- Дата и час: 30 Дек 2024, 03:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск за жилище след 4год. от развода!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Иск за жилище след 4год. от развода!
Добър вечер!
Много се радвам,че има такъв сайт като вашият.Вие наистина помагате на хората(или поне на тези,които им се иска да им се помогне).Моят проблем е следният:
Съпругът ми е разведен от 4г. и 2м. по взаимно съгласие.При бракоразводното решение се установи чак сега,че не е разглеждан проблема за семейното жилище,кой да живее в него.Да уточня,че това жилище е собственост на съпруга ми още когато е бил малолетен,т.е. не е придобит по време на брака.И в това брак. решение се казва,че имуществените въпроси са уредени,нямат движимо или недвижимо имушество по време на брака.Но чак сега след толкова години бившата му съпруга се е сетила,че иска да получи права над този имот.А тя живее още там,като не е излизала от него и след развода-Той напусна жилището.Имат непълнолетна дъщеря и на бившата са присъдени родителските права.
Моите въпроси са :Може ли след толгова години минали след развода, да и се уважи иска да живее в жилището му.С какво е виновен той,че когато е трябвало съда не се е произнесъл както е редно по всички въпроси?Значи ли пък и това,че по което и да е време,след колкото и години да са минали от развода,тя може да си иска различни неща,прищевки и да бъдат уважени?Няма ли някакъв срок,според който ако е имала някакви претенции да ги е отправяла в неговите рамки?
Предварително благодаря!!!!!
Много се радвам,че има такъв сайт като вашият.Вие наистина помагате на хората(или поне на тези,които им се иска да им се помогне).Моят проблем е следният:
Съпругът ми е разведен от 4г. и 2м. по взаимно съгласие.При бракоразводното решение се установи чак сега,че не е разглеждан проблема за семейното жилище,кой да живее в него.Да уточня,че това жилище е собственост на съпруга ми още когато е бил малолетен,т.е. не е придобит по време на брака.И в това брак. решение се казва,че имуществените въпроси са уредени,нямат движимо или недвижимо имушество по време на брака.Но чак сега след толкова години бившата му съпруга се е сетила,че иска да получи права над този имот.А тя живее още там,като не е излизала от него и след развода-Той напусна жилището.Имат непълнолетна дъщеря и на бившата са присъдени родителските права.
Моите въпроси са :Може ли след толгова години минали след развода, да и се уважи иска да живее в жилището му.С какво е виновен той,че когато е трябвало съда не се е произнесъл както е редно по всички въпроси?Значи ли пък и това,че по което и да е време,след колкото и години да са минали от развода,тя може да си иска различни неща,прищевки и да бъдат уважени?Няма ли някакъв срок,според който ако е имала някакви претенции да ги е отправяла в неговите рамки?
Предварително благодаря!!!!!
- dripolana
- Младши потребител
Благодаря ви!
Извинявам се,ако неясно съм формолирала проблема.Но просто наистина е много объркано.Когато са се развели преди 4г. съдът [b]не е произнесъл решение кой да остане да живее в жилището.Чак сега бившата съпруга предявява иск да остане да живее в него.Има ли право на това след толкова години?А ако съдът реши тя да остане да живее в него,и това че те явно са "пропуснали" да засегнат този въпрос при бракоразводното дело,тогава къде да живеят той, сегашната му съпруга и детето им?На квартира ли???[/b]
- dripolana
- Младши потребител
Благодаря!!!
Благодаря за написаните отговори!Току що разбрах,че съдът е присъдил семейното жилище на бившата съпруга докато навърши пълнолетие малката им дъщеря.Въпреки всичко.....и въпреки времето.След 4г. от развода....Сега е въпроса дали наистина съдът има такова право и дали си струва да обжалва решението съпругът,който наистина от 4г. живее на квартира с втората си жена и детето им от втория брак.Благодаря отново,но какво да правим????Относно адвокат наистина ще си ангажираме,просто сме много объркани и притеснени в момента.
- dripolana
- Младши потребител
До KCN_kg
Това,че съм в форума не мисля,че е някаква грешка.А в крайна сметка и затова го има!!!!И хич не смятам,че е губене на време!!!Хората казват "от чудо можеш да повярваш на всичко"!Така,че не се притеснявай за срока - няма да го изпусна.И мисля,че май ти не си за този форум...защото "Сития на гладния не вярва!".
