начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Произход на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Произход на дете

Мнениеот term70 » 20 Авг 2007, 23:28

Здравейте, колеги! Попаднах на един много интересен случай и Ви моля да ми отговорите възможно ли е това и биха ли могли да се появят усложнения.
Съпруг и съпруга са във фактическа раздяла повече от четири години, като и двамата живеят вм Италия, но в различин населени места. Съпругата живее от три години с Италианец в Италия и има дете от него. Сега съпругът иска да се разведе в исковата молба да се упомене и фактът, че съпругата му има дете от друг мъж и че детето е записано дефакто на биологичния си баща. Че не е негово дете и че не е записано като негово в Италия, където е родено. По българското законодателство баща на детето би следвало да е съпругът на майката, освен ако естествено не е оспорен произходът на детето от майката или от нейният съпруг. В случая не е имало оспорване.
g-box
term70
Потребител

Мнениеот neznaiko » 21 Авг 2007, 08:27

Наистина интересен казус.
Личното ми мнение е че по добре в исковата молба да не се упоменава нищо за детето. според мен то най- вероятно изобщо няма пресъставен акт за раждане в Р България. След развода съпругата ако иска да подаде молба за пресъставяне на акта за раждане на детето в България. Там от общината ще запишат едно към едно това което пише в италианска акт за раждане. И ако там е записан като баща италианеца - то тогава и в българиския акт за раждане като баща на детето ще бъде записан италианеца. Не съм спец. по италианското право - но се сещам за юристите в една община които си бяха позволили да тълкуват италианското законодателство - при това без дори да разполагат с него, в резултат на което са ги накъдрили едни ... но номерът им мина.
Ако обаче в акта за раждане на детето като баща е записан нашенецът то задължително трябва детето да се упомене в молбата за развод и съдът трябва да се произнесе относно родителските права и издръжката на детето.
Това е личното ми мнение
neznaiko
Потребител

Мнениеот term70 » 21 Авг 2007, 19:37

Благодаря ти за отговора. И аз така посъветвах клиента си да не се упоменава в исковата молба за детето. В хода на делото, ако съпругата представи акта за раждане и ако се устнови, че той е записан като баща, ще е налице възможността да оспори бащинството в едногодишния срок от узнаване на раждането на детето.
g-box
term70
Потребител

Мнениеот milicioner4e » 22 Авг 2007, 15:51

Съгласно чл.10 от ЗБГ "Български гражданин по месторождение е всяко лице, родено на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход." Ако и двамата родители са граждони на Рус.Ф - означава ли, че и детето става гражданин на Рус.Ф, въпреки че е родено в РБ
milicioner4e
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 22 Авг 2007, 16:24

Ако и двамата родители са само руски граждани това означава че детето макар и родено в България ще е само Руски гражданин
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси