начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

Признаване на развод в чужбина - въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Признаване на развод в чужбина - въпрос

Мнениеот bellhome » 16 Юни 2008, 07:29

Здравейте,

Разведена съм и живея в чужбина, бившият ми съпруг също. Разведени сме по взаимно съгласие в България. В момента двамата заедно подадохме молба в чужбина ( Канада) за признаване на българското съдебно решение т. е. на развода ни. Процедурата започна нормално, но се стигна до момент, в който канадския съд изисква от нас документ удостоверяващ, че решението ни за развод е окончателно и не е било обжалвано. Малко съм объркана при условие, че молбата, която подадохме е от името на двамата, а и в самото решение на съда си пише, че сме имали 14 дневен срок да го обжалваме. Логично ми се струва, че ако го бяхме направили, щяхме да предоставим и тази информация, както и новото решение. И все пак за да продължим процедурата ни е необходим документ удостоверяващ, че решението е било окончателно и не е обжалвано. След седмица ми предстои пътуване до България и трябва да направя всичко възможно да набавя такъв документ. Въпросът ми е как би трябвало да се нарича този документ, какво трябва аз да предоставя като документи (освен съдебното решение и документи за самоличност), за да ми бъде издаден и към кого да се обърна, когато посетя Районния съд в родния си град?
Благодаря ви предварително за отговорите.
bellhome
Нов потребител

Мнениеот bay4o » 16 Юни 2008, 09:34

Мисля, че можете да поискате съдебно удостоверение, в което да бъде отразено, че решение №../ дата по бр. дело № .../ 200...г. по описа на ... - Районен съд е влязло в сила на ......г., след като страните не са го обжалвали в установения срок.
bay4o
Потребител

Мнениеот donna » 16 Юни 2008, 11:03

poli_g написа:Подавате молба до председателят на РС в свободен текст, като искате да Ви издадат нужното удостоверение..../ вкл. и заверен препис от СР по бракоразводното дело/. Плаща се и ДТ.
Дано се съхранява делото в архив и не е унищожено...

Вярно , но си мисля ,че те не са поискали още в началото заверения препис да е с дата на влизане в сила на решението и затова сега пак ще се снабдяват с документи и с удостоверения и т.н...

Могло е да поискат заверен препис от влязлото в сила решение с дата на влизането в сила и да напишат ,че е за чужбина .Тогава се заверява от съдия и секретаря и се изписва датата на влизане в сила на самото решение и пак подписи ...превод и апостил/до сега без проблеми /.Но може и да не съм права в края на краищата имат си адвокат в Канада и той най добре би следвало да им обясни,какво точно изисква чуждото законодателство .
donna
Старши потребител

Мнениеот bellhome » 16 Юни 2008, 17:27

Благодаря ви много за отговорите. Адвокатът ни в Канада ни посъветва да вземем документ, чийто примерен текст е почти същия, който е дал bay4o.
Делото всъщност не е толкова старо, то е от 2007 г. След като прочетох отговорите ви, се разрових отново във всички документи, които имам и видях, че ние имаме издадени удостоверения на всеки един от нас по отделно, като в тях се казва именно от кога е влязло в сила решението. Датата на решението е 07.03.2007 г., като ние сме имали 14 дневен срок да обжалваме, който изтича на 21.03.2007 г. Самото удостоверение започва точно с номера на делото, датата, страните по делото, накратко какво е постановил съда и накрая завършва с това, че решението е влязло в сила на 27.03.2007.
Мисля, че точно от това имаме нужда и все пак ще се опитам да запитам при завръщането си в България, ако трябва да се издаде някакъв друг документ.
bellhome
Нов потребител

Мнениеот abstract » 16 Юни 2008, 17:57

В България друг документ няма да ви се издаде, но както ви писа donna по-горе когато документа трябва да се представи пред съд в друга държава е необходим подпис на съдия и съдебен секретар, за да можете да го легализирате. Единствените документи, които се издават от български съд по бракоразводно дело са заверен препис от съдебното решение /на което е отбелязано кога е влязло в сила/ и удостоверение за прекратен граждански брак. Най-добре след като сте си намерили удостоверението го представете на канадския Ви адвокат, който ще Ви каже дали е достатъчно като доказателство за прекратения Ви брак.
abstract
Потребител

Назад към Семейни казуси