- Дата и час: 19 Дек 2024, 21:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
На чия страна е правото?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
На чия страна е правото?
Здравейте! От ноември 2005 г. водя дела за развод. СРС излезе с решение изцяло в моя полза с изключителната вина на съпруга ми. Писах две молби до съдията на СРС за издаване на заверен препис на решение, след подпис на ответната страна, но получиха резолюции без уважение. Той от своя страна обжалва решението в частта му относно вината. Делото премина на втора инстанция - СГС. След внесена молба с болничен лист, заседанието от април т.м. се отложи за месец октомври. През това време аз и 11 годишната ми дъщеря живеем при майка ми, а съпругът ми (който всъщност не знам дали ми се води още такъв) живее в даденото ми под наем държавно ведомствено жилище от ведомството в което работя, на което аз плащам наема. Издръжката за детето, определена да се изплаща незабавно от месец ноември 2005 г. естествено не е плащана. Моля, ви кажете какъв ми е статута - аз разведена ли съм (мога ли да получа някакъв документ за това) и какви са ни правата (моите и на детето ми)? Може ли да продължава да протака делата с болничен и да не плаща издръжка на детето.
- Velizara
- Нов потребител
Брак се прекратява по съдебен път, това ще рече: с влязло в сила съдебно решение. До изтичане на срока за обжалване или до произнасянето на последната инстаниция няма влязло в сила съдебно решение. Поради тази причина Ви е отказан препис. След като нямате вл. в сила с. реш., не сте разведена.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
za pravoto
kontrol написа:Брак се прекратява по съдебен път, това ще рече: с влязло в сила съдебно решение. До изтичане на срока за обжалване или до произнасянето на последната инстаниция няма влязло в сила съдебно решение. Поради тази причина Ви е отказан препис. След като нямате вл. в сила с. реш., не сте разведена.
Благодаря за отговора, но защо тогава съдийката на делото каза:" То вие сте разведени, остава само вината" и определи датата на следващото заседание, защото на това не даде ход поради представяне на болничен лист. Как да разбирам тези думи? И как да тълкувам в ГПК "чл. 265. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Решението за развод влиза в сила, макар и да е обжалвано само в частта му относно вината." Моля, Ви обяснете ми.
- Velizara
- Нов потребител
Защото АЗ ПИША ГЛУПОСТИ (отново; явно днес ми върви). След промяната на ГПК от 1999 г. е прието именно обратното разрешение, че ако последната инстанция (окръжен съд) е сезирана само по въпроса за вината (а не до допускането на развода или съединени искове), първоинстанционното решение (районен съд) влиза в сила.
Тук идва въпросът дали само относно вината е обжалвал съпругът Ви и дали не е имало привременни мерки по чл. 261.
Искът за издръжка на детето е отделен от брачните искове. Ако законовият срок за обжалване е изтекъл, решението по него е в сила. Подлежи на изпъление. При неизпълнение следва да се процедира по общия ред. Но мисля, че едно предопреждаванене, че ще извадите ИЛ, че е възможна присъда за престъпление и т.н. ще стигнат.
Повдиган ли е бил въпросът за семейното жилище? Ако сте живели в наетото, то наистина е би следвало да е такова. В този смисъл вж. решение на Пленума на ВС 12/ 71.
Тук идва въпросът дали само относно вината е обжалвал съпругът Ви и дали не е имало привременни мерки по чл. 261.
Искът за издръжка на детето е отделен от брачните искове. Ако законовият срок за обжалване е изтекъл, решението по него е в сила. Подлежи на изпъление. При неизпълнение следва да се процедира по общия ред. Но мисля, че едно предопреждаванене, че ще извадите ИЛ, че е възможна присъда за престъпление и т.н. ще стигнат.
Повдиган ли е бил въпросът за семейното жилище? Ако сте живели в наетото, то наистина е би следвало да е такова. В този смисъл вж. решение на Пленума на ВС 12/ 71.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
kontrol написа:Защото АЗ ПИША ГЛУПОСТИ (отново; явно днес ми върви). След промяната на ГПК от 1999 г. е прието именно обратното разрешение, че ако последната инстанция (окръжен съд) е сезирана само по въпроса за вината (а не до допускането на развода или съединени искове), първоинстанционното решение (районен съд) влиза в сила.
Благодаря за обяснението! Обжалването на решението (само в частта му относно вината) беше в срок, макар и пуснато от втори адвокат, без пълономощно. Съдията излезе с обявление за внасяне на такса по СРС, представяне на пълномощно и преподписване на жалбата, след което даде ход на жалбата и делото мина на втора инстанция. А в жилището живеехме заедно, аз го напуснах след като го заварих там с друга жена. Той продължава да живее там, а аз да плащам наема на жилището, защото наст. заповед и договра за наем са на мое име. В решението на СРС пише той да напусне жилището веднага. А не ми ли трябва заверен препис на решението, за да се повдигне изпълнително дело за издръжката на детето и за това данапусне жилището? Още веднъж Благодаря!
- Velizara
- Нов потребител
По отношение на влязлото в сила решение за издръжката следва да може издаването на изпълнителен лист.Но ако делото е изпратено в цялост на втора инстанция първоинстанционния съд не виждам как би могъл да издаде изпълнителния лист - и ще се наложи да се изчака връщането му на първа инстанция.
В решението на първоинстанционния съд следва да е определен размера на издръжката.
В решението на първоинстанционния съд следва да е определен размера на издръжката.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:По отношение на влязлото в сила решение за издръжката следва да може издаването на изпълнителен лист.Но ако делото е изпратено в цялост на втора инстанция първоинстанционния съд не виждам как би могъл да издаде изпълнителния лист - и ще се наложи да се изчака връщането му на първа инстанция.
Молбите за издаване на заверен препис бяхя адресирани до първоинстанционния съд преди да отиде на втора инстанция. Не знам какво повече бих могла да направя. Няма ли начин поне да ми се издаде документ за това,че съм разведена? А привременни мерки адвокатът ми обясни, че не препоръчва да се искат, защото само сме щели да забавим нещата, а пък може и да се усложнят. Не разбрах защо обаче. И следва ли от това, че обжалва вината да не се плаща издръжка?
- Velizara
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|