начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Парцел семейна собственост и строеж на име на фирма?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Парцел семейна собственост и строеж на име на фирма?

Мнениеот sapruga » 13 Май 2008, 11:06

Казусът е следният.
Имаме парцел - на името на мен и на съпруга ми. Разрешителното за строеж също е на името на двама ни. Възможно ли е мъжът ми да започне да строи къщата на името на неговото ЕООД? Защото в такъв случай аз няма да имам дял от имота, което определено не ме удовлетворява, при положение, че ще я изплащаме заедно.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 11:20

Ако фактите действително са такива, както сте ги изложили - т.е. парцелът е СИО, построената върху него сграда(освен ако не учредите право на строеж на трето лице, включително посоченото ЕООД) е също СИО(съпружеска имуществена общност) по силата на чл.92 от Закон за собствеността. Разрешението за строеж не определя правото на собственост, а сградата може да се построи фактически от всеки - това не означава придобиване на собствеността върху нея. Ако имате притеснения, най-добре с документите за собствеността върху парцела да се консултирате с адвокат.
rosi_i
Потребител

Мнениеот sapruga » 13 Май 2008, 12:26

Мисълта ми е, че не искам да строим на името на фирмата му. И понеже съпругът ми може да се засегне, ако му кажа, че не искам, търся начин да го откажа като изтъкна, че нещата много ще се усложнят, ако е на името на фирмата му. Било то, че ще трябва да вадим ново разрешително или нещо от този род.
Давайте съвети.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 12:45

Какво значи според Вас или съпруга Ви "да строим на името на фирмата му"?
Ако имате предвид да учредите право на строеж на дружеството за построяване на сградата и придобиване на изключителна собственост върху нея, следва да го оформите с договор под формата на нотариален акт.
Подобни сложни сделки и консултации не биха могли да бъдат обсъдени подробно и изчерпателно във форума, поради което Ви и посъветвах да потърсите по-нататъшна консултация от колега на място.
rosi_i
Потребител

Мнениеот sapruga » 13 Май 2008, 16:35

Ще строим семейна къща за нас, която ще изплащаме 20 години двамата.
Проблемът е, че ако строим къщата на името на фирмата му, която е ЕООД, при евентуален развод аз (при положение, че не съм съсобственик във фирмата и нямам никакви дялове в нея) няма да имам право на претенции към къщата. Затова съм против да строим на ието на фирмата му. Неговата идея да строим по този начин е да ползва ДДС на материали и т.н.
Това, което разбирам от поста Ви, е че, за да може той да строи на името на фирмата си, трябва аз и той (като собственици на парцела) да учредим право на строеж на неговата фирма. Т.е. усложнение, което бих могла да изтъкна, за да го разубедя.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Май 2008, 16:39

Строи се "на името" ;-) на този, който притежава земята или право на строеж. Тези права се прехвърлят с нотариален акт и без Вашето съгласие няма как да стане.
А ако питате как незабележимо да накарате мъжа си сам да се откаже от строежа "на името на фирмата", вместо да се налага Вие да му отказвате - не е този форумът. :)

И понеже съпругът ми може да се засегне, ако му кажа, че не искам, търся начин да го откажа като изтъкна, че нещата много ще се усложнят, ако е на името на фирмата му. Било то, че ще трябва да вадим ново разрешително или нещо от този род.

Сложностите той си ги е преценил и едва ли с нещо ще го изненадате - щом има "фирма", все ползва и някакви консултантски услуги. Едва ли за пръв път ще чуе как се учредява право на строеж.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sapruga » 13 Май 2008, 16:46

На името на фирмата, означава, че (след евентуално учредяване на право на строеж на неговата фирма) къщата ще се води офис на фирмата, а не семейно жилище. Което именно ме притеснява.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот pepelanka » 15 Май 2008, 11:01

A не мислите ли , че и съпругът Ви може да чете същия форум воден от друг интерес за подобряване на "идеалните ви отношения"
pepelanka
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Май 2008, 14:04

sapruga написа:Не виждам нищо осъдително човек да мисли в перспектива и да защитава интересите си.

Аз също, но не виждам и нищо лошо да се "разберете" със съпруга си точно и ясно, вместо да се чудите как деликатно да му обясните Вашето мнение, така че да не разбере истинските Ви притеснения. Казвате, че за да не се засегне не може да му кажете 1:1 от какво се притеснявате ... Ако той е "точен" не мисля, че има от какво да се засяга! Щом и двамата имате принос, щом и двамата ще допринасяте за в бъдеще за сградата какво лошо има тя да "се води" на двамата ... Ако съпругът се "засегне", че му нямате доверие ... с право ще го направи ;) (щом питате тук за това нещо ...) Щом му нямате доверие по-добре му го покажете и си се изяснете ...
Подкрепям мнението на колегите, че в момента го "лъжете" - искате да му покажете, че му имате доверие, а всъщност му нямате - Вашата работа "хем вълка сит, хем агнето цяло" ...
Човек си преценя сам - или има доверие на някой, или няма ... или си защитава интересите (в което няма лошо), или се доверява и го показва ... деликатно е наистина, но това е положението ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sapruga » 15 Май 2008, 14:45

inspectora написа:
sapruga написа:Не виждам нищо осъдително човек да мисли в перспектива и да защитава интересите си.

Аз също, но не виждам и нищо лошо да се "разберете" със съпруга си точно и ясно, вместо да се чудите как деликатно да му обясните Вашето мнение, така че да не разбере истинските Ви притеснения. Казвате, че за да не се засегне не може да му кажете 1:1 от какво се притеснявате ... Ако той е "точен" не мисля, че има от какво да се засяга! Щом и двамата имате принос, щом и двамата ще допринасяте за в бъдеще за сградата какво лошо има тя да "се води" на двамата ... Ако съпругът се "засегне", че му нямате доверие ... с право ще го направи ;) (щом питате тук за това нещо ...) Щом му нямате доверие по-добре му го покажете и си се изяснете ...
Подкрепям мнението на колегите, че в момента го "лъжете" - искате да му покажете, че му имате доверие, а всъщност му нямате - Вашата работа "хем вълка сит, хем агнето цяло" ...
Човек си преценя сам - или има доверие на някой, или няма ... или си защитава интересите (в което няма лошо), или се доверява и го показва ... деликатно е наистина, но това е положението ...

Абсолютно сте прав. Само за едно бих възразила.
В този момент аз му имам доверие, дори бих моглад да се закълна в него. Но човек не знае какво му предстои да се случи. Ако някой или нещо му завърти главата и, недай си Боже, реши да се разделим...
На този етап ми звучи абсурдно, предполагам и на него. Но познавам хора, които са се оказвали в подобна ситуация и са оставали "на улицата" с две деца. А в същото време новата любов се плацика в джакузито (образно казано).
Въпреки това възнамерявам да се изясним като големи хора.
Благодаря още веднъж за отговорите.
sapruga
Младши потребител

Назад към Семейни казуси