начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

отмяна осиновяване и чл.19 ЗГР

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот snow_white » 13 Фев 2008, 22:17

Влязлото в сила съдебно решение за промяна на имената по чл.19 ЗГР и отразено в действащия акт за раждане-в графа"Бележка" ще бъде ли обезсилено ако заведа дело за разсиновяване.Имената ми –бащино и фамилно по чл.19 са различни от тези в акта за раждане-собствено и фамилно име на осиновителя ми.След делото за отмяна на осиновяването-,осиновителя ми е починал ще си запазя ли имената на влязло преди това в сила решение по чл.19 ЗГР.? С тези имена съм известна в обществото. :?: :?:
snow_white
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 14 Фев 2008, 10:23

Съгласно чл. 18, ал.4 от ЗГР при прекратяване на осиновяването имената на осиновения се възстановяват каквито са били преди осиновяването.
neznaiko
Потребител

Мнениеот snow_white » 15 Фев 2008, 10:11

Благодаря за отговора.Но след като имам решение по чл.19 ЗГР,съгласно което бащиното и фамилното ми име са различни дори и от първичния акт за раждане,това решение основание ли е за вписване на тази промяна в графа /бележки/в акта ми преди осиновяването .Отнася се за едно и също лице, с едно и също ЕГН,но с различни имена.

Ако не ,може ли съда да уважи искане едновременно за отмяна на осиновяване и изрично упоменаване в решението си”имената на молителката да бъдат записани съгл. влязлото в сила решение на РС по чл.19 ЗГР,а именно......да се направят съответните поправки в графа “Бележки”в акта преди осиновяване...”

Допустим ли е такъв иск :?:
snow_white
Младши потребител

re отмяна осиновяване ....

Мнениеот snow_white » 18 Фев 2008, 11:01

Моля,дайте малко идеи относно казуса.

Би ли бил по-лесен варианта да се води охранително производство по чл.436ГПК?

Очаквам мнението ви!!
snow_white
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 19 Фев 2008, 13:59

Не съм на 100% сигурен -но според мен не не се отнася.
Мисля така по следните причини. Решението Ви по 19 от ЗГР е било вписано/отразено в графа бележки на акта Ви за раждане което е пресъставен след осиновяването Ви. В този смисъл след решението за прекратяване на осиновяване, стария консервиран акт за раждане които е бил съставен при раждането Ви ще бъде "расконсервиран" (казвам го условно) след прекратяване на осиновяването Ви. А там ще сте записана с имената които са Ви дали при раждане. В решението Ви по чл. 19 от ЗГР ще бъде записано промяната на имената да се отрази в акта Ви за раждане (и длъжностното лице ги е отразило в акта които е пресъставен след осиновяването, но не и първоначалния акт). Ето защо мисля, че след прекратяването на осиновяването Ви ще "възвърнете" рожденните си имена. Друг е въпроса ако Ви е необходимо да докажете пред някого, че през различне периоди от живота си сте с различни имена. За целта ще поискате да Ви бъде издаден документ за идентичност на лице с различни имена.
Не съм на 100% сигурен в това което написах - но поне на 98%
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 19 Фев 2008, 16:24

Според мен обаче искането Ви за вписване на имената които сте прибили по чл. 19 от ЗГР няма да могат да бъдат вписани в първоначалният акт за раждане. Дори и да поискате това от съда който ще разгледа прекратяване на осиновяването. Все пак може да опитате. Ако ви откажат тогава според мен Ви остава възможността да заведете нова молба пред районния съд за промяна на рожденните Ви имена, като се мотивирате с важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР. Не съм магистрат, но скромното ми мнение, че са налице предпоставки за уважаване на молбата ВИ.
Успех
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси