начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

прехвърляне на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прехвърляне на наследство

Мнениеот kokopati » 23 Апр 2008, 12:51

Здравейте,искам да питам за следното нещо:

майка ми и баща ми искат да прехвърлят имотите които имат на мен и на сестра ми но това ще струва доста пари имат наториални актове за всички имоти ,въпроса ми е има ли смисал да ги прехвърлят, след време ние ще можем ли да ги продадем и разполагаме с тях с наличните наториални актове или ще трябва да плащаме някакав данък наследство.
С две думи има ли смисъл да ги прехвърляме сега при положение че са решили да ни ги разделят по равно.
kokopati
Младши потребител

Re: прехвърляне на наследство

Мнениеот katerinakuch » 24 Апр 2008, 10:45

kokopati написа:Здравейте,искам да питам за следното нещо:

майка ми и баща ми искат да прехвърлят имотите които имат на мен и на сестра ми но това ще струва доста пари имат наториални актове за всички имоти ,въпроса ми е има ли смисал да ги прехвърлят, след време ние ще можем ли да ги продадем и разполагаме с тях с наличните наториални актове или ще трябва да плащаме някакав данък наследство.
С две думи има ли смисъл да ги прехвърляме сега при положение че са решили да ни ги разделят по равно.

Разбира се, че има смисъл да Ви прехвърлят имотите още сега и то независимо колко ще струва. Използвайте момента, докато родителите Ви не са си променили решението. Ставайки собственик на тези имоти, Вие ще можете спокойно да се разпореждате с тях. Сега, докато не сте собственик, Вие нямате това право.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 24 Апр 2008, 15:39

kalahan2008 написа:Разликата между двата случая е в размера на данъка-ако родителите Ви ви прехвърлят приживе имотите, се дължи Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин (чл. 44 и сл. от ЗМДТ); ако наследите имотите, след като починат родителите ви (и ако дотогава те не ги прехвърлят на трети лица), ще дължите Данък върху наследствата (чл. 29 и сл. от ЗМДТ).
Другата разлика е и в това, че докато са живи и двамата Ви родители, не сте собственици на имотите и не можете да се разпореждате с тях.
Както се казва в една реклама: "The Choice Is Yours" :wink: (или поне на родителите Ви).

+ размера на нотариалната такса ;) ... каквато няма да има при наследяване :P
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 09 Юни 2008, 17:21

( ЗМДТ)
Чл. 31. (1) (Предишен текст на чл. 31 - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Данъкът върху наследството се заплаща от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците.
(2) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Семейни казуси