начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Лесен въпрос за СИО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лесен въпрос за СИО

Мнениеот portokal » 30 Юли 2008, 17:29

Заинатих се да доказвам, че съм права :oops: (въобще не съм очаквала, че може да има спор). Не че отговорите в един форум са кой знае какво "доказване", ама... :oops:

Лице, което не е в брак, купува с ипотечен кредит жилище. Т.е. днес се изповядва продажбата и се вписва и ипотека върху имота в полза на банката.
След това лицето сключва брак.
По време на брака двамата съпрузи изплащат заема.

Подвъпрос А (ключов): кога е придобита собствеността върху имота, по време на брака или преди сключването му? Т.е. необходимо ли е пълно изплащане на задължението за кредита, за да се смята имотът за "придобит"?

Подвъпрос Б, свързан с отговора на А: СИО ли е имотът?

Подвъпрос В, също свързан с отговора на А: В цитата: "Придобитото по време на брака чрез ЖСК жилище не става общо, щом стойността му е покрита преди брака със собствени средства и ипотечен заем, макар и част от заема да е погасен по време на брака" за същия случай ли става дума?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Лесен въпрос за СИО

Мнениеот gery » 30 Юли 2008, 17:35

portokal написа:По време на брака двамата съпрузи изплащат заема.

Съкровище, въобще не ставаше въпрос в питането за това дали ще се изплаща от двамата!:) Тъй, че тази част въобще я махни от питането си! Изложила съм ти моите аргументи в подкрепа на твоето становище. Смятам, че си абсолютно права! Остави го единия отговарящ, той на черното бяло ще каже, само и само да не е съгласен с мене! Последния му бисер беше, че не си собственик ако изплащаш ипотека. За справка същата тема :)
gery
Потребител

Мнениеот tarboxx » 30 Юли 2008, 22:54

Коя е тази тема че ми стана интересно.
tarboxx
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 30 Юли 2008, 23:33

portokal написа:
Лице, което не е в брак, купува с ипотечен кредит жилище. Т.е. днес се изповядва продажбата и се вписва и ипотека върху имота в полза на банката.

Подвъпрос А (ключов): кога е придобита собствеността върху имота, по време на брака или преди сключването му? - преди сключването му

Т.е. необходимо ли е пълно изплащане на задължението за кредита, за да се смята имотът за "придобит"? - не е необходимо; меродавен е моментът на придобиване правото на собственост

Подвъпрос Б, свързан с отговора на А: СИО ли е имотът? - имотът представлява лично имущество на въпросния съпруг

Подвъпрос В, също свързан с отговора на А: В цитата: "Придобитото по време на брака чрез ЖСК жилище не става общо, щом стойността му е покрита преди брака със собствени средства и ипотечен заем, макар и част от заема да е погасен по време на брака" за същия случай ли става дума? - тук малко се обърках.. в смисъл, че според мен придобитото по време на брака жилище чрез ЖСК е СИО :roll:

в заключение: съпругът-несобственик може да предя иск за неоснователно обогатяване
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот d_d » 30 Юли 2008, 23:50

portokal написа:Заинатих се да доказвам, че съм права :oops: (въобще не съм очаквала, че може да има спор). Не че отговорите в един форум са кой знае какво "доказване", ама... :oops:

Подвъпрос А (ключов): кога е придобита собствеността върху имота, по време на брака или преди сключването му? Т.е. необходимо ли е пълно изплащане на задължението за кредита, за да се смята имотът за "придобит"?

Подвъпрос Б, свързан с отговора на А: СИО ли е имотът?

Подвъпрос В, също свързан с отговора на А: В цитата: "Придобитото по време на брака чрез ЖСК жилище не става общо, щом стойността му е покрита преди брака със собствени средства и ипотечен заем, макар и част от заема да е погасен по време на брака" за същия случай ли става дума?

