начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Каква част от апартамент се наследява

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Каква част от апартамент се наследява

Мнениеот kostova52 » 21 Авг 2007, 11:13

Апартаментът ми е придобит по време на брака ми.Съпругът ми почина.От брака ми с него нямаме деца,обаче той има две деца от първият си брак.Знам,че те са наследници на този апартамент но на каква част не ми е известно.Също и след моята смърт каква част ще имат те (децата му) и каква моите наследници (моите племенници).На отговорилите - благодаря !
kostova52
Младши потребител

Мнениеот portokal » 21 Авг 2007, 11:26

Едната втора от апартамента след смъртта на съпруга Ви се наследява от Вас и децата му по равно. Другата една втора си остава Ваша. Или Вие имате общо 4/6, от които 1/6 по наследство от съпруга Ви и 1/2 от прекратената съпружеска общност (Вашата си половина). Децата имат по 1/6 по наследство от баща си.
Всичко Ваше се наследява от вашите племенници, включително и 4-те шести от апартамента.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот CTPAX » 20 Сеп 2007, 02:38

Интереано ми е как се дели тогава ако апартамента не е придобит по време на брак а е на починалия съпруг.
CTPAX
Нов потребител

Мнениеот portokal » 20 Сеп 2007, 08:51

Да, наистина нямаше нужда да пускате толкова теми. Отговорът е същият, както на жената в тази тема: всичко притежавано приживе от съпруга Ви се дели между Вас и децата му, в случая дъщеря му, по равно. Важи и за земите, и за влоговете, и за апартамента, от който не могат да Ви изгонят, защото притежавате вече половината, но дъщерята или Вие можете да поискате делба.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Сеп 2007, 09:28

Апартаментът ми е придобит по време на брака ми.Съпругът ми почина.
Освен да е придобит по време на брака, СК изисква придобиването да е чрез съвместен принос. Око той е придобит чрез дарение, по наследство или е продал напр. наследствен имот за да купите този апартамент, той не е семейна имуществена общност и ще го делите с децата му в равни квоти, т.е. по 1/3ид.ч.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот prof_prof » 20 Сеп 2007, 18:46

Следователно kostova52, кажете как е придобит апартамента! :wink:
prof_prof
Потребител

Назад към Семейни казуси