Просто търся съвет......това е и ако ти не можеш да го дадеш просто не пиши....
Просто търся съвет......това е и ако ти не можеш да го дадеш просто не пиши....
- dripolana
- Младши потребител
До KCV_kg
Извинявай,че съм те засегнал!!!!Но ти не по-малко засегна и мен!!!!
Не съм искал да те обидя!!!!Просто наистина имам сериозен проблем, на който се опитвам да намеря логично обяснение....Още веднъж ти благодаря за обърнатото внимание.....просто не знам дали си струва да обжалвам това решение...
Не съм искал да те обидя!!!!Просто наистина имам сериозен проблем, на който се опитвам да намеря логично обяснение....Още веднъж ти благодаря за обърнатото внимание.....просто не знам дали си струва да обжалвам това решение...
- dripolana
- Младши потребител
Здравей, Dripolana! Темата и мен ме заинтригува. Доколкото разбирам става въпрос за пропуснато служебно произнасяне на съдът по въпроса за предоставяне правото на ползване. И сега след четири години живеещата в него бивша съпруга е завела дело, с което иска да и бъде предоставено семейното жилище. Преди да дам каквото и да е било мнение, едно нещо не разбирам, а то е следото - независимо от факта, че не е имало произнасяне по този въпрос при развода, тя живее в това жилище и продължава да живее да живее в него с дъщеря си, която не е навършила пълнолетие и при това положение защо завежда такъв иск?
g-box
- term70
- Потребител
ЕЕЕЕЕЕЕЕ гаден си!!!!
Престани!!!!Нали ти благодарих за вниманието!Защо се заяждаш???Но така и не каза дали ще трябва да се обжалва?И на какво точно да се опрем освен цитирания от теб закон.Защо тогава този съд не го е взел под внимание този срок от 1 год,а е уважил иска на бившата след 4 год???
- dripolana
- Младши потребител
До term70
Благодаря ти за споделянето ти на нашия проблем!!!Да - съдът наистина е пропуснал да се произнесе служебно по въпроса за жилището.Тя не е напуснала този дом,а го е напуснал бившия съпруг като е смятал да не я притеснява нея и най-вече детето им допълнително.Но през последните 2 год. тя непрекъснато го бойкотира и се опитва да му усложни живота.А и не е благодарна дори и на този негов жест от негова страна.Та чак след тези 4 год тя се е сетила да си подсигури "законно" задника.Нали разбираш...просто има ламаринени очи...
- dripolana
- Младши потребител
Re: ЕЕЕЕЕЕЕЕ гаден си!!!!
От името на питащата БЛАГОДАРЯ
- klod
- Младши потребител
Гледайте с мотане по форумите да не изпуснете и срока за обжалване !...
Аз единствен цитирах дори и текста от закона ,който касае случая ,за да му помогна .
С какво бе ?
Че ти " набутах хляба в устата" ?!
Един текст от закона цитирах , който урежда проблема, за който знае да чете и да го ползва !
Ама то не е за всяка уста лъжица ...
Хайде - отивай си търси адвокат да ти движи нещата и не плямпай празни приказки !
Няма да престана !!
Но ми е жал за детето, че има такива родители !...
Дето мозъка им изобщо не стига, че когато им казваш истината в очите - това не е заяждане !...
И да вземеш да купиш 2 шоколада на детето от мене , ама от най-големите , от парите, които ти спестих с такава подробно консултация, дето ти решава тотално проблема.
СЪЩЕСТВУВАТ ДОСТА ТАКИВА ОТГОВОРИ НА СЪЩИЯТ ЧОВЕК, НО СИГУРНО НЯМА ДА МИ СТИГНАТ МЕСЕЦИ ЗА ДА ГО ЦИТИРАМ .
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ , ЧЕ ТОВА СА СЪВЕТИ НА ЮРИСТИ И ВЪОБЩЕ ЧЕ ТАКИВА ХОРА МОГАТ ДА БЪДАТ ЮРИСТИ .
