Моля за помощ.
Наследник съм на прадядо си по бащина линия на земеделски земи.
Прадядо ми има 5 деца. Едно от децата му е моя дядо, който е починал 1936 година и е оставил две деца и съпруга. Преди да почине не е имал никаква собственост. Съпругата му или моята баба се омъжва повторно и има още две деца.
Бащата т.е моя прадядо почива 1959 година. Сега по новите закони са му възстановени земеделски земи.
Моля да ми отговорите. Баба ми има ли право на наследствен дял от прадядо ми. И ако да или не трябва ли да фигурира в удостоверението за наследници на дядо ми и прадядо ми.
Благодаря Ви, предварително!
- Дата и час: 20 Дек 2024, 08:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удостоверение за наследници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Няма. Баба ти не е наследник на свекъра си, който е починал през 1959. Между неговите наследници са само две от децата и (неговите внуци).
-
portokal - Старши потребител
Благодаря за отговора.
Извинявайте но пропуснах да попитам - моя баща внук на прадядо ми е починал 1961 година след прадядото и също е оставил две деца и съпруга. Съпругата или моята майка има ли право на наследствен дял от прадядо ми.
Извинявайте но пропуснах да попитам - моя баща внук на прадядо ми е починал 1961 година след прадядото и също е оставил две деца и съпруга. Съпругата или моята майка има ли право на наследствен дял от прадядо ми.
- r_ray
- Нов потребител
Според мен и баба ти и майка ти са наследници и ще фигурират в удостоверението за наследници-първата като наследник на дядо ти заедно с децата им , а втората като наследник на баща ти заедно с теб и др.дете. Все пак съпругата наследява част равна на частта на всяко дете.
- diplomatka
- Нов потребител
Но тъй като дято ти е починал преди прадядото, който е всъщност наследодателя в случая, то съгл. чл.10 от ЗН, той се замества само от своите низходящи без ограничение. Така, че колежката е права, че баба ти не е наследница на зем. земи. По отношение на майка ти, тя си е наследник като съпруга на баща ти, който е починал след прадядото-наследодател, т.е. баща ти е наследил прадядо ти, а вие вече наследявате него.
- diplomatka
- Нов потребител
Общинската служба отказва да ни издаде удостоверение за наследници без да фигурира името на баба ми. Какво правим нататък. Как да убедя служителите, че тя няма наследствени права върху тези имоти.
- r_ray
- Нов потребител
Майка ти е наследник, баба ти не е, както вече уточнихме. Покажи им на тия от общината Закона за наследството и им обясни за какво става въпрос, за да видят, че нищо не са разбрали. Но кой знае дали можеш да ги убедиш.
-
portokal - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|