Въпроси А и Б са христоматийни, така че няма да ги коментирам.
Относно въпрос В - "за същия случай ли става дума ?" - категорично не. На първо место не е налице сделка - член кооператорът не закупува имота си от ЖСК. Налице е едно членствено правоотношение, което включва и правото да се получи определен имот, представляващ част от строящата се сграда.
Относно СИО - малко грубо може да се обясни накратко, че по-скоро е налице трансформация- членственото правоотношение се "трансформира" в право на собственост.
d_d
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2008, 00:16

d_d написа:Относно въпрос В - "за същия случай ли става дума ?" - категорично не. На първо место не е налице сделка - член кооператорът не закупува имота си от ЖСК. Налице е едно членствено правоотношение, което включва и правото да се получи определен имот, представляващ част от строящата се сграда.
Относно СИО - малко грубо може да се обясни накратко, че по-скоро е налице трансформация- членственото правоотношение се "трансформира" в право на собственост.

Член-кооператорът не закупува имота си от ЖСК - това е вярно, но първоначално собственик е самата ЖСК. Членовете на последната придобиват правото на собственост при съставянето на нотариалните актове и ако този момент попада по времето на сключения брак, то имуществото ще бъде СИО.

Поне така мисля :roll:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот d_d » 31 Юли 2008, 10:24

РЕШЕНИЕ № 737 ОТ 21.12.2002 Г. ПО ГР. Д. № 374/2002 Г., I Г. О. НА ВКС

Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 11 от 2002 г.
ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА ЕДИНИЯ СЪПРУГ Е ЖИЛИЩЕТО, ПРИДОБИТО ОТ ЖСК, КОГАТО СТОЙНОСТТА Е ПОКРИТА С ЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА И СЪС ЗАЕМ ОТПРЕДИ БРАКА, МАКАР ЧЕ НОТАРИАЛНИЯТ АКТ Е ИЗДАДЕН ПО ВРЕМЕ НА БРАКА И МАКАР, ЧЕ ЗАЕМЪТ Е ИЗДЪЛЖЕН ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ.

Чл. 19, ал. 1 СК
Чл. 21, ал. 1 СК

Докладчик съдия Пламен Стоев

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел от фактическа страна, че страните по делото са бивши съпрузи, чийто брак, сключен на 21.08.1988 г., е прекратен с влязло в сила на 22.02.1996 г. решение по гр. д. № 437/95 г. на СРС, 86 с-в. Правото на собственост върху процесния апартамент е придобито от Г. С. с нотариален акт № 135/20.01.1995 г. Имотът е построен от ЖСК "Пролет ­ 82", на която същата е била член-кооператор и към датата на съставянето на разпределителния протокол на ЖСК, неговата стойност е била 16 050 лв. Стойността на апартамента е покрита със сумата 4353,87 лв., която е изплатена от ищцата преди сключването на брака, както и със заемни средства на ДСК в размер на 12 000 лв., също взети преди брака. Заемът е изплатен с направени от ищцата вноски от трудовото й възнаграждение отпреди брака в размер на 315 лв., както и със средства, дарени й от нейните родители през време на брака в размер на 11 902,88 лв. При така установените факти въззивният съд е приел, че макар и през време на брака, апартаментът е придобит изцяло с лични на ищцата средства, поради което представлява нейна изключителна собственост съгласно чл. 21, ал. 1 СК.
Обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно. При постановяването му не са допуснати релевираните нарушения.
Независимо от обстоятелството, че нотариалните актове по чл. 35, ал. 2 ЗЖСК имат конститутивно действие, т.е. прехвърлят правото на собственост от патримониума на ЖСК в лицето на правоимащия кооператор и в разглеждания случай това е станало по време на брака между страните, с оглед установените по делото факти, а именно че част от стойността на апартамента е покрита с лични на ищцата средства и с взет от нея преди сключването на брака заем от ДСК, изплатен също с нейни лични средства, въззивния съд правилно и приел, че имотът е изключителна собственост на същата, съгласно чл. 21, ал. 1 СК. При тази хипотеза не е налице никакъв принос от страна на ответника при придобиването на жилището и съпружеска имуществена общност не е възникнала. По отношение на частта от имота, придобита с взетите заемни средства, също не е възникнала такава общност, тъй като задължението е породено преди сключване на брака и не е поето за задоволяване нужди на семейството, тъй като такова още не е било създадено.
d_d
Потребител