KCN_kg - НЕЗНАМ КАКЪВ ЧОВЕК СИ, НО ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ, ЧЕ МЯСТОТО ТИ НЕ Е ТУК .КАК МОЖЕ ДА СЕ ДЪРЖИШ ТАКА СЪС ХОРАТА , КОЙ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ОБИЖДАШ И ДА СЕ ЗАЯЖДАШ ПО ТОЗИ НАЧИН . МИСЛЯ ЧЕ ИМАШ НЯКАКЪВ ПСХОЛОГИЧЕН ПРОБЛЕМ , ПЪК В КРАЙНА СМЕТКА ТУК В ТОЗИ ФОРУМ НЯМАШ СРОДНИ ДУШИ . ЗАЩО НЕ ПОТЪРСИШ ДРУГ ФОРУМ В КОЙТО ,НАИСТИНА ЩЕ ИМА ХОРА С КОИТО ДА КОНТАКТУВАШ ПО ТОЗИ НАЧИН .
ВСЕ ПАК В ТОЗИ ФОРУМ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗРАЗЯВАШ МНЕНИЕ И ДА ДАВАШ " ПРАВНИ" КОНСУЛТАЦИИ. НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА.ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ ХОРА КОИТО ПОСЕЩАВАТ И ЧЕТАТ ТОЗИ САЙТ С ИНТЕРЕС , НЕ ПРАВИ ТАКА ЧЕ ТОЙ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ И ДА ЗАПРИЛИЧА НА ПОВЕЧЕТО ФОРУМИ КОИТО СА БЕЗМИСЛЕНИ .
Аз единствен цитирах дори и текста от закона ,който касае случая ,за да му помогна .
С какво бе ?
Че ти " набутах хляба в устата" ?!
Един текст от закона цитирах , който урежда проблема, за който знае да чете и да го ползва !
Ама то не е за всяка уста лъжица ...
Хайде - отивай си търси адвокат да ти движи нещата и не плямпай празни приказки !
Няма да престана !!
Но ми е жал за детето, че има такива родители !...
Дето мозъка им изобщо не стига, че когато им казваш истината в очите - това не е заяждане !...
И да вземеш да купиш 2 шоколада на детето от мене , ама от най-големите , от парите, които ти спестих с такава подробно консултация, дето ти решава тотално проблема.
СЪЩЕСТВУВАТ ДОСТА ТАКИВА ОТГОВОРИ НА СЪЩИЯТ ЧОВЕК, НО СИГУРНО НЯМА ДА МИ СТИГНАТ МЕСЕЦИ ЗА ДА ГО ЦИТИРАМ .
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ , ЧЕ ТОВА СА СЪВЕТИ НА ЮРИСТИ И ВЪОБЩЕ ЧЕ ТАКИВА ХОРА МОГАТ ДА БЪДАТ ЮРИСТИ .
KCN_kg - НЕЗНАМ КАКЪВ ЧОВЕК СИ, НО ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ, ЧЕ МЯСТОТО ТИ НЕ Е ТУК .КАК МОЖЕ ДА СЕ ДЪРЖИШ ТАКА СЪС ХОРАТА , КОЙ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ОБИЖДАШ И ДА СЕ ЗАЯЖДАШ ПО ТОЗИ НАЧИН . МИСЛЯ ЧЕ ИМАШ НЯКАКЪВ ПСХОЛОГИЧЕН ПРОБЛЕМ , ПЪК В КРАЙНА СМЕТКА ТУК В ТОЗИ ФОРУМ НЯМАШ СРОДНИ ДУШИ . ЗАЩО НЕ ПОТЪРСИШ ДРУГ ФОРУМ В КОЙТО ,НАИСТИНА ЩЕ ИМА ХОРА С КОИТО ДА КОНТАКТУВАШ ПО ТОЗИ НАЧИН .
ВСЕ ПАК В ТОЗИ ФОРУМ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗРАЗЯВАШ МНЕНИЕ И ДА ДАВАШ " ПРАВНИ" КОНСУЛТАЦИИ. НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА.ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ ХОРА КОИТО ПОСЕЩАВАТ И ЧЕТАТ ТОЗИ САЙТ С ИНТЕРЕС , НЕ ПРАВИ ТАКА ЧЕ ТОЙ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ И ДА ЗАПРИЛИЧА НА ПОВЕЧЕТО ФОРУМИ КОИТО СА БЕЗМИСЛЕНИ .
- Desi_80
- Младши потребител
Re: Благодаря ви!
