начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

Завещание или дар на малолетен?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завещание или дар на малолетен?

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 12:56

Имам син на 6 г., който съм признал, без да имам брак с майката, не живеем заедно. Искам жилището ми след смъртта ми да остане за него. Ако е по наследство или му го даря, майката може да го продаде, докато е непълнолетен. Може ли да му го прехвърля срещу гледане, при положение, че е малолетен, остава ли същият риск от продажба? Или да му го завещая с някаква клауза, че не може да се продава? Ще съм благодарен на вашите съвети за най-разумния подход.
pudis
Младши потребител

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 13:22

Прав сте, че съм пускал темата отдавна, но за съжаление все още нямам удовлетворителен отговор освен един - Дарение със запазено право на ползване - разбирам, но все пак ползването е ПОЖИЗНЕНО. А ако почина, преди детето ми да е станало пълнолетно - пак майката е в правата си и може да продаде апартамента! Май нямам измъкване, дори да си потърся адвокат:)
pudis
Младши потребител

Мнениеот brymm » 02 Юни 2008, 13:26

В кои точно права е майката? :D

Имот на ненавършил пълнолетие се продава само с разрешение на съда, което се дава, ако се установи полза от продажбата за детето.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 13:48

brymm написа:В кои точно права е майката? :D

Имот на ненавършил пълнолетие се продава само с разрешение на съда, което се дава, ако се установи полза от продажбата за детето.

Ами майката например "остава без доходи" /пише се безработна, извади медицинско, че е болна или др./ и хоп - районният съд й разрешава да продаде апартамента ми, че да си изхранва детето. И в крайна сметка то остава без нищо. При всичкото ми уважение към съда, предпочитам по-сигурно нещо от решението на районния съдия дали е в интерес на детето ми да има или няма апартамент. При тези цени на имотите майката може да се полакоми да продаде моя апартамент, дори да е дарен на детето й, и това искам да избегна. Може би някакво завещание със строга клауза, ако такова нещо има юридическа стойност у нас. За това търся съвет, а когато намеря удовлетворителен такъв, разбира се, че ще го оформя при адвокат, може и горния spammer, например:)
pudis
Младши потребител

Мнениеот abstract » 07 Юни 2008, 10:38

Май нямам измъкване, дори да си потърся адвокат:)
Мисля, че във форума търсите точно това. Е, поне мнение на юрист. И след като наберете мнения от форума какво ще направите - отивате при адвоката и му казвате " Във форума получих това мнение и искам точно по този начин да стане !!" Малко тъпичко /извинявам се за израза/. Аз на Ваше място ще се консултирам с няколко адвоката /естествено, ако не съм удовлетворен от консултацията на един адвокат/ и ще си избера решението, което ме удовлетворява.
Така като гледам би Ви удовлетворило единствено завещание.
abstract
Потребител

Назад към Семейни казуси