начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

искова молба за увеличаване на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искова молба за увеличаване на издръжка

Мнениеот jeni77 » 14 Апр 2007, 12:04

може ли някой да ми помогне с примерна искова молба за увеличаване на издръжка .
предварително благодаря
jeni77
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 14 Апр 2007, 20:44

Ето Ви една ИМ,която писах на скоро.Надявам се да Ви свърши работа.От молбата съм заличил само информацията,представляваща т.нар "клиентска тайна".

Между другото тези дела много не са ми тип,защото в с.з между майката и бащата често става панаир,но какво да правя,няма как да откажа не жените,които са се обърнали към мен за помощ.Защитата на ищцата /ищеца/ по делото за издръжка по чл.38,ал.1 от Закона за адвокатурата е безплатна.

ДО
РАЙОНЕН СЪД
ГР.НОВИ ПАЗАР

И С К О В А М О Л Б А

ОТ:

1........................,ЕГН-...,действащ
със съгласието на майката,тя и зако
нен представител..........................

И

2..................................ЕГН.........

съдебен адрес за призоваване:
...............................................

ПРОТИВ:
.....................ЕГН.....................
адрес за призоваване..............

Правно основание: чл.86,във вр чл.82,ал.2 от СК
Бързо производство : чл.126А, б.”Е” от ГПК

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ответникът ............. е баща на непълнолетният ми син .............ЕГН...... и на малолетната ми дъщеря...............ЕГН....... С решение № .... от ............год. по гр.дело № .../..... год.по описа на НПРС,същият бе осъден да изплаща на синът ни ............. ежемесечна издръжка в размер на ............. лева и на дъщеря ни .................чрез мен,като майка и законен представител в размер на ............ лева.
От ......... год./когато е постановено решението на НПРС по присъждане размера на издръжката/ до сега е промениха социално-икономическите условия на живот в страната.От това,значително нарастнаха и разходите,свързани с издръжката на двете ми деца.Синът ми ................. е ученик в Професионална гимназия по ........................-гр.Шумен.Само за заплащане на пътните му разходи ежемесечно са ми необходими ...... лв.Дъщеря ми ..................... е ученичка в................ гр.Нови пазар.И за двете деца са необходими средства за задоволяване на техните потребности,свързани с покриване на разходите за обучение,прехрана и издръжка.
Нестабилното здравословно състояние на малолетната ми дъщеря...........-страдаща от ...................... ме принуждава непрекъснато да търся средства за медикаменти.На скоро се наложи и закупуване на медикаменти,чиято цена в размер на .......... лв.съм я заплатила лично .Ежемесечно малолетната ми дъщеря трябва да бъде водена на контролни прегледи в гр.Варна за...........
Цялостната издръжка и осигуряване на средства за издръжка,отглеждане и възпитание на децата в момента е поета от мен.Изпитвам сериозни материални и финансови затруднения по отглеждането и осигуряване на издръжката на двете ми деца.Работя като ........................... и с наличните ми трудови доходи едновременно следва да подсигуря цялостната издръжка на семейството,да заплатя ежемесечните необходими потребителски разходи /ел.енергия,водозахранване,отопление и др/,както и своевременно да погасявам кредитните си задължения към Банка .....-гр.Нови пазар при месечна вноска в размер на .......... лв.
Ответникът понастоящем работи и реализира трудови доходи,достатъчни за задоволяване на личните му нужди и за изплащане на издръжка , която няма да се яви съществено затруднение за самият него.
В предвид гореизложеното,считам,че са налице достатъчно основанията да претендирам за увеличение на така присъдените издръжки с решение по гражданско дело № ....../.......... год.по описа на НПРС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,

С оглед на всичко по-горе изложено Ви МОЛЯ,да ни призовете с ответника на съд и след като се убедите в основателността на настоящата ми искова претенция да постановите съдебно Решение с което да допуснете увеличение на така присъдената с Решение на НПРС по гр.д.№ ..... / ......... год.месечна издръжка както следва:
- по отношение на непълнолетният ми син.... ЕГН......... от ........ лева,същата да бъде увеличена на ........................ лева;
- по отношение на малолетната ни дъщеря..... ЕГН...........от ........ на ............ лева,чрез мен като майка и законен представител,считано от датата на завеждане на настоящият иск.
Моля да задължите ответника да представи в с.з. документ за доходите, които получава, както и декларация за семейно и материално състояние.
Моля в с.з да бъдат допуснати за разпит двама свидетели под режим на довеждане.
Ангажирам се в с.з при необходимост да представя допълнително гласни и писмени доказателства в зависимост от становището на ответника.

