начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

предоставяне на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предоставяне на родителски права

Мнениеот fester1 » 01 Окт 2007, 15:23

С решение на районен съд (влязло в сила) родителските права по отношение на 15 годишно дете са предоставени на майката. Родителите на са в брак и по тая причина се е водило делото (чл. 71 от СК ако не се лъжа). Сега детето представя една нотариално заверена декларация, че иска да живее при баща си в друг град и съответно да учи там. Майката е против доколкото разбрах. Директорът на училището се чуди как да издаде удостоверение за преместване. В същото време адвокатката на бащата твърди, че нямало проблем. Обаче аз смятам, че упражняването на родителски права включва и съвместно съжителство и като се премести детето се нарушава волята на съда. Заявлението на детето едва ли има значение при положение, че е непълнолетна. Ако можеше с едно заявление да се дерогира действието на решение, тогава за какво е съда...
Вие какво мислите - дали изобщо следва да се издава удостоверение за преместване в друго училище след като няма съгласие на родителя, който упражнява родителските права? И въобще как е възможно такова преместване при пренебрегване волята на упражняващия родителските права?
Не съм пипвал семейно право от години, а в случая съм нещо като служебно лице, на което му предстои да изрази становище...
fester1
Потребител

Мнениеот sunrise » 02 Окт 2007, 10:36

Колко е годишно детето?И как нотариуса си ги заверява тези декларации? Иначе , абсолютно сигурно,ч е трябва да се мине през съда. Недопустимо е да се промяня решение на съда за упражняване на родителски права с декларация и то от непълнолетен.Нека бащата си предяви в съда претенциите за упражняване на правата , а пък ,ако детето е над 14 г. да си каже думата в съда. Преди решение от страна на съда, директорът според мен, действа неправомерно , ако го отпише.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fester1 » 02 Окт 2007, 11:14

Казах същото, но не срещнах разбиране май от страна на адвокатката. Проблем е, че детето (на 15 години) в момента доколкото разбрах, се намира в града, където живее бащата и е заедно с него. :shock: Има си хас и да го запише в училище там, без да има удостоверение за преместване... Тогава кашата ще е пълна. :roll:
fester1
Потребител

Назад към Семейни казуси