Казусът е следният:
Баща ми и двамата му братя са наследници на гори около Свиленград. Наследството не е поделено, а междувременно се явиха купувачи, които изкупуват на безценица огромни количества земи в района.
Баща ми, за разлика от братята си, реши да не продава своя дял и се споразумя с тях (устно) да продадат заедно 2/3 от общото имущество, а той да стане собственик на останалата 1/3.
След като продадоха от името на тримата 2/3 от имотите, двамата му братя си поделиха печалбата и се разбраха да му разпишат документ, чрез който той да стане единствен собственик на неговата 1/3.
Естествено, впоследствие единият от братята отказа да подпише такъв документ.
Въпросът е: има ли някакво основание баща ми да заведе дело, за да получи своето. Устната договорка пред свидетели между тримата може ли да помогне в случая?
Адвокатът, с който баща ми се е посъветвал, му е заявил категорично, че такова дело не може да бъде спечелено и че няма начин да получи своето. Вие като специалисти споделяте ли това мнение?
- Дата и час: 30 Дек 2024, 02:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Според адвоката ми няма смисъл от такова дело? Вярно ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Според адвоката ми няма смисъл от такова дело? Вярно ли
antena написа:Казусът е следният:
Баща ми и двамата му братя са наследници на гори около Свиленград. Наследството не е поделено, а междувременно се явиха купувачи, които изкупуват на безценица огромни количества земи в района.
Баща ми, за разлика от братята си, реши да не продава своя дял и се споразумя с тях (устно) да продадат заедно 2/3 от общото имущество, а той да стане собственик на останалата 1/3.
След като продадоха от името на тримата 2/3 от имотите, двамата му братя си поделиха печалбата и се разбраха да му разпишат документ, чрез който той да стане единствен собственик на неговата 1/3.
Естествено, впоследствие единият от братята отказа да подпише такъв документ.
Въпросът е: има ли някакво основание баща ми да заведе дело, за да получи своето. Устната договорка пред свидетели между тримата може ли да помогне в случая?
Адвокатът, с който баща ми се е посъветвал, му е заявил категорично, че такова дело не може да бъде спечелено и че няма начин да получи своето. Вие като специалисти споделяте ли това мнение?
Без да се проучат документите не може да ви се даде точен отговор.Но така както обаче пресъздавате казуса има нещо сбъркано.Приемам , че баща ви и братята му са съсобственици по наследство(или друг начин) на по 1/3 от съсобствеността(Макар и да не е поделено , те си имат определена идеална част от правото на собственост).Така че това…..” Баща ми, за разлика от братята си, реши да не продава своя дял и се споразумя с тях (устно) да продадат заедно 2/3 от общото имущество, а той да стане собственик на останалата 1/3. След като продадоха от името на тримата 2/3 от имотите, двамата му братя си поделиха печалбата и се разбраха да му разпишат документ, чрез който той да стане единствен собственик на неговата 1/3.” е юридически абсурд.Какво пише в нот.акт за продажбата??????Ако чичовците ви са си продали техните идеални части , то никакви писмени съгласия не са необходими от тяхна страна , а баща ви е станал съсобственик с купувача…Така че дело не е необходимо.Дали е така обаче?Гадая..
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не става дума за приказки по Шехеразада - просто факт от реалния живот. Договаряш се с братята си за някаква подялба - справедлива по същество - след което те отказват да изпълнят своя ангажимент и да се откажат от собствеността си върху останалата непродадена 1/3.
Могат ли да бъдат принудени да направят това по съдебен път и устната договорка наистина ли няма НИКАКВА юридическа стойност.
П.С. cyclosporine, прави ми впечатление печелбарското отношение, което обезсмисля присъствието ти в този форум. Или може би надничаш, за да видиш как биха постъпили твои колеги в определена ситуация? Тогава да вземем да те заклеймим, че се учиш на техен гръб, а?
Всеки от нас има някакъв занаят, много от хората тук също са посветили няколко години от живота си, за да се образоват и не е нужно да нагрубяваш всеки, който търси съвет от хора, които имат опит тъкмо в такива дела.
Могат ли да бъдат принудени да направят това по съдебен път и устната договорка наистина ли няма НИКАКВА юридическа стойност.
П.С. cyclosporine, прави ми впечатление печелбарското отношение, което обезсмисля присъствието ти в този форум. Или може би надничаш, за да видиш как биха постъпили твои колеги в определена ситуация? Тогава да вземем да те заклеймим, че се учиш на техен гръб, а?
Всеки от нас има някакъв занаят, много от хората тук също са посветили няколко години от живота си, за да се образоват и не е нужно да нагрубяваш всеки, който търси съвет от хора, които имат опит тъкмо в такива дела.
- antena
- Нов потребител
Re: Според адвоката ми няма смисъл от такова дело? Вярно ли
antena написа:...
Чудесно е, че търсите още информация!
Но какво ще стане, ако ви отговоря, че не споделям това мнение?!
