начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

А задълженията?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

А задълженията?

Мнениеот nikolay_b » 10 Апр 2007, 14:35

Здравейте, моля Ви за съвет.
От известно време сме разделени със съпругата ми. Подадохме молба за развод по взаимно съгласие, тя я подготви, аз само я подписах. Отстъпвам и правото за ползване на общото ни жилище и родителските права. вече плащам издръжка. Остава обаче кредит, който е на мое име. Изтеглих заема, за да помогна на роднини на съпругата си и имам необходимите документи, за да го докажа. Въпросът ми е следният:
Възможно ли е да се направи нещо така, че съпругата ми да поеме поне част от тези финансови задължения? Финансово осигурена е, а и щом жилището, което е на мое име и ми е дадено от родителите ми се поделя, мога ли да искам и поделяне на банковият кредит.
nikolay_b
Нов потребител

Мнениеот potrebitel » 10 Апр 2007, 19:03

От написаното от Вас ме притесняват няколко факта:
1. когато подписвахте ИМ, прочетохте ли я? Знаете ли какво е написано там или се доверихте на съпругата си?
2.това, че имате кредит, беше ли упоменато в ИМ? Какво мисли съпругата Ви за него?
3. може би най-важното за Вас - защо смятате, че съпругата Ви също ще е добронамерена към Вас, както очевидно Вие сте към нея?
potrebitel
Потребител

Мнениеот rama » 10 Апр 2007, 19:18

Ако жилището е ваша лична собственост, а не СИО, то не виждам причина да се поделя. Това, че сте й предоставили право на ползване не означава, че сте поделили жилището.
Колегата е много прав. Прочетете внимателно ИМ. Ако нещо не ви харесва не се явявайте на делото. То ще бъде прекратено.
Заема няма общо с развода и не се разглежда в това дело.
rama
Потребител

Мнениеот uvella » 10 Апр 2007, 22:45

Ако се явите на делото и потвърдите подписаното от вас споразумение, съдът ще преповтори в решението си неговите условия. Включително и имуществените. А съм сигурна, че в "изчерпателното" уреждане не е посочен този кредит, изтеглен по време на брака, за семейни нужди.
Пропуснете да се явите в съд.заседание, делото ще се прекрати. След 6 месеца можете да заведете ново дело, пак по чл.100, но в изготвеното от вас (ваш адвокат) споразумение ще бъдат уредени ВСИЧКИ имуществени отношения, възникнали по време на брака, включително плащането на остатъка по кредита.
uvella
Потребител

и продължава...

Мнениеот nikolay_b » 11 Апр 2007, 11:42

Благодаря на всички! Реших да не се явя на делото и да си наема адвокат. По принцип имам сериозни основания да съдя съпругата си по вина. Досега нямах такова намерение, заради детето. Не исках да пострада репутацията и, все пак е майка на дъщеря ми. В молбата която подадохме е описан заема и срещу него с тире - Моето име като платец.
nikolay_b
Нов потребител

Мнениеот rts » 11 Апр 2007, 11:54

Моят съвет е: по-добре е да се разведете по взаимно съгласие. Добере е това, че ще ползвате адвокат. При развода по взаимно съгласие имате шанса да запазите добрите си отношения, самият развод ще се извърши по-бързо и безпроблемно, а и ще Ви струва по-малко. При развод, при който търсите вина имуществените отношения ще се уреждат в отделно производство. Най-доре е да оттеглите тази молба и да подадете нова - за развод по взаимно съгласие, като преди това коментирате заедно със съпругата си и адвокатите на двамата текста на молбата и споразумението.
rts
Активен потребител

Назад към Семейни казуси