начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Мнениеот svetly_so » 05 Авг 2007, 12:24

Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот bokacho » 05 Авг 2007, 12:38

Няма формални пречки за подобно нещо...
bokacho
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 05 Авг 2007, 16:19

Не виждам законова пречка. Успех!
katerinakuch
Активен потребител

Re: може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Мнениеот Gacony » 05 Авг 2007, 18:25

svetly_so написа:Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?

Никой баща не може да бъде сигурен, че е биологичния докато не направи ДНК експертиза. И майката вече не е сигурно дали е биологичната на днешно време. Току виж го сменили в родилния дом детето с друго и изтъргували. Та името на днешно време въобще няма значение. Децата можеш да ги кръстиш както пожелаеш, дори на човешки орган ако решиш. Няма го вече онзи именник с български имена.
Името на детето е последното нещо. Важното е да се води на някой, който да плаща издръжката му......
Gacony
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 06 Авг 2007, 09:30

svetly_so написа:Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?

И със същата майка да е, пак няма пречка.

Аз пък винаги съм се чудила дали една вдовица или разведена жена с двойна фамилия може да прибави към двете фамилии с тире и тази на следващия си мъж и да и станат три. 8)
neregistrirana
Потребител

Мнениеот apk76 » 07 Авг 2007, 13:43

недопустимо е! Имената трябва да индивидуализират децата като правни субекти. Не могада повярвам, че е позволено. Аз ще ви намеря юрид пречка!
след малко :wink:
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот ianeva » 07 Авг 2007, 13:52

apk76, много ще ми бъде интересно да я намерите и да ми я покажете юридическата пречка :) Имената трябва да индивидуализат децата като правни субекти :wink: Защо ли познавам лично точно двама души, с които, преди да сключа брак, имахме преповтаряне/идентичност и на трите имена, а пък все си мисля, че сме различни правни субекти :) ?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот svetly_so » 09 Авг 2007, 09:41

Проблемът според мен е не само юридически, но и морален.На практика не само имената им са еднакви, но те имат и сходна ДНК, а в бъдеще са и сънаследници.Търговският закон забранява две търговски образувания да имат едно и също наименование, макар, че имат различни номера по БУЛСТАТ, различно седалище и т.н., как може двама братя, две деца да растат и да се индивидуализират само с ЕГН-то си? Задавам си следният риторичен въпрос: "Ако единият от двамата получи награда, а обикновено в грамоти и награди не се упоменава ЕГН-то, на кого от двамата ще бъде тя, ако няма адрес за връчване?" Да не говорим, че за в бъдеще могат да възникнат изключително сложни правни проблеми между тях, особено ако единият от родителите съзнателно цели подобни юридически неуредици!
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот svetly_so » 10 Авг 2007, 20:06

Моля, дайте ми поне един пример за двама братя с един и същ биологичен баща, които да живеят в един и същи град, с лично, бащино и фамилно име, които са много специфични, но популярни в този град? Как ще се чувствате, ако вие сте на мястото на някое от тези деца и трябва постоянно, за да не стане грешка или объркване, да се идентифицирате само с ЕГН-то си?
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот rosgros » 12 Авг 2007, 12:05

Да -аз познавам такъв случей-нашия.Децата от първия и третия брак на бившия ми съпруг са кръстени на него.Получават се трима души с еднакви лични имена и фамилии и то много специфични.Само моето дете е с друго лично име.И това стана причина да го разкарват по полицията,защото първото направило някакъв золум и докато се обясняваме кой е виновен,стана латиносериал.
rosgros
Младши потребител

Мнениеот divain » 12 Авг 2007, 12:57

rosgros написа:Да -аз познавам такъв случей-нашия.Децата от първия и третия брак на бившия ми съпруг са кръстени на него.Получават се трима души с еднакви лични имена и фамилии и то много специфични.Само моето дете е с друго лично име.И това стана причина да го разкарват по полицията,защото първото направило някакъв золум и докато се обясняваме кой е виновен,стана латиносериал.

ОТГОВОР ЦИТАТ : "... Пълни са регистрите с малоумията на родителите и на чиновниците по гражданското състояние...."....ЗАРАДИ КОИТО ПОСЛЕ ДЕЦАТА СТРАДАТ .
divain
Потребител

Мнениеот titin » 12 Авг 2007, 14:24

Ето нещо в тази връзка- подкрепящо изказаните мнения и за разтоварване

http://www.slackpack.net/?q=node/448
titin
Потребител

Мнениеот apk76 » 12 Авг 2007, 16:44

titin написа:Ето нещо в тази връзка- подкрепящо изказаните мнения и за разтоварване

http://www.slackpack.net/?q=node/448

:lol: :lol: :lol: заслужава да се виде!

