ваксинацията е с такива бавни темпове).

Само една добавка, иначе съм съгласен с всичко казано.
Автора не е дал подробности за място, квалификация, предпочитан вид работа ... затова не мога да говоря конкретно.
Но точно посочените причини - вируса, ваксините и епидемична обстановка - изобщо не са проблем.
В момента много работодатели назначават хора, които си нямат никаква представа от конкретната дейност. И се учат „в движение“.

jockitch - не мислете за това - кои вещи на кого са, а как да си платите задълженията.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот jockitch » 27 Юни 2021, 17:39

Здравейте. Благодаря ви за отговорите. Дължа от няколко бързи кредита по около 2x 200, 2x 500,1000 а техниката е на стойност 10 000лв.
Въпросът ми беше могат ли да извадят заповед и да влязат в апартамента на приятелката ми?
Благодатя ви!

PS : Работил съм като кино оператор 35 години
jockitch
Нов потребител

Мнениеот berto » 27 Юни 2021, 18:23

Въпросът е дали могат да секвестират, т.е. да Ви вземат нещо. А те не могат - ако техниката е свързана с работата Ви, и Вие можете да го докажете - чл. 444, т. 4 /ГПК (т.е. ако е така Вие ще сте в тази хипотеза). Сега ще прозвучи може би странно на колегите, не знам, предполагам, но в чл. 431, ал. 1 /ГПК пише, че Съдебният изпълнител, ако това е необходимо за изпълнението, може да нареди да се отворят сгради на длъжника и да претърсва неговите вещи, жилище и други помещения..

Ако тълкуваме буквално, би следвало съдебният изпълнител да провери чия е собствеността на апартамента и след това да разбива евентуално (което се случва с помощта на полицията естествено, да не решите че сам разбива с нек'ви момчета) ако имотът е Ваш. В случая не е Ваш и затова си мисля, че такова нещо няма да стане, т.е. може да сте спокоен. Имайте предвид, че нормите на процесуалните закони са императивни и би следвало да се тълкуват буквално и стеснително, т.е. като е казано "сгради и еди какво си на длъжника" се има предвид точно на длъжника, а не на длъжника и на конкубинката му или и на баба му и т.н. Спете спокойно и дишайте дълбоко! Успех!
berto
Потребител

Назад към Взаимопомощ