Няма разумен адвокат, който да каже, че дело, преди да влезе в съда, е обречено предварително!
Вие какво ще направите, ако съществува и вариант да не е така, както са казали на баща ви?!
Форумът е място, където не може само да се приказва и да се търси мнение, често пъти изискващо не казване, а консултация.
Ако наистина мислите това, с което завършвате: " Всеки от нас има някакъв занаят, много от хората тук също са посветили няколко години от живота си, за да се образоват и не е нужно да нагрубяваш всеки, който търси съвет от хора, които имат опит тъкмо в такива дела", сигурно знаете, че годините образование са капиталовложение и ако вие не сте участвали с вноска, не можете да искате настоятелно за компетентен отговор, ако може без да инвестирате в него и само защото вие имате нужда.
Хората с правен проблем търсят начини да го решат, но явно за вас вашия такъв, не е сериозен, щом се отнасяте несериозно самата вие като незаинтересована.
Не се чувствайте нагрубена, чувствайте се застрашена от евентуални финансови загуби и тогава ще започнете да си помагате сама.
- zelen
- Потребител
zelen, предполагам си давате сметка, че какъвто и съвет (а според вас може би не съвет, а КОНСУЛТАЦИЯ) да получа от компетентни хора в този форум, аз няма да заведа дело сама и без адвокат. Ще се обърна към Вас или към Ваш колега - все едно, аз ще преценя кого ще наема - но ще има адвокат, който да ме представлява, бъдете убеден! И ще му се плати, в това също може да бъдете сигурен!
Наистина не разбирам толкова ли е ясна развръзката на този случай, че никой не иска да сподели какво мисли и как би могло да се развие подобно дело? Много ми се искаше да чуя няколко окуражителни думи - нещо в смисъл че сме постъпили глупаво, но има начин да се намери справедлив изход, че историята познава и други такива случаи или пък че наистина шансовете да спечелим подобно дело са минимални - нещо такова. Това не е молба за безплатна консултация, а опит за ориентиране в непозната ситуация.
Вместо това ми се обяснява, че за без пари нищо няма да ми се каже. Е, няма толкова алчно племе! Май надминавате докторите!
Наистина не разбирам толкова ли е ясна развръзката на този случай, че никой не иска да сподели какво мисли и как би могло да се развие подобно дело? Много ми се искаше да чуя няколко окуражителни думи - нещо в смисъл че сме постъпили глупаво, но има начин да се намери справедлив изход, че историята познава и други такива случаи или пък че наистина шансовете да спечелим подобно дело са минимални - нещо такова. Това не е молба за безплатна консултация, а опит за ориентиране в непозната ситуация.
Вместо това ми се обяснява, че за без пари нищо няма да ми се каже. Е, няма толкова алчно племе! Май надминавате докторите!
- antena
- Нов потребител
antena написа:zelen, предполагам си давате сметка, че какъвто и съвет (а според вас може би не съвет, а КОНСУЛТАЦИЯ) да получа от компетентни хора в този форум, аз няма да заведа дело сама и без адвокат. Ще се обърна към Вас или към Ваш колега - все едно, аз ще преценя кого ще наема - но ще има адвокат, който да ме представлява, бъдете убеден! И ще му се плати, в това също може да бъдете сигурен!
Уважаема госпожо, целта ми беше не да Ви засегна, та както пишете и Вие - Вие сте потенциален клиент, което не бива да се подминава лекомислено!
Прочетете внимателно още веднъж първия ми пост - ще се убедите, че грешите в преценката си как никой не споделя какво мисли и как би могло да се развие подобно дело. Смея да твърдя, че Ви написах искреното си мнение!
Вие сте в правото си да търсите защите на накърнените си права и Ви желая успех, въпреки Вашето неразбиране! Приемам, че вината е моя за това!
- zelen
- Потребител
antena
antena,
Вие явна сте дезинформирана от недобросъвестни люде !
В годините слез 1944 в съзнанието на българина се настани вируса на успокоението-т.е. ти чакай-друг ще ти свърши работата.
За това българите са на последно място в Европа-те вечно чакат !
Потърсете проблема вътре в себеси - поговорете с някой адвокат ,да Ви обясни срещу заплащане какво прави адвокатът и пр.....
Понеже явно сте особен случай-ще Ви го кажа безплатно :
Адвокатът се занимава със ЗАЩИТА интересите на клиента.За целта клиентът трябва да е наясно със съдебния процес и с интересите на адвоката.
съдебният процес е като ТОТОТО - за да разбереш дали печелиш трябва да пуснеш фиш!
Ако и сега не Ви е ясно за какво говоря-Адвокатът продава информация - победите се печелят в съда !
БЕЗПЛАТНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е КАТО БЕЗПЛАТНАТА СОФРА
Или плащате на Адвокат - или на врачка , за да ви каже дали ще спечелите!