193. (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г.) (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 124 от
1997 г.) Страната може да поиска да бъде допълнено решението, ако съдът не се е
произнесъл по цялото й искане. Молба за това може да се подаде в едномесечен
срок от деня на заседанието, в което е обявено решението с мотивите за
страната, която е присъствувала, а за страната, която не е присъствувала при
обявяване на решението, и в случаите по чл. 190 срокът тече от датата на
съобщението, че решението с мотивите е изготвено.
Съдът разглежда молбата с призоваване на страните и се произнася с
допълнително решение, което подлежи на обжалване по общия ред.(ГПК)
Благодаря ти за този съвед!!!Но виж сега какво се решава при него:
"Когато съдът е пропуснал да се произнесе по някои от въпросите по чл.107 от СК те могат да бъдат разрешени в отделно производство,образувано след и вън от брачния процес,съгласно константната практика на ВКС.Тази възможност следва от естеството на съдебната намеса,именно акт на съдебна администрация на сем. отношения,който при промяна на обстоятелстватаможе да бъде изменян от съда.Затова и ограничителните условия от чл.193,ал.1 от ГПК относно постановяване на допълнително решение тук не важат."
Е сега какво ще кажеш?
1997 г.) Страната може да поиска да бъде допълнено решението, ако съдът не се е
произнесъл по цялото й искане. Молба за това може да се подаде в едномесечен
срок от деня на заседанието, в което е обявено решението с мотивите за
страната, която е присъствувала, а за страната, която не е присъствувала при
обявяване на решението, и в случаите по чл. 190 срокът тече от датата на
съобщението, че решението с мотивите е изготвено.
Съдът разглежда молбата с призоваване на страните и се произнася с
допълнително решение, което подлежи на обжалване по общия ред.(ГПК)
Благодаря ти за този съвед!!!Но виж сега какво се решава при него:
"Когато съдът е пропуснал да се произнесе по някои от въпросите по чл.107 от СК те могат да бъдат разрешени в отделно производство,образувано след и вън от брачния процес,съгласно константната практика на ВКС.Тази възможност следва от естеството на съдебната намеса,именно акт на съдебна администрация на сем. отношения,който при промяна на обстоятелстватаможе да бъде изменян от съда.Затова и ограничителните условия от чл.193,ал.1 от ГПК относно постановяване на допълнително решение тук не важат."
Е сега какво ще кажеш?
- dripolana
- Младши потребител
От всичко написано от Вас разбарах, че разводът е бил по взаимно съгласие, т.е. съдът не е разрешавал никакви въпроси, освен да прекрати брака и да утвърди постигнатото между страните споразумение. Тъй като във втория си постинг пишете, че сте открили, че съдът е предоставил ползването на жилището на бившата съпруга до навършване пълнолетие на дъщерята от брака, това очевидно е било според споразумението между страните. Решението на съда, с което се утвърждава такова споразумение не подлежи на обжалване, защото не се касае за исково производство. Като не е мислил съпругът какво подписва сега може само да иска наем за ползването на имота от бившата.
- blossom
- Потребител
НО: чл.192, ал.2 от ГПК: Съдът по свой почин или по молба на страните може да поправи очевидни фактически грешки след като призове страните.
Считам, че непроизнасянето по ползването на семейното жилище при положение, че не е направено искане за това е точно очевидна фактическа грешка, защото при наличие на непълнолетно дете, са застрашени интересите на детето. Поправянето на очевидна фактическа грешка не е ограничено със срок, за разлика от допълването на решението.
Считам, че непроизнасянето по ползването на семейното жилище при положение, че не е направено искане за това е точно очевидна фактическа грешка, защото при наличие на непълнолетно дете, са застрашени интересите на детето. Поправянето на очевидна фактическа грешка не е ограничено със срок, за разлика от допълването на решението.
- rts
- Активен потребител
Re: Благодаря!!!
[quote="dripolana"]Благодаря за написаните отговори!Току що разбрах,че съдът е присъдил семейното жилище на бившата съпруга докато навърши пълнолетие малката им дъщеря.
