начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

какво ще ме посъветвате

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какво ще ме посъветвате

Мнениеот sania56 » 09 Сеп 2008, 20:46

Здравейте! Имам нужда от съвет по следния казус. В процес на развод съм със съпруга си, живеем в негово наследствено жилище от началото на брака. За да предотврати евентуално решение на съда относно ползването на семейното ни жилище в моя полза/ децата остават при мен според уговорката ни/ той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба? Аз нямам друго жилище и не желая да оспорвам собствеността му, а само да отгледам децата си в единственото жилище, което познават.Благодаря!
sania56
Нов потребител

Re: какво ще ме посъветвате

Мнениеот Гост. » 09 Сеп 2008, 21:11

sania56 написа:Здравейте! Имам нужда от съвет по следния казус. В процес на развод съм със съпруга си, живеем в негово наследствено жилище от началото на брака. За да предотврати евентуално решение на съда относно ползването на семейното ни жилище в моя полза/ децата остават при мен според уговорката ни/ той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба? Аз нямам друго жилище и не желая да оспорвам собствеността му, а само да отгледам децата си в единственото жилище, което познават.Благодаря!

За жилището- молба / може и в съдебно заседание по бракоразводното дело/за определяне на привременна мярка- ползване на семейното жилище. Дори и да дари, продаде- определението ви брани! Но собственика има право на наем...ако го потърси.
За самия апартамент- той е наследствен, така че нямате никакви права върху имота и не можете да претендирате, каквото и да е -вкл. дали да се разпорежда с него. Не е във властта ви. Но имате право да поискате написаното от мен в първо изречение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sania56 » 09 Сеп 2008, 21:42

Както вече написах аз нямам претенции върху собствеността на имота ,нито желая да се разпореждам с него, ако трябва ще му плащам и наем- просто не мога да си отгледам децата на улицата.
sania56
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Сеп 2008, 21:50

sania56 написа:Както вече написах аз нямам претенции върху собствеността на имота ,нито желая да се разпореждам с него, ако трябва ще му плащам и наем- просто не мога да си отгледам децата на улицата.

Ще обясня допълнително- ако вие си направите искане в съдебна зала/ в отговора по чл.131- не знам нито по кой член ви е иска за прекратяване на брака, нито в коя фаза сте, нито дали сте в съдебен процес от 01.03 т.г./ за постановяване на определение по отношение ползване на семейното жилище- каквото и каквито гимнастики свързани със собствеността върху апартамента да твори съпругът ви- нямат значение.
той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба?

НО- ако ще се развеждате по взаимно съгласие- не сключвайте споразумение/ нито спогодителен протокол/ където не е записано, че ще ползвате семейното жилище.
Колегата, който вероятно ще ви представлява ги знае тези детайли- ако сте му казали всички факти.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот p_n_n » 09 Сеп 2008, 21:52

Госпожо,

С оглед написаното от колегата по-горе, не виждам никакъв проблем /при съответните условия/ да осъществите това, което сте решила, а именно отглеждането на децата Ви в този апартамент.......

УСПЕХ!
p_n_n
Потребител

Мнениеот 778899 » 10 Сеп 2008, 14:46

Колегите са Ви насочили съвсем правилно! При предоставяне ползването на семейното жилище, съдът не се интересува чия е собствеността! Само искам да допълня, че най-вероятно след осъществяване на прехвърлителната сделка от страна на съпруга Ви /като Ви съветвам, ако може да стане чрез дарение, като по този начин един ден децата Ви ще могат да го оспорят в определена от закона част...но това е друга тема :wink: / сестра му, в качеството на собственик ще претендира от Вас обезщетение за ползването на жилището! Същото право има и съпругът Ви ако си запази собствеността! Ако имате други въпроси, поставете ги!

Успех!
Аватар
778899
Активен потребител

Назад към Семейни казуси