може ли някой да ми помогне с примерна искова молба за увеличаване на издръжка .
предварително благодаря
- Дата и час: 19 Дек 2024, 21:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
искова молба за увеличаване на издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Ето Ви една ИМ,която писах на скоро.Надявам се да Ви свърши работа.От молбата съм заличил само информацията,представляваща т.нар "клиентска тайна".
Между другото тези дела много не са ми тип,защото в с.з между майката и бащата често става панаир,но какво да правя,няма как да откажа не жените,които са се обърнали към мен за помощ.Защитата на ищцата /ищеца/ по делото за издръжка по чл.38,ал.1 от Закона за адвокатурата е безплатна.
ДО
РАЙОНЕН СЪД
ГР.НОВИ ПАЗАР
И С К О В А М О Л Б А
ОТ:
1........................,ЕГН-...,действащ
със съгласието на майката,тя и зако
нен представител..........................
И
2..................................ЕГН.........
съдебен адрес за призоваване:
...............................................
ПРОТИВ:
.....................ЕГН.....................
адрес за призоваване..............
Правно основание: чл.86,във вр чл.82,ал.2 от СК
Бързо производство : чл.126А, б.”Е” от ГПК
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Ответникът ............. е баща на непълнолетният ми син .............ЕГН...... и на малолетната ми дъщеря...............ЕГН....... С решение № .... от ............год. по гр.дело № .../..... год.по описа на НПРС,същият бе осъден да изплаща на синът ни ............. ежемесечна издръжка в размер на ............. лева и на дъщеря ни .................чрез мен,като майка и законен представител в размер на ............ лева.
От ......... год./когато е постановено решението на НПРС по присъждане размера на издръжката/ до сега е промениха социално-икономическите условия на живот в страната.От това,значително нарастнаха и разходите,свързани с издръжката на двете ми деца.Синът ми ................. е ученик в Професионална гимназия по ........................-гр.Шумен.Само за заплащане на пътните му разходи ежемесечно са ми необходими ...... лв.Дъщеря ми ..................... е ученичка в................ гр.Нови пазар.И за двете деца са необходими средства за задоволяване на техните потребности,свързани с покриване на разходите за обучение,прехрана и издръжка.
Нестабилното здравословно състояние на малолетната ми дъщеря...........-страдаща от ...................... ме принуждава непрекъснато да търся средства за медикаменти.На скоро се наложи и закупуване на медикаменти,чиято цена в размер на .......... лв.съм я заплатила лично .Ежемесечно малолетната ми дъщеря трябва да бъде водена на контролни прегледи в гр.Варна за...........
Цялостната издръжка и осигуряване на средства за издръжка,отглеждане и възпитание на децата в момента е поета от мен.Изпитвам сериозни материални и финансови затруднения по отглеждането и осигуряване на издръжката на двете ми деца.Работя като ........................... и с наличните ми трудови доходи едновременно следва да подсигуря цялостната издръжка на семейството,да заплатя ежемесечните необходими потребителски разходи /ел.енергия,водозахранване,отопление и др/,както и своевременно да погасявам кредитните си задължения към Банка .....-гр.Нови пазар при месечна вноска в размер на .......... лв.
Ответникът понастоящем работи и реализира трудови доходи,достатъчни за задоволяване на личните му нужди и за изплащане на издръжка , която няма да се яви съществено затруднение за самият него.
В предвид гореизложеното,считам,че са налице достатъчно основанията да претендирам за увеличение на така присъдените издръжки с решение по гражданско дело № ....../.......... год.по описа на НПРС
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,
С оглед на всичко по-горе изложено Ви МОЛЯ,да ни призовете с ответника на съд и след като се убедите в основателността на настоящата ми искова претенция да постановите съдебно Решение с което да допуснете увеличение на така присъдената с Решение на НПРС по гр.д.№ ..... / ......... год.месечна издръжка както следва:
- по отношение на непълнолетният ми син.... ЕГН......... от ........ лева,същата да бъде увеличена на ........................ лева;
- по отношение на малолетната ни дъщеря..... ЕГН...........от ........ на ............ лева,чрез мен като майка и законен представител,считано от датата на завеждане на настоящият иск.
Моля да задължите ответника да представи в с.з. документ за доходите, които получава, както и декларация за семейно и материално състояние.
Моля в с.з да бъдат допуснати за разпит двама свидетели под режим на довеждане.
Ангажирам се в с.з при необходимост да представя допълнително гласни и писмени доказателства в зависимост от становището на ответника.
ДОКАЗАТЕЛСТВА:
1.Решение № .... на НПРС от .......... г.по гр.дело № .../.... г;
2.Удостоверение за раждане № ;
3.Удостоверение за раждане № ;
4.Удостоверение № на ПГ по ......-Шумен;
5.Удостоверение № на СОУ ...................-Н.Пазар;
6.Медицинско удостоверение № ;
7.Фактура №;
8.Фактура №;
9.Удостоверение № /за доходи на майката/
10.Договор № 88/07.04.06 год.за потребителски кредит с Банка ......... ;
Приложение:
Препис от ИМ ведно с посочените доказателства.
