начало

И втората процедура за избор на шеф на ВАС приключи без успех, кандидати няма И втората процедура за избор на шеф на ВАС приключи без успех, кандидати няма

Моля за съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет

Мнениеот stelliana » 25 Авг 2006, 18:55

Здравейте, разведена съм с мъжът си по взаимно съгласие. След развода аз се грижа за детето ни и е дадено на мен по съдебно решение. Бившият ми мъж ми изплаща издръжка от 40лева и според решението на съда има право да го взема всяки втори и четвърти уикенд в месеца. Той взема детето ( 4год.) почти всеки уикенд - аз нямам нищо против. В момента родителите ми помагат живеем при тях но скоро ще се дипломирам като компютърен инженер.
Имам приятел който е чужденец и желае да се ожени за мен и да живеем в чужбина. Мисля че с моята специалност на вън ще мога да изкарвам по добри пари и да имаме по добър стандарт на живот. Но съм сигурна че бившият ми мъж няма да се съгласи да изкарам детето зад граница за да живеем там.
Въпросът ми е: Aко се омъжа за приятеля си ще можем ли да живеем със синът ми в чужбина защото съм сигурна че бившият ми съпруг няма да е съгласен?
stelliana
Нов потребител

извеждане на дете в чужбина

Мнениеот danni » 26 Авг 2006, 09:59

Много пъти се е писало във форума във връзка с извеждане на дете в чужбина. Моля ви погледнете отговора ми по темата `Как да изведа сина си в чужбина`. Ще добавя само, че познавам поне две дами, които живеят в чужбина, но децата им не могат да заминат с тях поради това, че бащите не дават съгласието си. Не искам да ви обезкуражавам, но единственият начин е да убедите бащата, а щом той толкова често се вижда с детето си, вероятно няма да можете. Остават ви два други варианта - да остане детето да живее при баща си, а вие да заминете без него и другият - да си останете и двамата в България. На теория можете да заведете дело съдът да разреши детето да напусне страната, за да живее в чужбина, но на практика не знам дали ще го спечелите.
Опитайте се да поговорите с бащата, може пък да се съгласи. Поне така правят цивилизованите хора. Постарайте се да му повтаряте колко добре ще е за детето, въздържайте се да говорите колко ще е добре за вас. Ако много започне да се опъва, поговорете за варианта детето да остане при него. Тогава няма да се размине с 40 лева, а цялата отговорност ще падне върху него. В крайна сметка, той също е родител, защо да не поеме отговорност и да се грижи за детето си. (Тук само ще вмъкна изненадата си, че ако бащата замине за чужбина и остави детето при майката, това е нормално. Но ако майката остави детето при бащата и замине за чужбина, тя се счита за лоша и безотговорна майка.) Това може да го стресне и да даде съгласието си. Не се изненадвайте, обаче, ако по време на подготовката ви за заминаване, се отрече от обещанията си. С така необходимата декларация за напускане на детето в чужбина, винаги ще ви държи в шах. Повярвайте ми! Изпитвам го на гърба си! През това лято, като посетих България, също имах проблеми. Но понеже бащата също живее в чужбина, се обадих на родителите му и категорично и твърдо заявих, че си отивам там, където съм започнала живота си отначало, а детето ще остане да живее у тях. До три дни имах необходимите документи!
danni
Младши потребител

Назад към Семейни казуси