Мнениеот gery » 31 Юли 2008, 10:55

d_d написа:РЕШЕНИЕ № 737 ОТ 21.12.2002 Г. ПО ГР. Д. № 374/2002 Г., I Г. О. НА ВКС

Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 11 от 2002 г.
ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА ЕДИНИЯ СЪПРУГ Е ЖИЛИЩЕТО, ПРИДОБИТО ОТ ЖСК, КОГАТО СТОЙНОСТТА Е ПОКРИТА С ЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА И СЪС ЗАЕМ ОТПРЕДИ БРАКА, МАКАР ЧЕ НОТАРИАЛНИЯТ АКТ Е ИЗДАДЕН ПО ВРЕМЕ НА БРАКА И МАКАР, ЧЕ ЗАЕМЪТ Е ИЗДЪЛЖЕН ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ.

Чл. 19, ал. 1 СК
Чл. 21, ал. 1 СК

Точно това решение коментирахме! :D
Сега въпросът е прави ли сме с портокалчето или не! Щото един уж много печен колега реши:
- има СИО;
- не е собствен имота до изплащане на кредита!

И аз се зачудих като нея, къде сме ги пропуснали тези основни постулати!
gery
Потребител

Мнениеот portokal » 31 Юли 2008, 11:06

Всъщност коментирахме друго. Имот, за който (по всяка вероятност, както личи от въпроса) и нотариалният акт е издаден преди брака, но по време на брака се изплаща ипотечен заем. Затова мисля, че двата случая се различават. В този от решението придобиването на собствеността е станало все пак по време на брака, но без принос на другия.

"Имам следното питане.Ако жена придобива с ипотечен кредит жилище и все оше не е в съпружеска общност с мъжа си след сключване на брака този недвижим имот нейна собственост ли си остава или се дели наполовина?"

Според мен е повече от очевидно, че няма как след сключване на брака имотът, както е бил личен, да стане СИО. Иначе какво пречи дори да се ипотекира за заем за нещо друго (не за придобиването му) имот, придобит например по наследство или дарение, и той по същия начин да стане СИО. Така, де - каква е разликата.

Оформиха се обаче две мнения. Едното - моето и на Гери. Другото - на колегата адвокат и на дама неюристка, но интересувала се от този въпрос по лични съображения. Тя специално поддържаше мнението, че както в магазина докато не платиш стоката, тя не е твоя, така и докато не изплатиш заема, апартаментът не е твой. Независимо дори от факта, че заема го изплащаш не на продавача.

Така или иначе, помолих мода да изтрие темата (тази). Наистина аз я пуснах вчера, но определено е безсмислена. :oops:
Последна промяна portokal на 31 Юли 2008, 11:23, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2008, 11:20

Колега d_d, съгласете се, че този казус съдържа редица особености, които характеризират процесния случай и в никакъв случай въпросното съдебно решение не може да се използва като прецедент.
Решаващо значение тук е оказало липсата на пряк принос, но при всички положения трансформацията следва да бъде доказана с установителен иск по исков ред, тъй като не се предполага.

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2008, 11:32

portokal написа:Всъщност коментирахме друго. Имот, за който (по всяка вероятност, както личи от въпроса) и нотариалният акт е издаден преди брака, но по време на брака се изплаща ипотечен заем. Затова мисля, че двата случая се различават. В този от решението придобиването на собствеността е станало все пак по време на брака, но без принос на другия.

"Имам следното питане.Ако жена придобива с ипотечен кредит жилище и все оше не е в съпружеска общност с мъжа си след сключване на брака този недвижим имот нейна собственост ли си остава или се дели наполовина?"

