начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Издаване на нотариален акт за недвижим имот на наследник

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издаване на нотариален акт за недвижим имот на наследник

Мнениеот sdslav » 19 Окт 2007, 09:44

Здравейте,

казусът ми е следния:

Преди около месец почина и втория ми родител (първият е починал много отдавна), на чието име има издаден нотариален акт за собственост на земята и на жилището (което е апартамент от кооперация). Нотариалните актове за жилището и придобитата собственост за земята върху която е построена кооперацията ни е отпреди 50 години и едвам се разчитат.

Аз се явявам единствен наследник на починалия си родител - имам издадено Удостоверение за наследници, в което това е документирано - че съм единствен наследник.
Тъй като живея и възнамерявам да продължа да живея във въпросното жилище занапред, желая да направя постъпки да се издадат нотариални актове за собственост на жилището и за земята на мое име - предвид по-горните обстоятелства.

Но засъжаление не знам откъде да започна!?! До този момент съм подал молби за прехвърляне на сметките за ток, вода, телефон на мое име, както и съм подал декларация в данъчното за прехвърляне на данъците на жилището на мое име - всичките приети, с копие от стария нотариален акт и удостоверението за наследници.

Ще съм Ви много благодарен ако накратко ме посъветвате, с какви документи при кого и къде трябва да отида за да се издаде нотариален акт за жилището на мое име? и има ли срок за тези действия.

Благодаря предварително!
sdslav
Нов потребител

Мнениеот grudka » 19 Окт 2007, 09:54

Снабдяването с нотариален акт за собственост на ваше име не е необходимо. Вие се лигитимирате като собственик с нотариалния акт на праводателите ви и удостоверението за наследници. Ако все пак много държите да имате нотариален акт на свое име, то тогава си най-добре е да занесете документите при адвокат или нотариус и той да ви консултира. Принципно ще са ви необходими и данъчни оценки, както и скица за земята. Разбира се това удоволствие се заплаща.
grudka
Младши потребител

Мнениеот sdslav » 19 Окт 2007, 20:43

Благодаря за бързите отговори :)

Щом казвате че не е наложително да си вадя акт на мое име, ще ви послушам. Може би ще отида да си извадя преписи от оригиналите - че тези които имам са в много лошо (почти нечетливо) състояние.
sdslav
Нов потребител

Назад към Семейни казуси