16.02.07 год. С уважение:1………………….
гр.Нови пазар
2....................
Между другото тези дела много не са ми тип,защото в с.з между майката и бащата често става панаир,но какво да правя,няма как да откажа не жените,които са се обърнали към мен за помощ.Защитата на ищцата /ищеца/ по делото за издръжка по чл.38,ал.1 от Закона за адвокатурата е безплатна.
ДО
РАЙОНЕН СЪД
ГР.НОВИ ПАЗАР
И С К О В А М О Л Б А
ОТ:
1........................,ЕГН-...,действащ
със съгласието на майката,тя и зако
нен представител..........................
И
2..................................ЕГН.........
съдебен адрес за призоваване:
...............................................
ПРОТИВ:
.....................ЕГН.....................
адрес за призоваване..............
Правно основание: чл.86,във вр чл.82,ал.2 от СК
Бързо производство : чл.126А, б.”Е” от ГПК
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Ответникът ............. е баща на непълнолетният ми син .............ЕГН...... и на малолетната ми дъщеря...............ЕГН....... С решение № .... от ............год. по гр.дело № .../..... год.по описа на НПРС,същият бе осъден да изплаща на синът ни ............. ежемесечна издръжка в размер на ............. лева и на дъщеря ни .................чрез мен,като майка и законен представител в размер на ............ лева.
От ......... год./когато е постановено решението на НПРС по присъждане размера на издръжката/ до сега е промениха социално-икономическите условия на живот в страната.От това,значително нарастнаха и разходите,свързани с издръжката на двете ми деца.Синът ми ................. е ученик в Професионална гимназия по ........................-гр.Шумен.Само за заплащане на пътните му разходи ежемесечно са ми необходими ...... лв.Дъщеря ми ..................... е ученичка в................ гр.Нови пазар.И за двете деца са необходими средства за задоволяване на техните потребности,свързани с покриване на разходите за обучение,прехрана и издръжка.
Нестабилното здравословно състояние на малолетната ми дъщеря...........-страдаща от ...................... ме принуждава непрекъснато да търся средства за медикаменти.На скоро се наложи и закупуване на медикаменти,чиято цена в размер на .......... лв.съм я заплатила лично .Ежемесечно малолетната ми дъщеря трябва да бъде водена на контролни прегледи в гр.Варна за...........
Цялостната издръжка и осигуряване на средства за издръжка,отглеждане и възпитание на децата в момента е поета от мен.Изпитвам сериозни материални и финансови затруднения по отглеждането и осигуряване на издръжката на двете ми деца.Работя като ........................... и с наличните ми трудови доходи едновременно следва да подсигуря цялостната издръжка на семейството,да заплатя ежемесечните необходими потребителски разходи /ел.енергия,водозахранване,отопление и др/,както и своевременно да погасявам кредитните си задължения към Банка .....-гр.Нови пазар при месечна вноска в размер на .......... лв.
Ответникът понастоящем работи и реализира трудови доходи,достатъчни за задоволяване на личните му нужди и за изплащане на издръжка , която няма да се яви съществено затруднение за самият него.
В предвид гореизложеното,считам,че са налице достатъчно основанията да претендирам за увеличение на така присъдените издръжки с решение по гражданско дело № ....../.......... год.по описа на НПРС
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,
С оглед на всичко по-горе изложено Ви МОЛЯ,да ни призовете с ответника на съд и след като се убедите в основателността на настоящата ми искова претенция да постановите съдебно Решение с което да допуснете увеличение на така присъдената с Решение на НПРС по гр.д.№ ..... / ......... год.месечна издръжка както следва:
- по отношение на непълнолетният ми син.... ЕГН......... от ........ лева,същата да бъде увеличена на ........................ лева;
- по отношение на малолетната ни дъщеря..... ЕГН...........от ........ на ............ лева,чрез мен като майка и законен представител,считано от датата на завеждане на настоящият иск.
Моля да задължите ответника да представи в с.з. документ за доходите, които получава, както и декларация за семейно и материално състояние.
Моля в с.з да бъдат допуснати за разпит двама свидетели под режим на довеждане.
Ангажирам се в с.з при необходимост да представя допълнително гласни и писмени доказателства в зависимост от становището на ответника.
ДОКАЗАТЕЛСТВА:
1.Решение № .... на НПРС от .......... г.по гр.дело № .../.... г;
2.Удостоверение за раждане № ;
3.Удостоверение за раждане № ;
4.Удостоверение № на ПГ по ......-Шумен;
5.Удостоверение № на СОУ ...................-Н.Пазар;
6.Медицинско удостоверение № ;
7.Фактура №;
8.Фактура №;
9.Удостоверение № /за доходи на майката/
10.Договор № 88/07.04.06 год.за потребителски кредит с Банка ......... ;
Приложение:
Препис от ИМ ведно с посочените доказателства.
16.02.07 год. С уважение:1………………….
гр.Нови пазар
2....................
