начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

ИЗДРЪЖКА ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗДРЪЖКА ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот e.kalcheva » 02 Май 2007, 13:24

Много моля да ми отговорите на въпроса: "Може ли да се търси издръжка от баща, който е чужда гражданин. Няма брак с майката, но е припознал детето. Явно ще трябва да се издирва чрез ДВ. Колко струва въпросното обнародване?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот e.kalcheva » 02 Май 2007, 17:10

Какво имате предвид под: "Как ще се реализира"? Ако бащата бъде осъден, но не плаща, може да се изплаща от общината. Мен ме интересува самото призоваване как ще стане.
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 03 Май 2007, 00:03

Призоваването е чрез ДВ.В ИМ като особено искане можете да го поискате от съда .
Относно таксите мисля,че по закона за държавните такси тъй като делото е за издръжка не следва да се събира такса за призоваването чрез ДВ- но не съм съвсем сигурен.
На първото с.з естествено,че бащата няма да се яви и съда ще му назначи особен представител.Не зная как би могло да протече такова дело за издръжка - на практика съда ще постанови решение без да разполага с каквито и да е доказателства за ответника - доходи,материално състояние в чужбина и т.н.Все пак ще бъде определена издържка в размер между 30 и 80 лв.
В случая НАРЕДБА за изплащане от държавата на присъдена издръжка (приета ПМС № 288 от 10 декември 2002 г. на МС/обн. ДВ бр. 117/2002 г.) е приложима.С тази особеност,че платеното от общината подлежи на върщане от длъжника-баща.А как би могло да се върне след като самия той надали някога ще се върне в БГ ? :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот e.kalcheva » 03 Май 2007, 08:03

Sarbijanac, сърдечно благодаря за компетентния и изчерпателен отговор! Бащата е от държаржа членка на ЕС - Румъния. Къде мога да проверя имаме ли споразумение с тази страна и в случая трябва ли да се прилага или не е необходимо?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Май 2007, 14:27

Плащате 15 лева такса за публикация в ДВ, ако заявите, че не знаете адреса, но ако го знаете, може да искате да се призове там-в държавата от ЕС, което може би било по-скъпо, не съм призовавал така, но ми е любопитно как става по новите Регламенти-всяка държава трябва да има специален орган по призоваване, който сигурно събира някакви такси и то по-големи от 15 лева.
За публикацията по дела зи издръжка се събира такса, дори на социално слаби лица ми събраха.
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси