начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

ИСКАМ ДА БЪДА С МОЯ ЧУЖДЕНЕЦ...НО КАК?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИСКАМ ДА БЪДА С МОЯ ЧУЖДЕНЕЦ...НО КАК?

Мнениеот elifesta » 08 Юни 2008, 15:17

Здравейте!Трябва ми спешно отговор на няколко въпроса,ако някой може да ми ги даде,ще съм му много благодарна.Живея извън България от скоро с мъж който също е чужденец на страната където сме,той е нелегално там от 9 години,но работи и няма проблеми за сега.Но скоро може би той ще остане без работа защото фирмата към която работи прекратява дейност,а друга не може да започне защото няма документи.Искам да знам,има ли начин с който ако се омъжа за него той може да вземе български документ за самоличност и да може да влезе в България с мен,защото страната от която е,му трябва виза.Искаме после пак да се върнем тук където сме,и да живеем в дома който имаме,но ако има начин да се бракуваме тук където сме,още по добре......
elifesta
Нов потребител

Мнениеот ganeca » 09 Юни 2008, 22:47

Брака ви може да се сключи пред българското посолство, в държавата в която се намирате. Като следствие от брака чужденецът има основание да получи виза. Тя е задължителна за първоначално влизане в България. Задължително трябва да има и валиден нацинален документ /паспорт/ за задгранични пътувания.
За да престоява в страната чужденецът трябва да има разрешение от МВР за това. Основанието за издаване на такова е брака с български гражданин /чл.24, ал.1. 18 закона за чужденците/.Разрешението се издава от служба "Миграция". На практика на място в съответното звено се попълва молба и се прилагат документи /акт за сключен гр. брак и други/. Визата се издава в посолство, а разрешението за пребиваване в МВР, от съответното поделение на служба "миграция". След получаване на статут на продължително пребиваващ, чужденецът ще получи документ, подобен на личната карта, но на който пише "удостоверение на продължително пребиваващ в Р България чужденец". След изтичане на 5г. от сключването на брака /и ако е живял в България непрекъснато/, чужденецът може да получи разрешение за псотоянно пребиваване /има разлика от продължителното/. Тогава практически тои ще получи достатъчно права - например да работи, да пътува в чужбина и да се завръща и др. само няма да може да упражнява активно и пасивно избирателно право. И естествено винаги си остава чужденец, тоест ако извършва незаконна дейност съответните органи си запазват правото да го експулсират от страната, което не се обжалва по съдебен ред.
За справка - Майкъл Чорни :-)
ganeca
Нов потребител

Назад към Семейни казуси