- Дата и час: 02 Яну 2025, 02:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пълно осиновяване и нов акт за раждане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Пълно осиновяване и нов акт за раждане
Привет на всички. Самият аз уча право, но все още съм в началото и нямам нужните знания. Проблемът ми е следният: мой близък роднина е бил осиновен от чичо си и леля си. И тъй като осиновяването е било пълно се съставя нов акт за раждане, в който се вписва осиновителя като родител и така осиновеният получава ново бащино и фамилно име. Това е станало преди около 30 години. Проблемът е, че никой не е знаел за промяната и моят роднина продължава навсякъде без проблем да използва имената от първия акт за раждане. Едва наскоро го уведомят, че има нов акт за раждане и трябва да си смени бащиното име (фамилното е променено, защото лицето се е омъжило). Може ли да си запази досегашното бащино име и как? Благодаря предварително
- jjf
- Младши потребител
Бъдещ ни колега! Питам се, как вашият "близък" цит."след като се омъжило" и "сменило фамилното име" не е станало Ваша близка?
2. След като е осинована от лелята и чичото защо със съд. решение не е изваден нов акт за раждане с промяна на фамилното име.
3. Защо преди 12г. когато си е извадила паспорта не е видяла, че носи фамилно име различно от осиновителите си? Моля за извинение ако неправилно съм Ви разбрал "питането" !
2. След като е осинована от лелята и чичото защо със съд. решение не е изваден нов акт за раждане с промяна на фамилното име.
3. Защо преди 12г. когато си е извадила паспорта не е видяла, че носи фамилно име различно от осиновителите си? Моля за извинение ако неправилно съм Ви разбрал "питането" !
-
iskrec - Потребител
1. Забележката за "близък" е уместна и я приемам
2. Да, тя ми е "близка", макар че не виждам това да има някакво значение за въпроса ми?
3.На втория и третия въпрос и аз нямам обяснение и именно това ме смущава. Както написах по-горе проблемът е, че до сега за този , да го нарека условно, втори акт не се е знаело, а и не е имало проблем при ваденето на каквито и да било документи.
4.Въпросът ми е: тъй като моята близка е използвала името си от първия акт за раждане през целия си живот и то без да знае, че съществува друг такъв, какво да прави, че да си остане със сегашното бащино име???
2. Да, тя ми е "близка", макар че не виждам това да има някакво значение за въпроса ми?
3.На втория и третия въпрос и аз нямам обяснение и именно това ме смущава. Както написах по-горе проблемът е, че до сега за този , да го нарека условно, втори акт не се е знаело, а и не е имало проблем при ваденето на каквито и да било документи.
4.Въпросът ми е: тъй като моята близка е използвала името си от първия акт за раждане през целия си живот и то без да знае, че съществува друг такъв, какво да прави, че да си остане със сегашното бащино име???
- jjf
- Младши потребител
jjf написа:1. Забележката за "близък" е уместна и я приемам
Хе хе хе ,някога някой не е изпратил в общината съд. решение ,или ако го е изпратил не са му обърнали внимание/а и осиновителите не са си дали мн. зор / -сефте ,не е първия нито е последния случай. Да сега ще е с имената на осиновителите ,е мисля че ще може да поде молба в съда с правно основание чл.19 ЗГР,като се позове на важни обстоятелства ...ама си зависи от съдията,защото според мен сте мн. по ръба.
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това
- donna
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|