начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Кредити изтеглени от съпруг без знанието на другия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кредити изтеглени от съпруг без знанието на другия

Мнениеот aspiridonov » 15 Яну 2023, 14:36

Здравейте!
Изавинявам се предварително, ако мястото на въпроса ми не е в правилната секция.
Ситуацията ми е следната:
Миналото лято (2022г), случайно открих "на странни места в дома ни" документи за изтеглени кредити от банки и фирми за бързи кредити на името на съпругата ми. Също имаше и вносни бележки за различни суми за погасяване на кредитни вноски към различни дружества.
В началото на този месец (януари 2023г) ми каза, че има проблем с плащането на вноските по кредитите, заплатата не и достига и са и нужни пари.
Отказах да и давам пари за да си плаща дълговете, които е натрупала без да ми каже,
като също не казва и за какво са и трябвали тези пари. Но това за мен е без значение.

Въпроса ми е:
Ако бъде "дадена" на колекторска фирма, съдебен изпълнител или каквито са стъпките за събиране на кредити,
може ли да се окажа неприятно изненадан със запор на заплата или нещо друго?
Общото ни имущество са два автомобила на 20 и 21 години, и не представляват ценност за мен.

П.П. Ако има вероятност да "имам проблем" ще съм благодарен да ме насочите към адвокат, който би могъл да ми окаже необходимата помощ.

Благодаря предварително.
П.П.П. От София съм
aspiridonov
Нов потребител

Re: Кредити изтеглени от съпруг без знанието на другия

Мнениеот berto » 15 Яну 2023, 14:55

Здравейте, за Вашата заплата опасност няма.

Има опасност обаче за имуществото, придобито по време на брака, което не е придобито по наследство от Вас или чрез дарение (пак на Ваше име). ОБЩИ СА САМО ВЕЩНИТЕ ПРАВА, ПРИДОБИТИ ПО ВРЕМЕ НА БРАКА, ДОРИ НА ИМЕТО НА ЕДИНИЯ ОТ СЪПРУЗИТЕ (чл. 21 и 22 от Семейния кодекс). Може и да се наложи да се разделите с някой от автомобилите, но в оптимистичния вариант, те ще останат съсобствени с някоя от фирмите за бързи кредити (чл. 22, ал. 1, изр. 2 /СК).

Предполагам сте в режим на имуществена общност, а не сте избирали брачен договор или режим на разделност.
berto
Потребител

Мнениеот aspiridonov » 15 Яну 2023, 15:25

@berto
Благодаря за бързия отговор!
Имаме "обикновен" граждански брак. Никакви допълнителни договори или споразумения.
aspiridonov
Нов потребител

Мнениеот errant_lawyer » 15 Яну 2023, 15:53

Здравейте,

в общи линии съм съгласен с мнението на berto, но бих искал да добавя нещо, за да имате по-цялостна представа за възможното развитие на ситуацията.
Чл. 32, ал. 2 СК предвижда, че съпрузите отговарят солидарно за задължения, поети за задоволяване на нужди на семейството.
Въз основа на тази разпоредба кредиторите на съпругата Ви могат да опитат да искат връщане на парите и от Вас. Що се отнася до банките, от опит мога да кажа, че има банки, които го правят, като искат издаване на заповед за незабавно изпълнение и на изпълнителен лист или предявяват осъдителен иск и срещу съпруга на основание на тази разпоредба.
Ако в съдебното производство бъде доказано, че тези суми не са използвани за семейни нужди, Вие няма да бъдете осъден да ги върнете, но особено в случаите на заповед за незабавно изпълнение, може да има проблеми от временно естество като например запор на сметки и т.н. Важното е в момента, в който кредиторите на съпругата Ви предприемат действия по отношение на Вас, Вие да действате адекватно и в срок.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот aspiridonov » 15 Яну 2023, 16:12

@errant_lawyer
Благодаря Ви за изчерпателния отговор!
може да има проблеми от временно естество като например запор на сметки и т.н.

Имам две сметки в една банка. Едната е кредитна карта с някаква дребна сума като лимит, а по другата си получавам заплатата. Да разбирам ли, че мога да се окажа образно казано в положение "на касата в магазина с блокирана банкова карта"?
aspiridonov
Нов потребител

Мнениеот errant_lawyer » 15 Яну 2023, 16:25

Здравейте,

По отношение на кредитната карта няма да имате проблем, защото това са суми, които Вие заемате, т.е. те не са Ваши, за да могат да бъдат запорирани.
По отношение на другата карта - възможно е да се направи запор на банковата сметка, която е свързана с картата. В този случай отново ще разполагате с пари в съответствие с чл. 446 и чл. 446а ГПК, регламентиращи несеквестируемия доход, но ако получавате доход, надхвърлящ минималната работна заплата, няма да разполагате с всичките си средства.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Яну 2023, 20:45

Но те отмениха през 2009 година общността на влоговете, така че доста трудно, евентуално някакъв иск, но да направят конкретно запор на съпружеска лична сметка, то друга няма.

Във всеки случай навреме сте се усетили.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