ДОКАЗАТЕЛСТВА:

1.Решение № .... на НПРС от .......... г.по гр.дело № .../.... г;
2.Удостоверение за раждане № ;
3.Удостоверение за раждане № ;
4.Удостоверение № на ПГ по ......-Шумен;
5.Удостоверение № на СОУ ...................-Н.Пазар;
6.Медицинско удостоверение № ;
7.Фактура №;
8.Фактура №;
9.Удостоверение № /за доходи на майката/
10.Договор № 88/07.04.06 год.за потребителски кредит с Банка ......... ;

Приложение:
Препис от ИМ ведно с посочените доказателства.

16.02.07 год. С уважение:1………………….
гр.Нови пазар

2....................
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 14 Апр 2007, 21:23

Коригирайте си "сламката" - майката не може едновременно да е законен представител и да дава попечителско съдействие, макар че тази неточност в случая няма да има никакви практически негативни последици. До тук стехнах с прочитането на тази "сламка" , поради което не мога нищо да кажа за нейното съдържание :wink:
mitko6
Потребител

Мнениеот mitko6 » 14 Апр 2007, 21:26

Но добро впечатление ми прави, че в тази искове молба се навеждат доказателстевни искание относно установяване на възможността на родителят-ответник да доставя издръжка на своето дете с оглед на увеличените нужди на детето!
mitko6
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 14 Апр 2007, 21:33

mitko6 написа:Коригирайте си "сламката" - майката не може едновременно да е законен представител и да дава попечителско съдействие, макар че тази неточност в случая няма да има никакви практически негативни последици. До тук стехнах с прочитането на тази "сламка" , поради което не мога нищо да кажа за нейното съдържание :wink:

Не смятам да я "коригирам",тъй като съм я подал в НПРС точно в този вид и нямам указания за отстраняване на нередности по реда на чл.99 и 100 от ГПК.Предполагам сте разбрали-едното дете е непълнолетно,а другото е малолетно.

Напротив - с тази ИМ делото ми мина безупречно добре.Вдигнах издръжката и на двете деца.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 15 Апр 2007, 00:32

По т. 1 се разбира друго, но както ти казах, а и ти сам си разбрал, тази неточност не е от тези, които обуславят нередовността на исковата молба. :D
mitko6
Потребител

Мнениеот jeni77 » 17 Апр 2007, 14:52

много благодаря за ИМ , както и за коментарите . В случая бащата е от години в чужбина и въобще не изплаща определената 15 лева издражка. в момента издръжката се плаща от общината
отново брлагодаря на всички!!!! успех
jeni77
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 17 Апр 2007, 19:54

Може би с това трябваше да започнете.Има особеност-ще се наложи призоваване на лицето чрез ДВ щом не живее в страната и няма как да бъде редовно призован.

На второ място-ако на първо с.з призованият чрез ДВ не се яви съдът ще следва да му назначи особен представител /адвокат/.

При тази обстановка наистина няма как да се гледа делото по реда на чл.126 А,буква "е" от ГПК - бързо производство.няма възможност на ответника да се връчи препис на ИМ и същия в 7 дневен срок да представи писмените си доказателства.

Само информативно да попитам защо издръжката е определена в размер на 15 лв,след като с постановление на министерски съвет минималния размер е 30 лв,а максималния 80 лв ? :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот jeni77 » 18 Апр 2007, 14:11

делото за развод и издръжка е водено в далечната 1998 год.
в първото с.з. съдът може ли да призове ответника с д.в. и след това назначи адвокат след като се установи , че същия не живее на посочения последен постоянен адрес. не можем да сме сигурни, че ответника не се връща в страната
И отново благодарност
jeni77
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 18 Апр 2007, 20:35

jeni77 написа:делото за развод и издръжка е водено в далечната 1998 год.
в първото с.з. съдът може ли да призове ответника с д.в. и след това назначи адвокат след като се установи , че същия не живее на посочения последен постоянен адрес. не можем да сме сигурни, че ответника не се връща в страната
И отново благодарност

В Исковата молба като особени искания можете да посочите ,че желаете призоваването чрез ДВ,тъй като разполагате със сведение,че ответника не живее в РБ.
Можете да поискате и издаване на съд.удостоверение,по силата на което да се снабдите с друго такова от ОДП-група "Документи за самоличност",дали ответника е извън територията на страната-дата на последно влизане и излизане.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Апр 2007, 19:51

Колега изобщо не ми се чудете.Да-така съм си образувал винаги делата за издръжка.По бързо производство - чл.126 А,буква "Е" от ГПК.

Смятам,че е излишно да Ви припомням,че при бързото производство ответника е задължен в 7 -дневен срок да си представи доказателствата.

И още нещо-недоносче или не,делата ми вървят като за млад адвокат /на 3 месеца сам.работа/ много добре.И за тия три месеца се радвам на успех,какъвто може би някои колеги са чакали значително повече.

Обърнете внимание колко пъти Вие сте получили благодарности във форума и колко пъти такива съм получил аз.И тогава си позволявайте коментари.
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Семейни казуси