Съдът се е произнесл по въпроса относно семейното жилище.Госпожата допълнително се е доуточнила за това, но въпреки това смятам, че дори да се иска от бившата съпруга да заведе иск, то той трябва да бъде отхвърлен от съда, защото има произнасяне вече веднъж по този въпрос.Аз не разбрах все пак колко е годишно детето?/не че има някакво значение, но..../По това, което прочетох си правя изводите за следното: бившата съпруга, може да отглежда непълнолетното дете в жилището, докато навърши пълнолетие.След това тя трябва да напусне жилището, т.к то не е нейна собственост, а е собственост на бившия съпруг и е пригобито преди време на брака.Ако не го напусне, бившия съпруг има варианти да си търси правата по съдебен ред (тях уточнете с адвоката си).
Това мога да Ви кажа!
Съдът се е произнесл по въпроса относно семейното жилище.Госпожата допълнително се е доуточнила за това, но въпреки това смятам, че дори да се иска от бившата съпруга да заведе иск, то той трябва да бъде отхвърлен от съда, защото има произнасяне вече веднъж по този въпрос.Аз не разбрах все пак колко е годишно детето?/не че има някакво значение, но..../По това, което прочетох си правя изводите за следното: бившата съпруга, може да отглежда непълнолетното дете в жилището, докато навърши пълнолетие.След това тя трябва да напусне жилището, т.к то не е нейна собственост, а е собственост на бившия съпруг и е пригобито преди време на брака.Ако не го напусне, бившия съпруг има варианти да си търси правата по съдебен ред (тях уточнете с адвоката си).
Това мога да Ви кажа!
- renka_82
- Потребител
KCN_kg написа:Ало , dripolana , нещо да кажете ?!...
Какво да Ви кажа?!Съдът се произнесе в защита на бившата!!!Въпреки че са минали 4 г. от развода им,съдът реши че тя е в правото и!Независимо,че тогава по тяхна вина не е засегнат въпроса за сем. жилище кой деа го ползва.А сега ми кажи накъде с тоя съд!!!!
- dripolana
- Младши потребител
До blossom
blossom написа:От всичко написано от Вас разбарах, че разводът е бил по взаимно съгласие, т.е. съдът не е разрешавал никакви въпроси, освен да прекрати брака и да утвърди постигнатото между страните споразумение. Тъй като във втория си постинг пишете, че сте открили, че съдът е предоставил ползването на жилището на бившата съпруга до навършване пълнолетие на дъщерята от брака, това очевидно е било според споразумението между страните. Решението на съда, с което се утвърждава такова споразумение не подлежи на обжалване, защото не се касае за исково производство. Като не е мислил съпругът какво подписва сега може само да иска наем за ползването на имота от бившата.
Да разводът им е по взаимно съгласие и съдът е пропуснал да сагегне въпроса по ползвани на сем. им жилище.Не че сме открили че съдът и го предоставя на бившата,а чак сега след 4г. и уважи пуснатият от нея иск.
- dripolana
- Младши потребител
Ето ме отново....
Темата ама хич не е приключена,или по точно за мен и семейството ми! Обжалваме решението на съда( а той присъди жилището на бившата,докато второто дете навърши пълнолетие.Остават 3 год.)Опитваме се да водим битка чрез "трето лице-помагач".За да се обезщети днешния собственик на жилището по някакъв начин. А именно чрез наем,който бившата съпруга трябва да му дава. Според вас има ли някакъв начин за спечелване на делото.И ако някой разполага с подобно дело,ще му бъда много благодарна ако ми изпрати копие с доводите.Предварително благодаря!
- dripolana
- Младши потребител
А вие очаквахте съда да каже на първата жена да отива и да плаща наем, за да се настаните вие - втората, така ли? Съпругът ви щом е решил да има няколко жени през живота си, трябва и финансово да е добре, за да ги издържа. Тази сметка да си я е направил по-рано. И вие заедно с него.
- stpopova
- Нов потребител
Еха.... тука се заформя битка между "първа" и "втора" съпруга... хихихи
Калахане, Калахане.... не в.Шок, а в."Лична драма"
Калахане, Калахане.... не в.Шок, а в."Лична драма"
- Clavdivs.
- Потребител
Правилно предусетихте. Аз съм в ролята на първа, на път законово да ми се присъди това звание. И тъй като наистина смятам, че ако някой мъж реши, че първата вече не му е интересна, трябва да е помислил и за финансовите неизгоди, които му се полага да изтърпи, не се стърпях и отговорих на тази втора претендентка.
- stpopova
- Нов потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|