начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Делба?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба?

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 10:30

Здравейте. Въпроса ми е следния: съпругът ми почина преди една година, а преди 3 години почина брат му. Те са имали имот, за който още приживе съпругът ми спомена, че бил изплатил на брат си неговият дял и той вече само негов. Не знам по какъв начин извършено плащане и делба. Проверих в общината, имота се води на двамата, в служба по вписванията няма нищо: ни делба, ни отказ от наследство. Служителката ми каза, че отказ от наследство е могъл да стане и при нотариус в друг град. Какво мога да направя в случая, къде и какво да търся?
Благодаря за отговорите!!!
nadin123
Младши потребител

Мнениеот oho_boho » 04 Окт 2007, 11:02

При липса на прехвърляне на идеална част, само връщане на сумата поради неоснователно обогатяване, като това право сте придобили по наследствено правоприемство, ако сте само единствен наследник. В противен случай съобразно придобитите наследствени права.
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
oho_boho
Потребител

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 13:28

Благодаря за отговорите, но в районния съд по местонахождение на имота няма вписан отказ от наследство от брата, в общината нямат нищо също..
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 14:31

Наследството се открива в последното местожителство на умрелия, което в случая не съвпада с местонахождението на имота.
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 10:13

Много Ви благодаря KCN_kg
Вече и аз започвам да се съмнявам :( но той не беше човек просто така да плаща и да говори
НА е на името на двамата братя.. да проверя в съда по място на смъртта на брата? :roll:
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 10:39

всъщност половината от имота е на двамата братя, а половината още на дядо и баба, а място на смъртта им съвпада с местонахождението на имота :roll:
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 14:33

Благодаря, че отделихте ми от своето време.
Имота е бил построен от дядо и баба, след това са починали дядо, майка и баща. Половината от имота (дяла на баба) двамата братя купуват от баба, след това баба почина, а после и двамата братя.
В съда по местонахождение на имота намерих само акт за тази покупко-продажба на половината от имота от баба, нищо друго няма (например, делба). В съответната данъчна служба в подадената декларация не е описан документа за собственост (не е приложен НА).
Местожителството и на двамата братя е различно от местонахождение на имота :(
nadin123
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 05 Окт 2007, 16:05

А не мислите ли, че е нужно да кажете дали другият брат има наследници, след като е починал пръв? Такива подробности са от значение.

Половината не е още на дядо ви и баба ви, защото са починали. Ако в този акт за покупко-продажба са имената на двамата братя от една страна и бабата от другата – не може да става дума за отказ от наследство, освен ако наследниците на брата не са се отказали. Ако е така - това може да го проверите в РС по последното местожителство на брата. Може да са се разбрали съпругът Ви да плати дела на брат си в кеш, а в замяна - наследниците на брата да се откажат от наследството в полза на съпруга ви за да се спестят разходи по прехвърлянето. На доверие, дето се вика. Но това е малко вероятно.

Ако братът на съпруга ви има наследници и в РС по местооткриване на наследството (където е починал брата) няма отказ от тях – имотът е собственост на наследниците на съпруга ви по право. Ако няма такъв отказ – имотът е общ на наследниците на двамата братя.

В службата по вписвания по местонахождението на имота ли няма делба, казвате? Ако е там, значи делба няма.
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Семейни казуси