По същество - ангажирах се да потърся и да намеря юрид пречка родителят да кръсти децата си с еднакви имена, защото бях сигурна, че подобно явление е недопустимо нито от житейска гледна точка, нито от формална юридическа. Незнайно защо си мислех, че имената могат и следва да бъдат избирани от официалния именник с традиционни български имена, обаче....напрактика се оказа,че липсата на прецизна регламентация относно правото на избор на родителя на собственото име на детето от една страна, и задължението на дл. лице по регистрация да следи за спазването на принципа за неповторяемост на имената /този принцип не е установен законодателно, но следва от идеята за индивидуализиране на лицата преди всичко чрез собствени имена/, но в рамките на семейството от друга страна, води до абсурдни ситуации.
Струва ми се налудничава идеята, например един баща или майка/ съвместно да кръстят близнаците с едно име :idea: и едното, и другото да се радват на едно общо собствено име :shock: Този пример е идентичен със случая предложен от авторката на темата.

ianeva цитат "apk76, много ще ми бъде интересно да я намерите и да ми я покажете юридическата пречка Имената трябва да индивидуализат децата като правни субекти Защо ли познавам лично точно двама души, с които, преди да сключа брак, имахме преповтаряне/идентичност и на трите имена, а пък все си мисля, че сме различни правни субекти ?" Това е по-скоро изключение, а и в случая "господства" нейно величество случайност :wink: при това вероятно става въпрос за лица с различни родители и лица, които не се намират помежду си в отношения на брат/сестра!

След като не успях да се въоръжа с необходима юрид пречка останах безкрайно възмутена от безочието на законодателя и разочаравана от родителскака безотговорност.
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот ianeva » 12 Авг 2007, 17:09

apk76 въпросите ми бяха по-скоро риторични :) Знаех, че няма да откриете пречка, тъй като, по повод съвпаденията с моите имена, вече бях правила подробна и обстойна проверка, при която, освен че не открих юридическа пречка, открих, че това не е случайност, нито изключение...
Споделям изцяло възмущението Ви, като изцяло споделям идеята за изрична законова регламентация в тази насока.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Авг 2007, 13:51

:oops: Салфетка и Орел - айде, обаче не виждам какво странно има в имена като Благородна или Гълъбина. :roll: Или във фамилии като Танков. Да не говорим, че и по-редките имена, особено фамилни, съвсем не винаги са грозни или смешни.
Впрочем мен ако ме питат, по-добре Гълъбина, отколкото Дженифър или Никол. Ако става дума за българка, разбира се - не говоря за Дженифър Лопес. :lol: Вчера чета във вестника, че 13-годишният Майкъл Людмилов паднал от необезопасена водна пързалка и си счупил два прешлена (за щастие ще се оправи), а слушах някаква майка наскоро да вика сина си, който играеше в градинката: "Антъни! Антъни!". Въпрос на вкус. :oops: Но според моя вкус е ***си смешната превземка.

Крачун, Пръвчо, Пръвка, Паун, Паунка и Марула също са се срещали някога. Познавах и един дядо на име Малчо.
Като сме тръгнали така, утре може някой да се смее на нашите имена. Не знам защо толкова лесно обявяваме традиционните за България имена за прости и "селски" ("ако кръстим детето на свекъра, ще е Илиян, защото Илия е селско") и си кръщаваме синовете примерно Антъни. Не че Крачун и Марула ми харесват, никак даже, но Антон ми се вижда триста пъти по-добре от Антъни.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот octavia » 13 Авг 2007, 13:57

Да не говорим за финалните съчетания с фамилиите. "Приятно ми е, Анабел Свракова" как ви звучи? Пълен тъпизъм...
octavia
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Сеп 2007, 00:44

Отива човек при някакъв чиновник и той го пита:
- Как се казвате?
- Ва-ва-ва-ва -сил Пе-пе-пе-петров...
- Ама Вие заеквате?
- Аз не, ама баща ми.... А тоя идиот в общината.....
:wink:
Gabi1
Потребител

Назад към Семейни казуси