начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Лишаване от наследство при живи родители.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лишаване от наследство при живи родители.

Мнениеот Sintiya » 27 Апр 2007, 18:35

Здравеите имам нужда от правна помощ,моля дайте ми съвет.
Двама живи родители преписват апартамента си само на едното дето,а другото го лишават от правото на наследство.
Интересуваме има ли закон който им дава право да лишат сина си от наследство?
Знам,че има около три вариянта да препишат апартамента си от който чрез завещание и дарение може да се оспорва,но нямам представа ако е чрез мнима покупко-продажба каква е процедурата за обжалване.Може ли сега да се заведе дело или трябва да се изчака смърта на един от двамата родители.
Кога и как ще е по лесния вариянт.
Благодаря ви предварително за отговора.
Sintiya
Нов потребител

Мнениеот peip » 27 Апр 2007, 19:15

всеки има право да се разпорежда със собствените си вещи по най - добрия за него начин.
Сега по никакъв начин не можете да направите нищо.
Ако при откриване на наследството се окаже, че е накърнена запазената част, тогава за наследника ще настъпи възможността да обжалва, доказва, претендира, иска.
Според мен този син следва да преразгледа поведението си спрямо родителите си. За да стигне родител до такова решение следва да е крайно обиден или накърнен.
peip
Потребител

Мнениеот Sintiya » 27 Апр 2007, 19:26

Благодаря за отговора,но баща ми тоест (лишения наследник ) според тях си имал защото цял живот работи като вол.А мързеливата ми леля която нищо не е пипнала като работа пак цял живот нямала нищо и затова всичко на нея.Затова питам какво може да се направи и дали сега е подходяшия момент.
Случеят е следният Господ дава на тези който ръцете са им в ........,а тези които вижда че могат сами ги оставя да се мъчат.
Sintiya
Нов потребител

Мнениеот divain » 29 Апр 2007, 19:41

Според мен не тормозете никого сега с подобни действия.
Става въпрос за апартамент / мисля , че не е толкова голям / и в него живеят родителите на баща Ви . Сигурно и леля Ви живее там . А вашето семейство си има друго жилище . Тя може би се грижи за баба Ви и дядо Ви за това те да са решили на нея да оставят апартамента . За сега е много глупаво да завеждате каквито и да било искове срещу тях . С това нищо няма да постигнете , а само ще си навлечете омраза . Преценете добре ситуацията - защо всъщност те така са решили , по някога се налага човек да появи и малко "човещина" спрямо близките си / и не само към тях :) /.
Защо Ви е от сега част от този апартамент ? Какво бихте направили с нея ? Бихте я продали или пуснали наематели :shock: ... трябват Ви пари ли ??!! Сега на този етап не е нужно нищо да правите / всъщност можете да направите някакви опити да изгладите отношенията си и да се замислите защо се е стигнало до тук , погледнете го от човешка гледна точка - дали с нещо не сте допринесли за тази ситуация , или пък леля Ви наистина се нуждае от това жилище / може да няма къде да живее /. А иначе има начини да се развали покупко- продажбата / P.S. -аз бих го продала с договор за издръжка и гледане , но... /. Има значение също и да ли родителите наистина са искали сделката.
Ако все още наистина искате да го направите , съберете всичките си документи и отидете при адвокат , сами няма да се справите, А и също няма да е много лесно както от практическа гледна точка , така и от емоционалната страна.
divain
Потребител

Мнениеот Sintiya » 30 Апр 2007, 06:55

Мерси за отговора:-)
До някъде сте прав този апартамент е малък но пазарната му цена е около 80 000 лв,а по право това си е голяма сума за да се подарява лесно.
А колкото до родителите му е така цял живот за единият има понеже е по борбен и се оправя сам в живота, а другият го мързи да гледа и чака помощ от мама и тате до гроб.
В интерес на истината ние живеем на километър от тях а леля на 200 км,нито ги вижда нито се грижи за тях,но пък си търси подаяния и дори иска постоянно пари от тях.
Нямам нужда и от пари просто ме е яд на несправедливоста спрямо баща ми!Затова се и обърнах към този форум защото търся професионален съвет и помощ от юрист.
Sintiya
Нов потребител

Мнениеот divain » 30 Апр 2007, 20:37

Здравейте !
Сега наистина е малко по-ясна ситуацията , макар , че за да се направи необходимото във Ваша полза , трябва с всичките документи които разполагате, да отидете при адвокат.
Не искам да Ви отчайвам напълно , но докато са живи родителите на баща Ви , никой не може да претендира за запазената си част от наследството. Това може да стане едва след тяхната смърт.
А както вече Ви казах , ако те наистина са решили да "продатат " апартамента на леля Ви , има много начини. Има и начини да обжалвате , но както Ви казах , докато са живи - не. Като отидете при адвоката , той ще Ви обясни също , че нещата могат да се "изрътрят " така , че след смъртта им , вашият баща може да получи по-малка част отколкото леля Ви . Всичко опира до волята на наследодателя, т.е. на родителите им. За това Ви акцентирам "върху отношенията".
Това са в общи линии нещата . За повече подробности трябва да се обърнете към адвокат .
divain
Потребител

Назад към Семейни казуси