начало

Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми

Лъже ли МТСП младите майки

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лъже ли МТСП младите майки

Мнениеот Karakochev » 22 Фев 2008, 18:25

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=44073

Колеги , как тълкувате чл.53 ал.4 КСО - какво е настаняване в детско заведение ?

Ако детето ходи на ясла , майката има ли право на обезщетение ?

Според МТСП - няма право.
Karakochev
Потребител

Мнениеот Karakochev » 22 Фев 2008, 21:28

Това в светлината на проблемите около детските градини:))
Karakochev
Потребител

Мнениеот donna » 22 Фев 2008, 21:44

Karakochev написа:Това в светлината на проблемите около детските градини:))

Това е една много "шантава" разпоредба -тръгне ли детето на ясла примерно и плаща ли се за нея край няма обезщетение.
Това противоречи на вс. принципи на осигуряването ,тъй като за ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване - ,след като е обезщетение ти си се осигурявал за това чудо.От къде на къде ще ти спрат парите само, защото си решил да си починеш от ежедневното дондуркане на бебе ,да се почувстваш по -свободна , а и за детето е по -добре да е при други деца. В свободното време може да направиш много неща както и да си търсиш нова работа.
А каква е разликата -детето пратено на стратегическо пазене и отглеждане при някоя баба и да се даде детето на ясла...,а бабата е роднина /и или може и да не е ,ако и плащам да гледа детето ,а яслата не е роднина ,пак и плащам :wink:

Но закона макар и лош е закон! А ние не може да сезираме Конституционният съд :evil:
donna
Старши потребител

Re: Лъже ли МТСП младите майки

Мнениеот izymena » 22 Фев 2008, 21:55

Karakochev написа:http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=44073

Колеги , как тълкувате чл.53 ал.4 КСО - какво е настаняване в детско заведение ?

Ако детето ходи на ясла , майката има ли право на обезщетение ?

Според МТСП - няма право.

И защо да няма,след като не ползва държавната издръжка в някой дом 24 часа/т.е изцяло поето от държавата?
В случая когато подписваме декларация за детски надбавки,също се пита дали е на цялостна държавна издръжка,пък то ходи на училище и родителя получава детските..според заплатата и минимума определен за тези добавки.
Абе кой пита,та да не му казва нищо..
тук и тук
:)
izymena
Потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Фев 2008, 11:03

Аз това "настаняване" в заведение го разбирам като детски дом.

Детето не е "настанено" , защото обикновено в първите месеци стои по няколко часа в яслата. Пък и 8 часа да стои , нали вечерта майката си го взема.

Потърсих и съдебна практика , но няма. А и не знам държавата да взема обратна информация от яслите.

Защо е тази безумна разпоредба ? Вчера ме засече с нея една позната....Нали знаете осигурителното право е само да помагаш на близки и приятели:))
Karakochev
Потребител

Re: Лъже ли МТСП младите майки

Мнениеот donna » 23 Фев 2008, 11:04

Пи настаняване в детска ясла изплащането на обезщетението се прекратява .
Тъй като съгласно чл. 53, ал. 4 КСО изплащането на обезщетението се прекратява при настаняване на детето в детско заведение ,детска ясла
е такова .
За детската ясла се дължат такси по ЗМДТ.
Уредени са в Закона за здравето,който предвижда и наредба ,но за сега мисля ,че няма такава и се прилага още една старинна наредба -НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли .

Не съм съгласна ,че осигурителноот право е да помагаш само на близки и познати ,въпреки ,че съм го правила.
Истината е ,че не много доходно и е много шантаво ,но за мен си е интересно.
donna
Старши потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Фев 2008, 14:13

Както казваше Стамболиев - осигурителното право е за хляба , а гражданския процес - за луканката;))

Между другото и трудовото , и осигурителното право имат доста тънкости, но изучаването им не се отплаща със значителни адвокатски доходи.

По конкретния казус - засега не мога да се съглася , че гледане за 8 часа на ден е "настаняване". При настаняването оставаш там и ден , и нощ;))))
Karakochev
Потребител

Мнениеот donna » 23 Фев 2008, 14:39

Karakochev написа:Както казваше Стамболиев - осигурителното право е за хляба , а гражданския процес - за луканката;))

Между другото и трудовото , и осигурителното право имат доста тънкости, но изучаването им не се отплаща със значителни адвокатски доходи.

По конкретния казус - засега не мога да се съглася , че гледане за 8 часа на ден е "настаняване". При настаняването оставаш там и ден , и нощ;))))

Виждам ,че търсиш пролука ,ноооооооооооо няма такава за жалост.Няма значение дали настаняването е за 8 ч или целодневно ,важното е да се плащат такси :lol: ,нещо което не мога да го разбера ,а ако не се плащат такси :twisted: , е ако настаня детето при някоя баба :oops:
За мен тая норма си е една голяма глупост ,но закона си е закон. :roll:
donna
Старши потребител

Мнениеот ivanovna » 27 Фев 2008, 17:57

Има предвид "настаняване в детско заведение" на пълна държавна издръжка, а детските ясли и градините не са такива заведения.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 28 Фев 2008, 12:30

Има и писма по въпроса в аписа.Става въпрос само за детски заведения на пълна държавна издръжка-такива са домовете да изоставени деца, но не и яслите. В това съм сигурна. Има подробно разглеждане по въпроса в списание Труд и осигуряване.Така, че смело напред.Полагат ви се 50% от обезщетението до навършване на 2 год. възраст на детето
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 28 Фев 2008, 12:34

всъщност отговора е при положение , че жената тръгне на работа преди навършването на детето на 2год. Сори, объркала съм въпроса Ви.
kali75
Потребител

Мнениеот Karakochev » 28 Фев 2008, 21:11

Последно , дебне ли НАП около детските ясли ?:)))
Karakochev
Потребител

Мнениеот donna » 28 Фев 2008, 21:26

Karakochev написа:Последно , дебне ли НАП около детските ясли ?:)))

Не мога да ти отговоря ,но е лесно да вземат инфо от вс. една детска ясла :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот Karakochev » 28 Фев 2008, 22:24

Факт е , че не го правят;)
Karakochev
Потребител

Назад към Семейни казуси