начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Свидетелство за съдимост?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетелство за съдимост?

Мнениеот andromeda123 » 01 Юли 2024, 11:55

Здравейте,

Мога ли да си извадя свидетелство за съдимост в друга област или дистанционно. След месец започвам работа, но трябва преди това да съм готова с документите и да ги изпратя. Проблемът е, че няма да мога да се прибера до областта, където се водя по лична карта, преди срокът за документите. Извинявам се за тъпия въпрос.
andromeda123
Нов потребител

Re: Свидетелство за съдимост?

Мнениеот bvoykov » 01 Юли 2024, 12:13

Дистанционно... аз не съм много запознат, принципно от Министерство на правосъдието се издава електронно свидетелство за съдимост, ама най-вероятно, за да направите заявка и да Ви издадат такова, трябва да разполагате с квалифициран електронен подпис. Може би в сайта на Министерството ще има подробна информация за това как се вади и как се получава, аз не съм работил с такива и не съм запознат.
Стандартният ред е да се отиде на крак до който и да е районен съд, не е задължително да е този по Ваше месторождение, където всъщност се съхраняват данните за Вашата съдимост, ако имате осъждания. Съдът, в който сте пуснала заявлението, ще направи запитване до съда по Вашето месторождение и е възможно, сега не знам, да отнеме технологично време от няколко дни, но мисля, ако нямате осъждания, могат да Ви го издадат на момента, мисля бюрата съдимост в съдилищата имат единна система, в която трябва да фигурира съответната информация. Повече време би отнело, ако имате осъждания, защото евентуално трябва да се извърши преценка дали е настъпила съответната "автоматична" законова реабилитация, но за без осъждания мисля още на същия ден на момента би трябвало да Ви издадат свидетелство за съдимост, дори и когато си подавате заявлението в районния съд, който не е на територията на Вашето място за раждане.
Разбира се трябва да си попълните заявление на ръка по образец и да внесете държавна такса от 5 лв. Ако имате банкова карта, служителите разполагат с ПОС терминали, но в брой при тях не можете да платите, поне у моя град не може, пращат ги да платят в Easy Pay примерно и да им донесат вносната бележка. С Revoult не съм убеден, че може да стане, ПОС терминалите в нашия районен съд поне при тях май не можеше до скоро да се плаща с Revolut. Може би по същия начин стои въпросът и с "дигиталната банкова карта" от телефонно приложение.
bvoykov
Потребител

Re: Свидетелство за съдимост?

Мнениеот guest1 » 01 Юли 2024, 14:04

Издаване на електронно свидетелство за съдимост
Услугата се заявява през Единния портал на органите на изпълнителната власт от сектор „Правосъдие“ или на адрес: https://crr.mjs.bg// след избор на средство за автентикация (Квалифициран Ел. Подпис КЕП, Мобилен КЕП Борика, Мобилен КЕП Евротръст, ПИК на НАП) през хоризонталната Система за е-автентикация на МЕУ https://eauth.egov.bg/eauth/ssologin . При електронната автентикация е необходимо наличие на ЕГН на заявителя

Не е само КЕП.

За подробности и другите въпроси - Наредба № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