начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

делба на недвижим имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба на недвижим имот

Мнениеот di_33 » 01 Сеп 2008, 23:23

През 1975г дядо ми придобива недвижим имот след обстоятелствена проверка по давностно владение и наследство. През този период е бил женен с втората си съпруга. Имота е придобит по давностно владение спрямо другите сънаследници. През 1993г дядо ми почина.Въпросът ми е:влиза ли този имот , по начина по който е придобит в СИО и какъв дял от този имот има втората му съпруга?
Предварително Ви благодаря.
di_33
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Сеп 2008, 23:59

Имота е част от СИО, щом е завършено давностното владение по време на брака - съпругата също е участвала в упражняването на състава на придобивната давност. Но все пак отговора е спорен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот milletti » 02 Сеп 2008, 10:14

Ами според мен, частта от имота, която е придобил по наследство не е СИО. Останалата част от имота, която е придобил по давност е СИО. Ако правилно съм разбрала въпроса Ви. А и дядото е починал преди 15г. Към днешна дата едва ли Ви е необходима горната информация. Освен ако:
1. Сега е починала втората му съпруга и някой е я наследил, а междувременно въпросният имот е станал апетитен.
2. Казусът е учебен.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот di_33 » 03 Сеп 2008, 00:46

Kazusa ne e ucheben.Vtorata sapruga e oshte jiva i jelae da prodade imota,za koeto ima principno saglasie ot vsichki sanaslednici.I az chetoh edno talkuvatelno reshenie na VKS,no tam stava vaprosq koga po davnostno vladenie pridobit imot vliza v sastava na SIO-no ne stava vapros za davnostno vladenie spriamo sanaslednici,za nasledstven imot!

Казуса не е учебен.Втората съпруга е още жива и желае да продаде имота,за което има принципно съгласие от всички сънаследници.И аз четох едно тълкувателно решение на ВКС,но там става въпрося кога по давностно владение придобит имот влиза в състава на СИО-но не става въпрос за давностно владение спрямо сънаследници,за наследствен имот!

Потребителят се приканва за в бъдеще да пише на кирилица или при обективна невъзможност за същото да ползва удобен онлайн кирилизатор, примерно http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
Последващо мнение на латиница ще бъде изтрито без оглед на съдържанието.

mod

di_33
Нов потребител

Мнениеот аз13 » 03 Сеп 2008, 08:34

няма никакво значение спрямо кого е давностното владение- чети ЗС!
аз13
Младши потребител

Мнениеот vili » 05 Сеп 2008, 20:45

След като имотът е придобит по силата на давностно владение, упражнявано по време на брака, имотът е придобит в режим на СИО. Със смъртта на дядо Ви през 1993 год. тази СИО е прекратена поради смъртта на единия съпруг. На това основание неговата съпруга придобива 1/2-една втора ид.част от прекратената общност, а останалата 1/2 се дели между неговите наследници. С тяха наследява и съпругата, т.е. тя като наследник ще придобие дял и от останалата 1/2 ид.ч. Но какъв е конкретно нейният дял зависи от това с какви насленици наследява - деца, братя и сестри или техни деца и т.н. В някои случаи, когато наследява с братя и сестри нейният дял се определя в зависимост от продължителността на брака.
vili
Потребител

Назад към Семейни казуси