- sarbijanac
- Активен потребител
Коригирайте си "сламката" - майката не може едновременно да е законен представител и да дава попечителско съдействие, макар че тази неточност в случая няма да има никакви практически негативни последици. До тук стехнах с прочитането на тази "сламка" , поради което не мога нищо да кажа за нейното съдържание
- mitko6
- Потребител
Но добро впечатление ми прави, че в тази искове молба се навеждат доказателстевни искание относно установяване на възможността на родителят-ответник да доставя издръжка на своето дете с оглед на увеличените нужди на детето!
- mitko6
- Потребител
mitko6 написа:Коригирайте си "сламката" - майката не може едновременно да е законен представител и да дава попечителско съдействие, макар че тази неточност в случая няма да има никакви практически негативни последици. До тук стехнах с прочитането на тази "сламка" , поради което не мога нищо да кажа за нейното съдържание
Не смятам да я "коригирам",тъй като съм я подал в НПРС точно в този вид и нямам указания за отстраняване на нередности по реда на чл.99 и 100 от ГПК.Предполагам сте разбрали-едното дете е непълнолетно,а другото е малолетно.
Напротив - с тази ИМ делото ми мина безупречно добре.Вдигнах издръжката и на двете деца.
- sarbijanac
- Активен потребител
По т. 1 се разбира друго, но както ти казах, а и ти сам си разбрал, тази неточност не е от тези, които обуславят нередовността на исковата молба.
- mitko6
- Потребител
много благодаря за ИМ , както и за коментарите . В случая бащата е от години в чужбина и въобще не изплаща определената 15 лева издражка. в момента издръжката се плаща от общината
отново брлагодаря на всички!!!! успех
отново брлагодаря на всички!!!! успех
- jeni77
- Младши потребител
Може би с това трябваше да започнете.Има особеност-ще се наложи призоваване на лицето чрез ДВ щом не живее в страната и няма как да бъде редовно призован.
На второ място-ако на първо с.з призованият чрез ДВ не се яви съдът ще следва да му назначи особен представител /адвокат/.
При тази обстановка наистина няма как да се гледа делото по реда на чл.126 А,буква "е" от ГПК - бързо производство.няма възможност на ответника да се връчи препис на ИМ и същия в 7 дневен срок да представи писмените си доказателства.
Само информативно да попитам защо издръжката е определена в размер на 15 лв,след като с постановление на министерски съвет минималния размер е 30 лв,а максималния 80 лв ?
На второ място-ако на първо с.з призованият чрез ДВ не се яви съдът ще следва да му назначи особен представител /адвокат/.
При тази обстановка наистина няма как да се гледа делото по реда на чл.126 А,буква "е" от ГПК - бързо производство.няма възможност на ответника да се връчи препис на ИМ и същия в 7 дневен срок да представи писмените си доказателства.
Само информативно да попитам защо издръжката е определена в размер на 15 лв,след като с постановление на министерски съвет минималния размер е 30 лв,а максималния 80 лв ?
- sarbijanac
- Активен потребител
делото за развод и издръжка е водено в далечната 1998 год.
в първото с.з. съдът може ли да призове ответника с д.в. и след това назначи адвокат след като се установи , че същия не живее на посочения последен постоянен адрес. не можем да сме сигурни, че ответника не се връща в страната
И отново благодарност
в първото с.з. съдът може ли да призове ответника с д.в. и след това назначи адвокат след като се установи , че същия не живее на посочения последен постоянен адрес. не можем да сме сигурни, че ответника не се връща в страната
И отново благодарност
- jeni77
- Младши потребител
jeni77 написа:делото за развод и издръжка е водено в далечната 1998 год.
И отново благодарност
В Исковата молба като особени искания можете да посочите ,че желаете призоваването чрез ДВ,тъй като разполагате със сведение,че ответника не живее в РБ.
Можете да поискате и издаване на съд.удостоверение,по силата на което да се снабдите с друго такова от ОДП-група "Документи за самоличност",дали ответника е извън територията на страната-дата на последно влизане и излизане.
- sarbijanac
- Активен потребител
Колега изобщо не ми се чудете.Да-така съм си образувал винаги делата за издръжка.По бързо производство - чл.126 А,буква "Е" от ГПК.
Смятам,че е излишно да Ви припомням,че при бързото производство ответника е задължен в 7 -дневен срок да си представи доказателствата.
И още нещо-недоносче или не,делата ми вървят като за млад адвокат /на 3 месеца сам.работа/ много добре.И за тия три месеца се радвам на успех,какъвто може би някои колеги са чакали значително повече.
Обърнете внимание колко пъти Вие сте получили благодарности във форума и колко пъти такива съм получил аз.И тогава си позволявайте коментари.
Смятам,че е излишно да Ви припомням,че при бързото производство ответника е задължен в 7 -дневен срок да си представи доказателствата.
И още нещо-недоносче или не,делата ми вървят като за млад адвокат /на 3 месеца сам.работа/ много добре.И за тия три месеца се радвам на успех,какъвто може би някои колеги са чакали значително повече.
Обърнете внимание колко пъти Вие сте получили благодарности във форума и колко пъти такива съм получил аз.И тогава си позволявайте коментари.
- sarbijanac
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|