Няма разумен адвокат който ще говори преди дело , вашият адвокат
вероятно има други интереси
Вие явна сте дезинформирана от недобросъвестни люде !
В годините слез 1944 в съзнанието на българина се настани вируса на успокоението-т.е. ти чакай-друг ще ти свърши работата.
За това българите са на последно място в Европа-те вечно чакат !
Потърсете проблема вътре в себеси - поговорете с някой адвокат ,да Ви обясни срещу заплащане какво прави адвокатът и пр.....
Понеже явно сте особен случай-ще Ви го кажа безплатно :
Адвокатът се занимава със ЗАЩИТА интересите на клиента.За целта клиентът трябва да е наясно със съдебния процес и с интересите на адвоката.
съдебният процес е като ТОТОТО - за да разбереш дали печелиш трябва да пуснеш фиш!
Ако и сега не Ви е ясно за какво говоря-Адвокатът продава информация - победите се печелят в съда !
БЕЗПЛАТНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е КАТО БЕЗПЛАТНАТА СОФРА
Или плащате на Адвокат - или на врачка , за да ви каже дали ще спечелите!
Няма разумен адвокат който ще говори преди дело , вашият адвокат
вероятно има други интереси
- zalbopodatel
- Младши потребител
Единственият нормален отговор на revolution. Наистина без документи не може да се каже. Не разбрах как му стана ясно на тоя с лекарственото име, ама айде да не се заяждам, че виждам, че само това чака. Пък и нямам време за глупости.
Има голямо значение как е изповядана сделката, т.е. какво пише в нотариялния акт. Помощта, която търсите щеше да е по - уместна преди сделката, но при свършен факт... Консултация може да Ви се даде само ако представите нотариалния акт и най вероятно и други документи. Ние работим по документи. Какъвто и отговор да Ви се даде при тази информация е много вероятно да е грешен.
А за дело... малко адвокати ще се наемат да водят такова дело... и те за съжаление ще са от тези, които най - малко работа ще Ви свършат...
И все пак успех!
Има голямо значение как е изповядана сделката, т.е. какво пише в нотариялния акт. Помощта, която търсите щеше да е по - уместна преди сделката, но при свършен факт... Консултация може да Ви се даде само ако представите нотариалния акт и най вероятно и други документи. Ние работим по документи. Какъвто и отговор да Ви се даде при тази информация е много вероятно да е грешен.
А за дело... малко адвокати ще се наемат да водят такова дело... и те за съжаление ще са от тези, които най - малко работа ще Ви свършат...
И все пак успех!
- zoom
- Потребител
по същество - такова дело е обречено защото при липса на делба или друго макар и неформално писмено споразумение между братята не може да се докаже ,че са продадени 2/3 на другите двама.останалата 1/3 си остава съсобственост на тримата а в най-добрия случай съсобственост на двама .голяма грешка е да се пестят пари от доброволна делба преди разпоредителна сделка със съсобствен имот и да се разчита на "добросъвъстност даже и от близки роднини.баща Ви може да остане собственик на 2/3 от тази 1/3 и толкова.За останалото - чашата и чешмата за студена вода.
до наследника на "лютия" - ако нямаш друга работа - направи си една ч---я .не е нужно да ругаеш питащите а от отговарящите всеки решава за себе си
до наследника на "лютия" - ако нямаш друга работа - направи си една ч---я .не е нужно да ругаеш питащите а от отговарящите всеки решава за себе си
- geovan
- Потребител
Благодаря на всички, които се включиха с мнение по случая, въпреки че като цяло съм обезкуражена. Явно е безсмислено да завеждаме такова дело. Неприятното е, че братята не са узаконили подялбата предварително не от съображения за спестяване на пари, а поради илюзии, че могат да си имат доверие...
Съжалявам, че питането ми стана повод за размяна на груби реплики, но и аз като geovan ще кажа, че всеки решава за себе си дали да отговаря на зададените въпроси или не.
Съжалявам, че питането ми стана повод за размяна на груби реплики, но и аз като geovan ще кажа, че всеки решава за себе си дали да отговаря на зададените въпроси или не.
- antena
- Нов потребител
аз нещо не разбрах- Баща ви включен ли е като продавач в нотариалния акт заедно с двамата си братя...Ако е включен и ако е нямало делба преди това между тях то тримата сега са съсобственици на останалата 1/3 част, но пък баща ви има право на част от получените пари за другите 2/3, които са били продадени. Ето за тази част може да водите дело.
- barri
- Потребител
Ако-та много в случая
Аз предполагам колегата, който е разгледал документите е дал най-адекватен съвет ... не е морално да обсъждаме работата му.
И аз се сещам за хипотеза, в която изобщо няма смисъл "от такова" дело
Аз предполагам колегата, който е разгледал документите е дал най-адекватен съвет ... не е морално да обсъждаме работата му.
И аз се сещам за хипотеза, в която изобщо няма смисъл "от такова" дело
- inspectora
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|