начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Отново издръжка, но по различно

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново издръжка, но по различно

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 15:32

Привет,
Четох доста от писаното за издръжките, но не видях това което ме интересува.
Детето е присъдено на съпругата ми, плащам си редовно издръжката. Въпроса ми е следния: Когато детето пребивава един месец през лятото при мен, аз го издържам и т.н. - дължа ли издръжка за този месец? И въпрос две: В този период не трябва ли аз да получа издръжка от бившата си съпруга?
Логиката от която изхождам е, че издръжката се дължи на този който гледа детето, като целта и е да помага на родителя грижещ се за детето. При положение, че в месеца който ми се полага за прекарване с детето, аз го издържам, то би трябвало да получа същата помощ, която плащам през останалото време, когато не е при мен.
Благодаря предварително
imanev
Младши потребител

Мнениеот brianna » 07 Авг 2007, 15:38

Колко е жалко да си броите парите за собственото дете и дори публично да си го признавате :x :x :x
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша :)
brianna
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 07 Авг 2007, 15:47

Тц, Тц, Тц ..... свещенна простота.... егати въпроса
Аватар
778899
Активен потребител

Re: Отново издръжка, но по различно

Мнениеот fenix_f » 07 Авг 2007, 15:48

imanev написа:Когато детето пребивава един месец през лятото при мен, аз го издържам и т.н. - дължа ли издръжка за този месец?

Да, дължите издръжка.

imanev написа: В този период не трябва ли аз да получа издръжка от бившата си съпруга?

Издръжка се дължи само въз основа на влязло в сила съдебно решение. Прочетете си решението за развод в частта касаеща плащането на издръжка и там ще намерите отговора на въпроса си.
fenix_f
Потребител

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 15:52

Абе тука няма ли юристи - питам как стои въпроса. За ваше сведение в момента водя дело за родителски права и въобще не си броя стотинките, като става въпрос за детето ми. Но кажете ми като детето е при мен, защо трябва да давам пари на бившата си съпруга, която не работи, за да ходи по кръчми и т.н., под формата на издръжка за детето?
Най - лесно е да бъдем критици на другите!
Поздрави
imanev
Младши потребител

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 15:54

fenix_f - Благодаря ти
imanev
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 07 Авг 2007, 15:58

абе, че има юристи-явно има :) !!! Вижте, така зададен въпросът-направо дразни очите! Ако има основание Вие да гледате детето, поради укоримото поведение на майката-впрегнете усилия в тази насока, а не издребнявайте за някакви си 50лв. или малко под или над тях... затова и получихте такива отговори!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот donna » 07 Авг 2007, 15:59

imanev написа:Абе тука няма ли юристи - питам как стои въпроса. За ваше сведение в момента водя дело за родителски права и въобще не си броя стотинките, като става въпрос за детето ми. Но кажете ми като детето е при мен, защо трябва да давам пари на бившата си съпруга, която не работи, за да ходи по кръчми и т.н., под формата на издръжка за детето?
Най - лесно е да бъдем критици на другите!
Поздрави

Вижте въпроса е спорен ,аз съм на мнение ,че детето когато е при вас и вие си го издържате и не би следвало да плащате на майката никаква издръжка . Има и обратно мнение разбира се .
Някъде из архива има подобна тема ,спомням си че спорехме и дискутирахме ,но беше преди време може би преди 2-3г.
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 07 Авг 2007, 16:03

Когато детето пребивава един месец през лятото при мен, аз го издържам и т.н. - дължа ли издръжка за този месец?

Дължите издръжка като всеки родител, и през месеца, през който детето живее при Вас, му я осигурявате в натура. Тоест аз лично не смятам, че трябва да давате пари за този месец на жена си. Знам, че много колеги не са съгласни. Едното мнение срещу другото мнение. Може да има, но аз не знам, например практика на ВС или ВКС по въпроса или нещо писано в теорията.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 16:10

778899 написа:абе, че има юристи-явно има :) !!! Вижте, така зададен въпросът-направо дразни очите! Ако има основание Вие да гледате детето, поради укоримото поведение на майката-впрегнете усилия в тази насока, а не издребнявайте за някакви си 50лв. или малко под или над тях... затова и получихте такива отговори!