Според мен е повече от очевидно, че няма как след сключване на брака имотът, както е бил личен, да стане СИО. Иначе какво пречи дори да се ипотекира за заем за нещо друго (не за придобиването му) имот, придобит например по наследство или дарение, и той по същия начин да стане СИО. Така, де - каква е разликата.

Оформиха се обаче две мнения. Едното - моето и на Гери. Другото - на колегата адвокат и на дама неюристка, но интересувала се от този въпрос по лични съображения. Тя специално поддържаше мнението, че както в магазина докато не платиш стоката, тя не е твоя, така и докато не изплатиш заема, апартаментът не е твой. Независимо дори от факта, че заема го изплащаш не на продавача.

Така или иначе, помолих мода да изтрие темата (тази). Наистина аз я пуснах вчера, но определено е безсмислена. :oops:

Темата е интересна - защо искате да я изтриете :?
И според мен не следва да се прави аналогия между въпросния казус и цитираното съдебно решение, тъй като се отнасят до абсолютно различни хипотези.

Конкретно във Вашия случай липсва една от предпоставките за СИО, а именно правото на собственост да е придобито по време на брака. И както споменах по-горе - другият съпруг може да предяви единствено иск за неоснователно обогатяване ако разбира се е участвал в погасяването на ипотечния кредит.

Изплащането на заема не е условие за придобиване на собствеността (в тази връзка се сещам, че преди време във форума усилено се дискутираше дали е възможно да се придобие право на собственост върху недвижим имот под отлагателно условие :roll: )?

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот sunrise » 31 Юли 2008, 11:48

Нали няма спор,че двете предпоставки трябва да са комулативно дадени за да е налице СИО. Фактът ,че първата липсва , автоматично води до липса на СИО. А на кого е хръмнала изобщо идеята ,че собствеността се придобива в по-късен момент :oops: , а не с нотариалния акт.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2008, 12:07

sunrise написа:Нали няма спор,че двете предпоставки трябва да са комулативно дадени за да е налице СИО. Фактът ,че първата липсва , автоматично води до липса на СИО. А на кого е хръмнала изобщо идеята ,че собствеността се придобива в по-късен момент :oops: , а не с нотариалния акт.

Тази тема имам предвид:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=164 ... 83&start=0

Ще се въздържа от коментар, за да не възродя спора :lol:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот portokal » 31 Юли 2008, 12:31

За онази тема за прехвърлянето на имот под отлагателно условие - понеже нямам време, я прехвърлих само по диагонал, и на трета страница горе enigma е написал нещо, с което аз лично съм напълно съгласна:
enigma написа:Бих искар само да добавя, че няма никакви проблеми с подобна сделка - дори и технически. След сбъдването на условието, вещноправния ефект настъпва ex lege и толкова - чл. 24, ал. 1 и чл. 25, ал. 2 ЗЗД. Вписването на подобен нотариален акт има за цел да запази поредността на вписвания докато се сбъдне условието и така да се гарантира купувачът.
Особеното е, че ако не се сбъдне условието и за това е даден срок, не се иска разваляне, а се налага отрицателен установителен иск...

Това го казвам, защото си дал линк към темата тук. :lol:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2008, 12:48

portokal написа:За онази тема за прехвърлянето на имот под отлагателно условие - понеже нямам време, я прехвърлих само по диагонал, и на трета страница горе enigma е написал нещо, с което аз лично съм напълно съгласна:
enigma написа:Бих искар само да добавя, че няма никакви проблеми с подобна сделка - дори и технически. След сбъдването на условието, вещноправния ефект настъпва ex lege и толкова - чл. 24, ал. 1 и чл. 25, ал. 2 ЗЗД. Вписването на подобен нотариален акт има за цел да запази поредността на вписвания докато се сбъдне условието и така да се гарантира купувачът.
Особеното е, че ако не се сбъдне условието и за това е даден срок, не се иска разваляне, а се налага отрицателен установителен иск...

Това го казвам, защото си дал линк към темата тук. :lol:

Добре дошла в отбора :lol:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Назад към Семейни казуси