Просто понякога нейната наглост ме издразва много яко.
Извинявай за резкия отговор
Яжно обаче темата ще е с продължение имайки впредвид отговора на donna
imanev
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 07 Авг 2007, 16:21

Чия наглост-моята ли :) ??? Кое е наглото, така и не разбрах.... И щом "понякога" ви дразни, значи често, често питате и/или четете тук :wink: ! И е "понякога", просто защото "понякога" пиша...ето, днес явно ми е ден! Е, хайде, понеже Ви дразня само "понякога" ще взема да Ви споделя и моето мнение-и според мен за месеца, през който детето е при другия родител-не се дължи издръжка....но както написаха колегите-това е спорен момент....
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 16:37

778899 написа:Чия наглост-моята ли :) ??? Кое е наглото, така и не разбрах.... И щом "понякога" ви дразни, значи често, често питате и/или четете тук :wink: ! И е "понякога", просто защото "понякога" пиша...ето, днес явно ми е ден! Е, хайде, понеже Ви дразня само "понякога" ще взема да Ви споделя и моето мнение-и според мен за месеца, през който детето е при другия родител-не се дължи издръжка....но както написаха колегите-това е спорен момент....

Имах предвид бившата съпруга :( , а не Вас. Две години с издръжката погасявах заем, който беше изтеглила и естествено, заема не беше за детето. А тя имаше претенции да плащам до 9-то число, за да не закъснява с заема. Тази и други постъпки определям като наглост. Във форума започнах да влизам, като започнах да водя делото за родителски права. Между другото живее и в мое наследствено жилище, като детето 2/3 от времето не прекарва в това жилище, а живее при нейните родители. От форума разбрах, че имам право да и искам и наем, но аз съм решил да спечеля родителски права и се боря за това, защото това наистина ще е най добре за детето. Големият ми проблем е, че живея в друг град и това доста отежнява нещата.
imanev
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 07 Авг 2007, 16:55

ок, не Ви разбрах и аз :) ! След като водите дело, това означава, че може би има ангажиран колега /желателно е :wink: /! От отговора към мен мога да Ви кажа само следното-това, че бившата ви съпруга е теглила заем-не я прави лоша майка в очита на съда, и това, че води детето при родителите си....според много съдии-също не е проблем! Вие знаете най-добре с какво се захващате и до къде искате да го доведете....
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот fenix_f » 07 Авг 2007, 17:06

Интересно в този ред на мисли, ако примерно детето е с баба си на почивка за месец, дали тогава двамата родители ще и дължат издръжка. :D
fenix_f
Потребител

Мнениеот imanev » 07 Авг 2007, 17:17

Имам адвокат, но той е в града в който живее детето. До сега съм се виждал с него два пъти, когато го наех и 10 мин преди първото дело. По съвети на ваши колеги го наех и наистина е много добър, но нямам контакт с него, за да задам въпросите които ме интересуват. Обещавам, че няма да му цитирам това което съм прочел във форума, прочетох, че е много дразнещо за Вас и Ви разбирам :wink: .
Благодаря Ви за отговорите които ми дадохте.
Не искам да Ви занимавам повече с подробности, но всеки който ме познава ме подкрепя в решението, моето и на настоящата ми съпруга, да вземем детето, защото ще му предложим по - добри условия за живот, възпитание и развитие в живота.
imanev
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 07 Авг 2007, 17:19

хахахахаха :D , ми да-като заведе бабата детето и ето ти-ОЩЕ ДВЕ ЛЕСНИ ПЕНСИИ!!! Това направо ми оправи настроението...браво, колега, чудесно остоумие.... :wink: !!!
Аватар
778899
Активен потребител

Назад към Семейни казуси